08-02-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Cevâmiu's-Sîre (Siyerin Özü)
Güçsüz Ve Korumasız Müslümanlara İşkence Yapılması
Yukarıda isimleri sayılanlar ve diğer kabile başkanları Müslümanlara karşı sertleştiler Korumasız ve dirençsiz olan Müslümanlara eziyet ve işkence ettiler İslâm, böylelikle kadın ve erkekler arasında yayılma imkânı buldu
Rasûlullah (s a s )'ın ashabı, büyük işkencelere maruz kaldılar Buna karşın Yüce Allah da, onlara âhirette büyük prestij sağlayarak, onlara büyük sabır/dayanma gücü ihsan etti Allah'ın düşmanı, zâlim Ebû Cehl, Ammâr b Yâsir'in annesi Sümeyye (r a )'yi ön tarafından bir mızrak ile yaralayarak şehîd etti
Bilâl'in efendileri, Benî Cumâh kabilesinden idiler Onu yakalayıp, Mekke'nin sıcağında kızgın kumların üzerine yatınyorlardi Karnının üzerine büyük taşlar koyuyorlardı Sonra bu şiddetli sıcaklıkta, ona demir zırh giydiriyorlardı Boynuna da bir ip bağlıyorlardı İpi çocukların eline verip dolaştırıyorlardı Bilâl ise, bütün bu durumlar karşısında sabredip karşılığını âhirette bekliyordu Yüce Allah'ın davası uğruna karşılaştığı bütün bu sıkıntılara aldırış etmiyordu Allah ondan razı olsun
Bu sırada Ammâr'm babası Yâsir, Seleme b el-Velîd, Velîd b el-Ve-lîd b el-Muğîre, Ebû Huzeyfe Muheşşim b Utbe ve diğerleri Müslüman oldular
Ebû Bekir, aşağıda isimleri yazılı olan kişileri âzâd ettirmiştir: Bilâl b Rebâh, onun annesi Ümmü Veled Hemmâme, Amir b Füheyre, Ümmü Ubeys, Zinnîre, Nehdiye ve kızı, Adiyy b Ka'b Oğullan'ndan bir câriye Ömer b Hattâb, Müslüman olmadan önce bu cariyeye Müslümanlığından dolayı işkence ediyordu Ebû Kuhâfe'nin şöyle dediği rivayet olunur: "Yavrucuğum! Görüyorum ki sen hep güçsüz köleleri âzâd ediyorsun Şayet güçlü olanlarını âzâd edersen onlar seni korurlar " Ebû Bekir de, buna karşılık olarak: "Ey babacığım! (Ben bunları âzâd etmekle) arzuladığımı diliyorum " dedi Bunun üzerine Yüce Allah'ın aşağıdaki âyetleri indirdiği rivayet edilmektedir: "Korkup sakınan ise, ondan uzak tutulacaktır Ki o, malını vererek temizlenip arınır  ," Yüce Allah'ın rahmeti ve bereketi Sıddîk üzerine olsun
|
|
|
|