Yalnız Mesajı Göster

Cevâmiu's-Sîre (Siyerin Özü)

Eski 08-02-2012   #48
Prof. Dr. Sinsi

Cevâmiu's-Sîre (Siyerin Özü)

Beni Nadir Gazvesi

Amr B Ümeyye’nin öldürdüğü söz konusu iki kişinin diyeti konusunda yardım istemek üzere, bizzat Rasullah(sas), Beni Nadir’e gitti

Onlarla konuşunca, onlar “Evet” deyip, Rasullah(sas)’ın dediklerini kabul ettiler Bunun üzerine Rasullah (sas), Ebu Bekir, Ömer,Ali ve diğer bir grup sahabe ile birlikte onlara ait bir duvarın dibinde oturdu Bu arada Benî Nadîr, kendi aralarında toplandılar ve birbirlerine: "Kim bu evin damına çıkıp, Muhammed'in üzerine bir kaya parçası atarak onu öldürür de bizi ondan kurtarabilir?" dediler Amr b Cihâş b Ka'b, bu görevi süratle kabul etti Yüce Allah, bu durumu Rasûlullah (sas)'a vahiyle haber verdi Bunun üzerine Rasûlullah (sas), sahabeden yakın arkadaşlarına durumu sezdirmeden hemen ayağa kalkarak oradan uzaklaşmaya başladı Sahabe, Rasûlullah (sas)'m geciktiğini görünce, onlar da kalkıp hemen Medine'ye geri döndüler Rasûlullah (sas)'ın yanına geldiklerinde, Hz Peygamber (sas), onlara, Yahudilerin çirkin emellerine ilişkin Allah'ın vahyini bildirdi ve ashabına Benî Nadîr Yahudileri ile savaşmak üzere hazırlanmalarım emretti İbn Ümmi Mektûm'u Medine'de vekil bırakarak, hicrî dördüncü yılın başında, onları altı gün muhasara altına aldılar O zaman içki yasağıyla ilgili olarak Kur'ân âyetleri nazil oldu Benî Nadîr Yahudileri kalelerine çekildiler Bunun üzerine Rasûlullah (sas), hurma ağaçlarının kesilmesi ve yakılması emrini verdi Abdullah b Übeyy b Selûl ve onunla birlikte hareket eden münafıklar, Benî Nadîr'e gizlice haber göndererek, "Eğer size savaş açılırsa, sizin yanınızda yer alacağız; savaşmak üzere çıkarsanız biz de sizinle çıkacağız" demişti Benî Nadîr de buna kandı Gerçek ortaya çıkınca, onlara yardım etmediler ve onları Müslümanlara teslim ettiler Benî Nadîr, Rasûlullah (sas)'dan canlarına dokunmamasını, silah hâriç develerin taşıyabileceği kadar mallarını alıp sürgün edilmelerini istediler Bu şartlarda mallarını yüklenip Hayber'e, bir kısmı ise Şam'a gittiler Hayber'e gidenlerin içinde Huyey b Ahtâb, Sellâm b Ebi'l-Hukayk, Kinâne b er-Rabî' b Ebi'l-Hukayk gibi onların ileri gelenleri bulunuyordu Hayber onlara itaat edip, kucak açtı Rasûlullah (sas), Benî Nadîr'in mallarını özellikle ilk muhacirler arasında paylaştı Bununla birlikte çok fakir olan Ebû Dücâne es-Simâk b Hareşe ile Sehl b Hunef e de bu mallardan verdi

Benî Nadîr'den Yâmîn b Umeyr b Ka'b b Amr b Cihâş ve Ebû Sa'd b Vehb'den başka İslâm'ı kabul eden çıkmadı Bu ikisi Müslüman olarak mallarını kurtardılar Yâmîn b Umeyr'in, Rasûlullah (sas)'a suikast düzenlemek istediğinden dolayı, amcasının oğlu Amr b Cihâş'ı öldürene bir ödül vadettiği zikredilir

Benî Nadîr olayı hakkında Haşir Sûresi nâziî oldu

Alıntı Yaparak Cevapla