Prof. Dr. Sinsi
|
Resulullah (S.A.V.)'İn Şerefli Soyu:
Resulullah (s a v )'in Şerefli Soyu:
Hz Muhammed (s a v )'in soyu, yukarıya doğru şöyledir:
1-Hz Muhammed (s a v ) b Abdullah b
2-Abdulmuttalib b Hâşim b
3-Kusay b Abdimenaf b
4-Kilab b Mürre b
5-Ka'b b Lüey b
6-Galip b Fihr b
7-Malik b Nadr b
8-Kinâne b Huzeyme b
9-Müdrike b İlyâs b
10-Mudar b Nizar b
11-Mead b Adnan[5]
12-Hz îsmâîl b
13-Hz İbrâhîm (a s) [6]
Hz Muhammed (s a v )'in atalarının hepsi de, ileri gelenlerden ve soylu kimselerdendir Soyların en şereflilerindendir Çünkü Allah, göndereceği peygamberi ancak soyu en şerefli olanların içerisinden gönderir [7]
Buhârî, "Sahîh" adlı kitabında bu konu ile ilgili olarak şöyle bir hadis nakleder:
"Rum meliki Herakliyus, Ebu Süfyân'a:
Muhamrned'in soyu içinizde nasıldır?' diye sormuştu Ebu Süfyan:
Muhammed, içimizde 'en şerefli soy' sahibiydi' diye cevap verdi Herakliyus, Ebu Süfyan'm bu sözüne:
İşte peygamberler, kavminin en şerefli soyu içerisinden böyle gönderilir[8] yani peygamberler, soy bakımından kavminin en üstünü ve kabile bakımından da kavminin en şereflisidir, şeklinde cevap vermiştir
Resulullah (s a v )'in doğumu, temiz ve şerefli bir doğumdur Çünkü ona, cahiliyyet dönemi pislik ve kötülüklerinden hiçbir şey bulaşmamış ve İslamî nikaha benzeyen Sahîh bir nikahla kurulmuş bir evlilik neticesi doğmuştur Buna, Resulullah (s a v )'in şu sözü delil teşkil etmektedir:
"Ben, Sahîh bir nikahla kurulmuş bir evlilikten vücuda geldim Kötü bir nikah yolu ile kurulmuş bir evlilikten meydana gelmedim "[9]
Hz Aişe (f a )Man yapılan başka bir rivayette ise: "Kötü olmayan Sahîh bir nikah ile kurulmuş bir evlilikten doğdum" demiştir
Resulullah (s a v ), Hz İsmâîl (a s)'ın çocuklarındandır Hz İshâk (a s)'ın çocuklarından değildir İsrail oğullarına gönderilen peygamberlerin hepsi, Yakub b İshâk b İbrâhîm (a s)'m soyundandır Resulullah (s a v ) ise, Hz İsmâîl (a s)'m soyundandır Müslim'in "Sahîh" adlı kitabında geçen şu hadis de, buna delâlet etmektedir:
"Allah, İsmâîl evlatları arasından Kinâne'yi seçti Kinâne (evlatları arasm)dan Kureyş'i seçti Kureyş (kabilesin)den Haşim oğullarını seçti Haşim oğullarından da beni seçti "[10]
Tirmizî'de geçen rivayette ise: "O halde ben, aile ve şahıs itibariyle sizin en hayırlınızım" buyurulmaktadır [11]
[5] Hz Peygamber (s a v )'in Adnan'a kadar olan soy zincirindeki isimlerde yoksa da Adnan'dan Hz İbrâhîm (a s)'a ve Hz İbrâhîm (a s)'daı Hz Adem (as^a kadar o!an İsimlerde ihtilaf vardır Fakat Buhârî, Tarih'inde Resulullah (s a v ) >n Adnan'dan sonra Hz İbrâhîm (a s)'a kadar uzanan yedi ceddini daha sayar Abo_" lalı ibn Abbas (r a )'dan gelen bir rivayetle; Resulullah (s a v ), nesebini sayd1!? zaman Meadd b Adnan'dan ileri geçmez arada dururmuş (ç)
[6] Bununla ilgili hadis için b k z: Buhârî, Mcnâkibu'lEnsâr 28 (ç)
[7] Gerçekten de Yüce Allah ne kadar Peygamber göndermişse hepsi de kavminin seçkinlerinden, ileri gelenlerinden şeref]ilgindendir Kur'âni Kerîm'de kıssaları katılan peygamberlerin hayatları incelendiğinde bu apaçık bir şekilde görülür, (ç)
[8] Bu hadis için b k z: Buhârî, İman 37, Bed'ü'IVahy I, Şehâdât 28, Cihat 11, 99, J°2> 122, Cizye 13, Tefsirü Âli İmrân 4, Edeb 8, İstizan 24, Ahkâm 40; Müslim, yad73 (1773); Tirmizî, İsti'zan 24 (2718)(ç)
[9] Bu hadisi; elEsbehânİ, Delâilü'nNübüvvet, 1/65'de rivayet etmiştir, eranî'de, e]Evsâf ta rivayel etmiştir Tabcrânî, bu hadisin güzelliğine işaret N 'ŞTtI" (Ayrıca bu hadisi; Beyhâkî, İbn Adiy ve îbn Kesîr'de, elBidâye ve'nIhifye, de 2/255256 rivayet etmiştir ) (ç)
[10] Bu hadisi; Müslim, Fezâil 1 (2276)'de rivayet edilmiştir Tirmizf de, Menâkib 1 (3609)'da rivayet etmiştir Tirnıizî, bu hadis hakkmda, 'HaseitSahîh' demiştır Hadisin tamamı için b k z; îbn Esîr, elCâmİırlUsûl, 8/535
[11] Tırmizî, Menâkib (3610) (ç) 
Muhammed Ali Sâbûnî, Peygamberler Tarihî, Ahsen Yayınları: 498500
|