08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yalova Müftülüğü Hutbeleri
وَالْعَصْرِ {1} إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ {2} إِلَّا الَّذِينَ آمَنُواوَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ {3}
(Asr-1-3)
ZAMANI İYİ DEĞERLENDİRMEK
Muhterem Müslümanlar!
Zamanımızda insanların çoğunluğu vakit yokluğundan şikâyetçidir İşlerini bitirmek için zamanın azlığından yakınırlar Halbuki Hz Allah, insanı ve kainatı bir denge üzerine yaratmıştır Bu denge muhafaza edildiği takdirde insanlar huzurludur
Şuurlu bir müslüman, vaktini güzel planlarsa mükemmel bir yaşantı sürebilir Dakikaları dahi değerlendirir Çünkü vakte değer veren toplumlar ilerler, vaktini heder edenler ise muhtaç duruma düşerler Sokaklarda, kahvelerde, eğlence yerlerinde, başıboş gezen, ne yapacağını bilmeyen, belirli hedef ve gayesi olmayan insanlar ve onların oluşturduğu toplumlar zamanla iktisadi ölüme mahkûm olurlar
Aziz Cemaat !
Hz Ömer, sık sık şöyle dua ederdi ”Allah’ım senden zamanın iyisini ve vakitleri bereketli kılmanı isterim ” Hasan Basri : “İnsanlar gördüm vakitlerine, sizin paraya olan hırsınızdan daha çok hırslıdırlar ” diyor Ömer bin Abdülaziz: “Gece ve gündüz ikisi birlikte seni tüketiyor, sen de onları iyi değerlendirerek tüket ” demiştir “Vakit kılıç gibidir Sen onu kesmezsen o seni keser ” sözünün anlamını düşünerek vakitlerimizi iyi değerlendirmeliyiz Pey-gamberimiz (s a v) bir hadisinde buyuruyor ki “İki nimet vardır ki, çoğu insanlar onların kadrini bilmemiştir, aldanmıştır Bu nimetlerin biri sağlık, diğeri de boş vakittir ”
Muhterem Cemaat!
Allahü Teâla Yüce Kitabımız Kur’an’da mealen buyuruyor “Size bahşedilen nimetlerden dolayı kıyamet günü elbette hesaba çekileceksiniz ” Hesabı kolay verebilmek için vakitler en iyi şekilde tanzim edilmeli ve boşa zaman harcanmamalıdır
İnsanlar düşünebilen ve düşüncelerini hayata aktarabilen varlıklardır Öyleyse insan düşünmeli “ben kimim, nereden niçin geldim, ne yapmalıyım, nereye gideceğim?” diye düşünmeli “Kur’ana ve sünnete tabi miyim? Bu yolda yürüyenlerle beraber miyim? Yoksa yolunu şaşırmış Kur’an ve sünnetin dışına çıkanlarla mı beraberim Gaflet içinde olanlarla, zamanını haram işlerle geçirenlerle mi birlikteyim?” diye nefis muhasebesi yapmalıdır
Aziz Müslümanlar!
Hutbemi başta okuduğum Asr suresinin meali ile bitiriyorum “Asr’a yemin ederim ki insan gerçekten ziyan içindedir Bundan ancak iman edip iyi amel işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler müstesnadır ” (1)
Hazırlayan :
Zekeriya KESKİN
Yenimahalle Köyü Cami İmam-Hatibi-Termal
*Diyanet Aylık Dergisinde Yayınlanmamıştır *
Kaynaklar :
1-Asr : 103/1-3
|
|
|