08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yalova Müftülüğü Hutbeleri
إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ
آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيماً {56}
Ahzab Suresi-56
ِEDEP VE HAYA
Değerli Müslümanlar!
İnanan ve insanlık değerlerini kaybetmemiş kişinin sahip olması gereken güzel huylardan biri de edep ve hayadır
Edep: Terbiye ve nezaket demektir Haya ise: Utanma, ar, namus, çirkin şeylerden sıkılma ve edebe uymayan bir şeyin meydana gelmesinden dolayı kalpte meydana gelen huzursuzluk demektir
Rabbimiz Kuran-ı Kerimde: “And olsun ki peygamberde sizin için Allaha ve Ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için en güzel örnek vardır ”(1) ifadesiyle peygamber (s a v)’in hayat ve şahsiyetini bizim için mutlak model olarak göstermiştir Peygamber (s a v) efendimizin: ”Rabbim beni edeplendirdi, terbiye etti Edebimi, terbiyemi en güzel şekilde yaptı ”(2) hadis-i şerifi ile de edebin ve güzel terbiyenin değerine işaret etmiştir
Değerli Müslümanlar!
Allah (cc) tarafından özenle yetiştirilen ve: “Her dinin kendine has bir ahlakı vardır İslamın ahlakı da hayadır ”(3) buyuran Peygamberimiz (s a v)’in örnek edep ve hayasını hayatımızın merkezine yerleştirmeliyiz Hutbemin başında okuduğum ayeti kerimede:“Rabbinin makamından korkan ve nefsini kötü arzulardan uzaklaştırmış kimse için şüphesiz cennet onun barınağıdır ”(4) emri bu ilahi hedefi göstermektedir
Muhterem Müslümanlar!
Edep ve Haya doğuştan var olan duygulardır Temiz yaratılışın bozulmaması hem beşerin hem toplumun selameti için şarttır Peygamber(s a v): “Çocuklarınıza iyilik (ikram) yapınız, edeplerini de güzel yapınız ”(5) hadis-i şerifi edep ve haya ahlakının insana ne zaman verileceğini işaret etmektedir
Tarih boyunca milletimizi ayakta tutan ve dünyaya lider yapan ahlaki kuralların başında edep ve haya gelmektedir Bugün bu ahlaki kuralları neslimize gençliğimize öğretmede gevşek davranmayalım, edepli ve hayalı bir nesil yetiştirelim İmam-ı Rabbani buyuruyor ki: “Yolumuzun tamamı edeptir ”
Ecdadımız ne güzel söylemiş:
Gezdim Haleb-i Şamı eyledim
İlm-i taleb,
Meğer ilim gerideymiş,
illa edep illa edep
Değerli Müslümanlar!
Hutbemi Peygamberimiz(s a v)in edep ve hayayı tarif eden bir hadis-i şerifi ile bitirmek istiyorum: “Allahtan hakkıyla haya etmek, kafayı ve kafanın içindekileri, mideyi ve midedekileri kontrol altına almak, haramdan korumak, ölümü ve toprak altında çürümeyi hatırda tutmaktır İşte kim böyle yaparsa Allahtan gerçek manada haya etmiş olur ”(6)
Hazırlayan : Ali ERKAN
Merkez Cumhuriyet Cami İ Hatibi
Altınova
*Diyanet Aylık Dergisinde Yayınlanmamıştır *
Kaynaklar :
1-Ahzab:56-2- el-Aclûnî, Keşfu'l-Hafâ s 82
3-İbn-İ Mace, Zühd, 17-4-Naziat:40-41-5-Kütüb-i Sitte, XVII, 7091
6-Tirmizî, Rekaik, 24
|
|
|