08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalın Ve İnce Çizgileriyle Kader
İnsanlara Farklı Konumlar Biçen Yüce Yaratıcıdır:
Yüce Rabbimiz erişilmez güç ve kudret sahibi olup dilediği her şeyi yapmaya ve istediği gibi takdir etmeye kadirdir Bir adı da Hakîm olan Yüce Rabbin tüm yaptıklarında sayısız hikmetler vardır Biz bu hikmetlerin kimini bilebiliriz, kimini ise bilemeyebiliriz Ama şunu iyi bilmeliyiz ki O, tüm yaptıklarında, plan ve takdirinde asla sorgulanamaz ve yargılanamaz Beni neden yarattın? Beni neden bu dönemde yarattın da şu dönemde yaratmadın? Neden beni bu ana babanın çocuğu olarak yarattın da şu özellikte bir ana babanın çocuğu olarak yaratmadın? Niçin beni kız olarak dünyaya getirdin de erkek olarak getirmedin? Bu ve benzeri sorular, O’nun Ulûhiyetine müdahaledir Elbette O bir yaratıcı olarak dilediği her şeyi dilediği gibi planlayıp yapandır “Çünkü Rabbin, istediğini hakkıyla yapandır ”10 “Allah, yaptığından sorumlu tutulamaz; onlar ise sorguya çekileceklerdir ”11 O’nun yaptıklarından sorgulanamaması, O’nun anlamsız ve yersiz şeyleri yapmış olması anlamına da gelmez Elbette O, her şeyi en güzel, en mükemmel ve yerli yerince planlar, yapar ve yaratır Nitekim O’nun yaratıklarına şöyle bir baksak, onlarda bir eksiklik, bir anlamsızlık, bir tutarsızlık bulmamız, şu şöyle olsaydı daha iyi olurdu dememiz asla mümkün değildir “O ki, birbiri ile uyumlu yedi göğü yaratmıştır Rahman olan Allah’ın yarattığında hiçbir uygunsuzluk göremezsin Gözünü çevir de bir bak, bir bozukluk görebiliyor musun? Sonra gözünü, tekrar tekrar çevir bak; göz (aradığı bozukluğu bulmaktan) aciz ve bitkin halde sana dönecektir “12
Buna göre insanların hangi çağda ve hangi şartlarda dünyaya getirileceklerini belirleyen ve planlayan da O’dur O’nun her yaptığında olduğu gibi, bunda da sayısız hikmet vardır Ve O’nun her yaptığı anlamlı ve yerinde olduğu gibi, bu da anlamlı ve yerindedir Öte yandan Müslüman bir beldede, Müslüman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen kimselerin hepsi Müslüman yahut iyi birer Müslüman olmamakta; Müslüman olmayan bir beldede ve Müslüman olmayan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen herkes de kafir olmamaktadır Bunun, Kur’ân’da sayılan tarihî örnekleri vardır: İblis, olumsuz bir çevre ile karşılaşmadığı, üstelik Yüce Allah’ın pek çok nimetlerine yakından tanık olduğu halde O’na başkaldırıp şeytan olabilmiştir Hz Adem ve Hz Nuh peygamberin oğullarından biri, Hz Nuh ve Hz Lut’un hanımları, peygamber kocalarına ve dolayısıyla Yaratıcıya başkaldırabilmişlerdir Toplumunun ve ailesinin putperest olmasına rağmen Hz İbrahim, putlara tapmaktan kendini koruyabilmiştir Firavun’un sarayında yetişen bir kişi ile Firavun’un bizzat karısı Müslüman olabilmişlerdir Son olarak Peygamberimiz zamanında yaşayıp onun çağrısını duyan pek çok kişi ona inanırken; yine aynı dönemde yaşayıp onun çağrısını duyduğu halde ona inanmayan kimseler olmuştur Demek ki Müslüman bir çevrede yetişmiş olmak Müslüman olmak için yegane sebep; Müslüman olmayan bir çevrede yetişmiş olmak da kafir olmak için tek neden değildir
|
|
|