08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
(Selam İle Namazdan Çıkma (Bitirme) Hakkında) Fası
Enes’in inkar etmiş olduğu, hafif tutmaya ihtiyacı olduğu halde kişinin kendisine hafif tutmamasıdır Bu da bir teşdid örneğidir Şüphe yok ki bu Nebi (s a v )’nin sünnetine ve getirdiklerine terstir Muaz’ın hadisine ve: “Sen fitneci misin Ya Muaz!” dediği hadise gelince, bu kelime ile sadece, namazı çaldığı konusu çıkarılması gerekir Hadisin başını ve sonunu bilmemektedirler Dolayısı ile Muaz’ın şu kıssasını dinle: Cabir bin Abdullah’dan dedi ki: “Bir adam iki tane su kabı ile namaza geldi Geceden bir bölüm idi Muazı’da namaz kıldıran görünce iki kabı da bırakıverdi Muaz’a yöneldi ve o Bakara ya da Nisa surelerini okumakta idi Adam sonra gitti ve Muaz’ın kendisi hakkında bir şeyler söylediğini duydu Direk Resulullah’ın (s a v ) yanına onu Muaz’ı şikayet için gitti Bunun üzerine Resulullah (s a v )Muaz’a: “Sen fitneci misin Ey Muaz?” ya da: “Sen fitne çıkaran mısın?” demiştir, üç defa
Dolayısı ile sen: “Sebbihis me Rabbekel Ala”yı, okusaydın ya!Çünkü senin arkanda yaşlı, zayıf ve ihtiyaç sahibi kimseler durmaktadır diye buyurdular 320 Buhari ve Müslim rivayet etmiştir Lafzı ise Buhari’nindir
(320) Tahrici sf: 162’de geçti
“İmamı Ahmed’in Müsned’inde ise Enes bin Malik’in rivayet ettiği hadiste kendisi şöyle demiştir: “Muaz bin Cebel bir topluluğa imam olmuştu Bu arada Huzam girdi ve kendisi hurmalıklarını sulamak istiyordu Toplukla birlikte mescide girdi Muaz’ın namazı uzattığını görünce namaza durmadı Hurmalıklarını sulamaya gitti Muaz namazı bitirince durumu ona anlattılar O da: “Bu münafıktır, kendisinin hurmalıklarını sulaması namazından daha mı acıdır ki?” dedi (Ravi devamla) dedi ki: “Huzam Nebi (s a v )’in yanına geldi Muaz da onun yanında idi Kendi: “Ey Allah’ın Nebisi!Ben kendime ait olan hurmalıklarımı sulamayı sadece kast etim Mescide toplulukla (cemaatle) beraber namaz kılmak için girdim O namazı uzatınca bende namazın namazı bırakıp (çıktım) ve hurmalıklarıma gittim O da beni münafık sanmış” dedi Bunun üzerine Nebi (s a v ) Muaz’a dönüp: “Sen fitneci misin? Namazı fazla uzatma onlara!“Sebbihis me Rabbikel Ala” ve “Eş-Şemsi ve Duha’ha”yı vs leri oku” diye buyurdular ”321
(321) Ahmed: 3/124 Bu sahih bir hadistir
Muaz bin Rifae El-Ensari, O da Süleym’den rivayete göre şöyle demiştir: “Beni Seleme’den bir adam Resulullah’a (s a v ) gelip: “Ey Allah’ın Resulü!Muhakkak Muaz bin Cebel bize, biz uyuduğumuz zaman gelir Bizim de işlerimiz gündüz vakti olmaktadır Kendisi namaza diye nida etmektedir Biz de namaza gideriz Kendisi de namazı bizlere (oldukça) uzatmaktadır” dedi Bunun üzerine Resulullah (s a v ): “Ya Muaz bin Cebel!Fitne çıkaran olma! Ya benimle beraber namaz kılarsın ya da kavmine namazı hafif tutarsın” diye buyurdular Sonra da:
“Ey Süleym!Kuran ile birlikte başka neyi okuyorsun?” diye buyurdu O da:
“Ben Allah’dan (c c )Cennet’i istiyor, Cehennem’den de O’na sığınıyorum Allah’a yemin olsun ki senin ve Muaz’ın dendenesi (vızıltısı) gibi daha güzel var mıdır?” dedi Bunun üzerine Rasulullah (s a v ):
“Benim ve Muaz’ın (dua ettiğimiz zamanki) vızıltımızın, Allah’dan (c c ) Cennet’i dilemek, Cehennnem’den de korumasını istemek olduğunu da anlarsın?!” diye buyurdular Süleym: “İnşallah Uhuda hazırlanıyorlardı O da (Süleym) savaşa çıktı Kendisi de şehitler kervanına katılanlardan idi Allah rahmet etsin 322 Bunu İmam Ahmed rivayet etmiştir
|
|
|