Yalnız Mesajı Göster

(Selam İle Namazdan Çıkma (Bitirme) Hakkında) Fası

Eski 08-02-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi

(Selam İle Namazdan Çıkma (Bitirme) Hakkında) Fası

(322) Ahmed: 5/74 senedinde meçhul bir ravi vardır
Şayet: “Ahmed bin Hanbel, Bureyde hadisinden rivayetle; Muaz bin Cebel’in, ashabına yatsı namazını;“iğterebetis saatı” suresiyle namazı kıldırdığını, bir adamın da namazı bitirmeden kalkıp tek başına namaz kıldığını sonra da gittiğini, Muaz’ında ona şiddetlice ağır bir söz (münafık) dediğini, o adamında Resulullah’a (sav) gelip, itirazda bulunduğunu: “Ben hurmalıklarımla çalışmayı kast etmiştim Susuz kaldıklarından korktum” demesi üzerine Resulullah’ın (sav): “Eş-Şemsi ve Duha ha” ile ve diğerlerle namazı kıldın”323 demesi ile ilgili hadise gelecek olursak buna: “Bu Muaz’ın kıssası tekrar etmiştir cevabını vermek gerçekten doğrudan uzak olan bir cevabtır Çünkü Muaz Allah’ın (cc) dini hakkında, Resulullah’ın (sav) O’nu nehy edip sonra da ona dönmesi hususunda fakih kimse idi Bu cevapta en iyi olan açıklama onun ilk rekatta okuduğudur Dedi ki: Bakarayı işitmiştir ve; “igterebetis- saah” ile kıldırmıştır” demiştir “Sahihayn’da” rivayete göre: “Kendisi Bakara suresini okumuştur”Bazı ravilerde şüpheye girmiş ve “Bakara ve Nisa sureleri” demişlerdir
“İgterebetis-Saah” suresini okuması ile ilgili kıssa da “sahih” adlı eserde zikr olunmamıştır324 Nitekim “sahih”de olan bundan; sıhhat hususunda daha evladır Cabir (ra) hadisi ezberlemiş ve: “Muaz Nebi (sav) ile beraber yatsıyı kıldı Sonra da kavmine gitti, onlara imamlık yaptı Bakara suresini okumakla başladı” dedi ve kıssayı zikretti325 İşte Cabir onun bunu bir defa yaptığını ve Bakara’yı okuduğunu haber vermiştir Şüphe etmemiştir Bu hadiste; “Sahihayn”da geçip sıhhatinde ittifak edilmiştir Allah (cc) en iyisini bilir
(323) Ahmed: 5/355 hadis sahihtir
(324) Ahmed: “Müsnedin’de”: 5/355 Büreyde hadisinden (ra) Hadis sahih bir hadistir
(325) Buhari: 2/162-166 Cemaatle namaz bölümünde: İmam namazı uzatsa, kişide ihtiyacı olsa çıksa ve namaz kılsa babında ve: 10/429’da Edeb bölümünde: Bunu diyeni tevilinden dolayı küfür olarak görmeyenler babında: Müslim: (465) Namaz’da: Yatsı namazındaki kıraat babında rivayet ettiler

Alıntı Yaparak Cevapla