08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Îslam`Da Namaz'ın Terkinin Hükmü
NAMAZI TERKEDENİN KÂFİR OLDUĞU BABI
Bu mevzuda Allah Resulü (S A V )'den rivayet edilen hadisler
Ebû Süfyan'dan, dedi ki: Ben Câbir'den duydum şöyle diyordu: Ben Nebiyyu (S A V )'den, şöyle derken işittim "Şübhesiz ki, kişi ile "şirk ve küfür" arasındaki şey sâdece namazı terketmektir "
Bu Hadis'i Müslim (82) Ebû Davut (4678) Tirmizi (2619) Nesei (465) ve ibnu Mâce (1078) rivayet etmişlerdir
Câbir (Ibnu Abdillah) (R A )'dan, (şöyle dedi:) Nebiyyu (S A V )'den, buyurdu ki: "iman ile küfür arasındaki şey namazı terketmektir "
Bu Hadis'i Tirmizi (2618) Muhammed İbnu Nasr Kitabus-Salat da (887) ve İbnu Ebi Şeybe İman da (44) sahih olarak rivayet etmişlerdir
Bureyde (R A )'dan, şöyle dedi: Resûlullah (S A V ) buyurdu ki: "Bizlerle onların
(ya'ni münafıkların) arasındaki ahd (ya'ni onlarla mukatele etmemize mani olan) "namaz"dır kim bu namazı terkederse kâfir olur "
Bu Hadis'i Tirmizi (2623) Nesei (1/231) İbnu Mâce (1079) ve Ahmed (5/346) sahih olarak rivayet etmişlerdir Ayriyeten Şeyh Elbani Terğib'in sahihinde tahric etmiştir
Enes İbnu Malik (R A )'dan, şöyle dedi:
Nebiyyu (S A V ) şöyle dedi: "Her kim ki, kasten "namazı" terkederse "açıkça küfre" düşmüştür "
Bu Hadis'i Taberâni Evsat'ta rivayet etmiştir Heysemi Mecmau-Zevaid'de (1/295) zikretmiştir
Enes (R A )'dan, Resûlullah (S A V )'i şöyle derken işittim dedi: "Kişi ile küfür ve ya şirk arasındaki şey namaz'dır "namazı" terk ettiği zaman kâfir olur "
Bu Hadis'i Muhammed İbnu Nasr Kitabus-Salat'ta (899) rivayet etmiştir
Bu mevzuda Allah Resulü (S A V )'in ashabından rivayet edilen eserler
İbnu Mes'ud (R A )'dan, "Kim namazı terkederse "kâfir" olur" dedi
Bu Eser'i Taberâni Kebir de (8939) ve Âcurri Şeria da (133) sahih olarak rivayet etmişlerdir
Câbir İbnu Abdillah (R A )'dan, "namaz kılmayan kâfir'dir" dedi
Bu Eser'i Ibnu Abdu'1-Ber Temhid'de (4/225) sahih bir senedle rivayet etmiştir
İbnu Abbas (R A )'dan, şöyle dedi: "Her kim ki "namaz'ı" terk ederse "kâfir" olmuştur "
Bu Eser'i Muhammed İbnu Nasr Kitabu's-Salat'ta (939) ve İbnu AbdilBer Temhid'de (4/225) sahih bir senedle rivayet etmişlerdir
Ali İbnu Ebi Talib (R A )'dan, şöyle dedi: "Her kim ki namaz'ı kılmazsa o kâfirdir "
Bu Eser'i Muhammed İbnu Nasr Kitabus-Salat'ta (933) Acurri Şeria'da (135) İbnu Ebi Şeybe Musannaf da (10485) ve İman'da (126) Beyhaki Şuabul' İman'da (41) ve Buhâri Tarihul' Kebir'de sahih olarak rivayet etmişlerdir
|
|
|