08-02-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Îslam`Da Namaz'ın Terkinin Hükmü
NAMAZIN İSLÂM'DAN OLDUĞU BABI
Ömer İbnu'l-Hattâb (R A )'dan, şöyle dedi: Bir gün Resûlullah (S A V )'in yanında bulunurken birden bire yanımıza elbisesi bembeyaz, saçı simsiyah, üzerinde yolculuk eseri görülmeyen ve bizden de kendisini kimsenin tanımadığı bir zat çıkageldi Nihayet Resûlullah (S A V )'in yanına oturdu Öyle ki iki dizini onun iki dizine dayadı, iki avucunu da kendi dizleri üzerine koydu ve "Yâ Muhammed! Bana "İslâm'dan" haber ver" dedi
Resûlullah (S A V )"İslâm Allah'dan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in O'nun Resulü olduğuna şehadet etmendir" dedi Ebu Hureyre (R A )'ın rivayetinde ise şöyle naklolunmuştur
Resûlullah (S A V )"İslâm Allah'a hiç bir şey'i ortak koşmadan ona ibâdet etmendir" (buyurdu:)
Ebu Hureyre (R A )'ın, rivayetinin getirmiş olduğu açıklık şudur ki, "Allah'dan başka ilah yoktur, Muhammed Onun Resulüdür" demenin hakikati, "Allah'a hiç bir şey'i ortak etmeden ona ibadet etmektir" Zira mücerreden "kelime-i şihadet'in" telaffuzu hiç bir ma'na ifade etmemektir Bu mevzudaki geniş izahımız daha ileride gelecektir, İnşa' Allah
Cibril Hadis'i devam ederek, Resûlullah (S A V ) şöyle buyuruyor:
Ve "zekât'ı vermen", "ramazan orucunu tutman" yoluna gücün yeterse "Beyti hacc etmendir", buyurdu O, (soruyu soran tanınmayan kişi) doğru söyledin dedi Ömer (R A ) dedi ki: Biz ona hayret ettik, hem (bilmiyormuş gibi) soruyuor, ve de (biliyormuş gibi de) Resûlullah (S A V )'ı tasdik ediyordu         
Bu Hadis'i Müslim (8/14) rivayet etmiştir
Mihcan (R A )'dan, (şöyle dedi:) Bir gün Resûlullah (S A V ) ile bir mecliste iken namaz için ezan okunur, Resûlullah (S A V ) kalkarak cemaat'a namazı kıldırıp yerine döner Bakar ki Mihcan (R A ) daha hâlâ yerinde, Resûlullah (S A V ) Mihcan (R A )'ya hitaben "senin cemaat'la namaz kılmana ne mani'i oldu ki, yoksa sen müslüman birisi değilmisin?" dedi Mihcan (R A ) cevaben "Evet Yâ Resûlallah ben "müslüman birisiyim" ve lâkin ben bu namazı evimde kılmıştım" dedi Resûlullah (S A V )'de cemaate geldiğinde namazı evde kılmış bile olsan cemaatle namaz kıl buyurdu
Bu Hadis'i Mâlik (1/132) Ahmed (4/34) Nesei (2/112) İbnu Hibban (433) ve Hâkim (1/244) sahih bir senedle rivayet etmişlerdir Ayriyeten Şeyh El-Bani Silsiletü's-Sahihada (1337) tahric etmiştir
Ömer İbnu'l-Hattâb (R A )'den, şöyle dedi: "Namaz'ı terk edenin İslâm'dan nasibi yoktur"
Bu eseri Mâlik (1/40) Dâre Kutni (2/52) Abdurrezzak (5010) İbnu Ebi Şeybe Musanef'de (10410) İman'da (103) ve Ahmed Ahkam'un-Nisâ'da (225) sahih bir senedle rivayet etmişlerdir
|
|
|
|