Prof. Dr. Sinsi
|
Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?
Bir Kaç Defa Denedim Ama Alışacağımı Zannetmediğim İçin Bıraktım
Çoğu kere her yaş gurubundan işittiğimiz bu mazeretin tedavisi en kolay mazeretlerden biri  Bu mazerete sığman kişiler namazın kılınması gerektiğinin az da olsa farkındalar  Yani namaza karşı değiller  Sadece bir kaç deneme yapmışlar, kıldıkları namazın devamlı olacağına kanaat getiremeyince ilk başlığımızda anlattığımız mazerete sığınarak namazdan vaz geçmişler  
Bu kişiler de şeytanın kurbanları arasında  Ama bu kez şeytan, yardımcılarını da kullanarak muhataplarını namazdan soğutmaya çalışmış  Doğru bir şekilde öğrenildiğinde bırakılması mümkün gözükmeyen namaz; yanlış anlatım, eksik anlatım, yanlış anlama, ya da eksik anlamaya kurban gidince hayatımızdaki yeri oldukça sıkıntı oluşturacağından terki kolay olur  
Şimdi bu bahanenin muhtemel çıkış ortamını bulmaya çalışalım  Hangi durumlarda şeytan bu bahaneyi teklif eder muhatabına  
Biraz kendi hayatımdan biraz da çevremdeki gözlemlerimden şu sonuca ulaştım; aşağıdaki dört soruya verilen cevaptan çıkarabiliriz mazeretin çıkış noktasını, 
1- Niçin namaz kılmak istedikleri,
2- Kendilerine namazın nasıl anlatıldığı,
3- Hangi ortamda namaz kıldıkları ve
4- Hangi psikolojide namaz kıldıkları  
Şimdi sorularımızı masaya yatıralım ve bu sebepten namazı terk eden kişilere çözümler üretmeye çalışalım
Niçin namaz kılıyoruz?
1- Allah emrettiği için
2- Baba baskısından
3- Eş baskısından
4- Patronun gözüne girmek için
5- Namazın insanı huzurlu kılacağı anlayışından dolayı
6- Belirli bir konuma gelebilmek için
7- O an içimizden geldiği için
8- Allah'ın bizlere olan ikramlarına teşekkür etmek için
9- Namazı terk etmenin çok büyük bir günah olduğu düşüncesinden
10- İçimizdeki inançsızlığı gizlemek için
11- Gelenekten dolayı kılman namaz
12- Özel günlerde kılın namazlar
Şimdi yukarıdaki oniki maddemizi tek tek açıklamaya çalışalım
1-) Allah'ın bizlere olan ikramlarından dolayı teşekkür etmek için kılınan namaz
Kanaatimce kılman namazların en anlamlısı  En içteni  En huşulusu  Kabule en yakın olanı  
İnsanları yaratıp başıboş bırakmayan Allah-u teala tüm yeryüzü ve gökyüzünün tamamını İnsanların hizmetine vermiştir İnsanlar yerler, içerler, sahile iner yüzerler, bulutla gölgelenir, buluttan sulanırlar, dağdaki ot ve kırıntılar süt ve et olarak düşer sofralarına, denizdeki balık kolay av olur kendilerine, havasıyla, manzarasıyla hep insanlara hizmet ederler  
Bu hizmet karşılıksız olmayacaktır elbet  İnsanlara güzel bir şekil veren" Allah-u Teala bu hizmet karşılığında ihtiyacı olmamasına rağmen güzel bir teşekkür edilmeyi hak etmiyor mu dersiniz? Bakınız hayat kitabımızda bizlere neler neler verdiğini hatırlatıyor;
[size="4"]• "Gökten bir su indiren de O'dur Biz bununla her tür bitkiyi çıkardık Ondan da taze ue yeşil bitki ( ler ) çıkardık Ondanda birbirinin üstüne binmiş ( başak olmuş ) taneler meydana getirdik Hurma tomurcuğundan birbirine yakın salkımlar, birbirilerine hem benzeyen hem de benzemeyen üzüm bağlan, zeytin ve nar bahçeleri de ( bitiririz Her birinin) meyvesine, bir ( ham ) meyve verdiği zaman, bir de olgunlaştığı zaman bakıverin Şüphe yok ki bütün bunlarda iman edenler için birçok ayet vardır "
[size="4"]• "Allah'ın gökten su indirdiğini görmedin mi? Biz onunla çeşitli türden meyveler çıkardık Dağlardan beyaz, kırmızı çeşitli renklerde ve son derece siyah yollar (yaptık )"
[size="4"]• "Davarlarda da sizin için elbette ibret vardır Siz onların kannlarındaki dışkı ile kan arasından içenlerin boğazından kolaylıkla geçen halis bir süt içiriyoruz
Allah-u Tealanın verdikleri bunlarla sınırlı değil tabiî ki Açın buzdolabınızı, görün, gördüklerinizin tamamı hizmetimize sunulmuş  Bizlerden anlamlı ve içten bir teşekkür bekleyen Allah-u Teala bakın, nimetlerin farkında olmayan bizler için ne söylüyor;
[size="4"]"Gökte ve yerde nice belgeler vardır ki, yanlarından yüzlerini çevirerek geçerler "
Dünya meşgalesi, kazanma hırsı ve nefsimizin isteklerini bir bîr karşılamamız çoğu şeyleri unutturdu bizlere  Oysaki İkram eden el teşekkür bekler  Bizler yeryüzünde nimetler içinde nankör nankör günümüzü gün ederken bakın Allah-u Teala nasıl bizlerin hallerinden nasıl bahsediyor;
[size="4"]"Şüphesiz Rabbin insanlara bir lütuf sahibidir Fakat onların çoğu şükretmezler "
Evet  Birçoğumuz bile bile ikram eden ele teşekkür etmedik  Devam ediyoruz;
[size="4"]"  Allah şükredeniere mükâfat verecektir"
[size="4"]"  Kim dünya nimetlerini dilerse ona ondan veririz Kim de ahiret sevabını dilerse ona da bundan veririz Biz şükredenleri mükâfatlandıracağız "
Yapacağımız teşekkür karşılık görecek ve cennet kapıları bizlere açılacak  İstenilen teşekkür ne onur kırıcı, ne yorucu, ne de bıkkınlık verici  Bu teşekkür çeşitlerinden biri de namazdır Allah-u Teala kendisine namazla da teşekkür etmemizi istemiştir;
Namazla yapılan teşekkür
Her ibadetin kendine özgü bir durumu olduğu gibi diğer ibadetlerle de bir ilişkisi vardır Bu ibadetlerden biriside namazdır Namaz müslümanı muttaki yapan ibadet olarak önemlidir Kur'an-ı kerimde namaz üzerinde sıkça durulmuş, namazın sadece şekle münhasır kılınacak fiziksel hareketler olmadığına Özellikle dikkat çekilmiştir
Kur'an-ı kerîm, namazı her zikrettiğinde onun üzerinde ciddi manada tefekkür edilmesi, Özünün yakalanmasının gerekliliği üzerinde durur Kur'an'da namazın zikredildiği hiçbir ayette sadece namaz kılın ifadesi yoktur Namazı ikame edin, namazı dosdoğru kılın yerli yerinde yapın ifadesi vardır
[size="4"]"Şüphesiz ki namaz, insanı kötülüklerden, yanlış yapmaktan, aşırılıktan alı kor " Denmektedir
Her haliyle anlaşılıyor ki namaz bir denge halidir Namaz: insan için, insanın nefsi İçin zor gelebilecek başka bir varlık önünde ayağa kalkmak, eğilmek ve yere kapanmak gibi bir muhtevaya sahiptir
Namaz: peygamberimizin buyurduğu gibi: mü'minin Allah'a olan yükselmesidir
Ve yine o'nun buyurduğu gibi namaz: insanın Allah'a karşı duruşunda alacağı pozisyonun rotası ve zeminidir
İnsanı Allah'a bağlayan önemli farz ibadetlerinden biridir namaz Müslümanın gün içerisinde sorumlulukları hatırlaması şuurlanmasi, eksikliklerini ve fazlalıklarını fark etmesine neden olan ibadettir namaz
Özellikle secde hali çok önemli anlam ve muhtevaya sahiptir Allah Resulü: secde:
"Mü'minin rabbine en yakın olduğu andır" Demektedir Bu coşku ve heyecan verici hadisten, her Müslüman istifade edebilmenin İmkân ve yollarını aramalı ve oluşturmaya çalışmalıdır
Allah'la (c c) konuşmak isteyen, görüşmek isteyen, ona derdini ve sıkıntısını açmak isteyen, onunla heyecanını, mutluluğunu paylaşmak İsteyen namaz kılsın diyen peygamberimiz ne güzel söylemiş  
Namazla Allah'a nasıl bir mesaj ulaştırmış oluruz?
Diğer dinlerdeki ibadetleri bildirme ve davet yöntemleri bakımından bir benzeri olmayan evrensel bir çağrı olan ezanla start alıp ve tüm dikkatiyle, tüm benliğiyle ve tüm şuuruyla kıyama geçer müslümanırnız  
Allah'u ekber! (Allah en büyüktür) tekbir lafzıyla teşekküre başlayıp ellerini bağlar Artık müslümanırnız Rabbinin rızasını kazanmak için, kendisine verilen nimetlere teşekkür için, Rabbinin büyük ve güçlü kendisinin ise Rabbine muhtaç ve aciz olduğunu ispat için ağaç gibi ayaktadır  Hiçbir güç onun o halini bozamaz
Artık Rabbiyle konuşma vakti gelmiştir Besmeleden sonra subhaneke ile başlar Rabbini övmeye  Ey Allah'ım! Seni hamdin ile teşbih ve tenzih ederim İsmin mübarektir Azametin yücedir ve senden başka ilah yoktur "dedikten sonra kur'an'm ilk suresi olan fatiha'yla devam ederek yine Rabbine övgü dolu mesajlarla der ki: "hamd: âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur (O, aynı zamandajrahmandır rahimdir Din gününün (hesap) de sahibidir  "
Müslümanımız, fatiha'yi okurken Rabbİmize ne dediğini bilir bir tavırla tevhidin zirvesine çıkıp şirkten uzak bir şekilde ayeti kabul eder ve der ki: "Rabbimiz! Ancak sana ibadet eder ve ancak senden yardım dileriz "
İbadetin ve yardım istemenin tek mercii Rabbimiz olduğunu kabullenir bir vaziyette teşekkür/dua/yalvarma cümleleri ile dua eder:
"Bizi doğru yola ulaştır Kendine nimetler verdiğin kimselerin yoluna  Gazabına uğrayanların ve sapıkların yoluna değil"der Birde kısa ya da uzunca bir ayet okuyup rükuya eğilir,
Belkide bu güne kadar hiçbir güce, kuvvete, sisteme ve şahsa karşı yapmadığı bir pozisyon Gururlanmış bedenin bü-külmesiyle devam eden bedenle yaptığı kulluğu dil ile devam ederek der ki: SubhaneRabbiyelazim(yani yüce Rabbimi teşbih ve tenzih ederim)" hemde 3,5,7 defa
O pozisyonda da Rabbi'ni över ve düşünür: benim belimi kırıp, bu pozisyona gelmeme sebep ne? Kime karşı eğiliyorum? Elbette ki Rabbime karşı der ve bu pozisyonla sanki"ey inananlar: rükû edin, secdeye varın, Rabb'inize kulluk edin İyilik yapın ki saadete eresiniz Ayetini yaşar
Rükûdan kalktıktan tekrar kıyama geçinceye kadar kî vakti de boşa harcamayıp: semi Allah'u limen hamideh (Allah kendisine hamd eden kulunu işitti/işitir) sözünü söyleyip Allah'ın rahmetini umarak rükûdan başını kaldırır Tabiî ki övgü dolu cümleler bununla da kalmayıp devam eder ve derki: Rabbena lekel hamd(ey rabbimiz hamd sana mahsustur)
Bu kadar hazırlık cümlelerinden sonra Rabbine çok yakın olma, onunla dostluğu arttırma, güzel olan her tür İstek ve duada bulunmanın zamanı ve tavsiye edilen mekânına az kalmıştır İnsanı, Rabbinin huzurunda iki büklüm yapan pozisyon
SECDE"
Sanki secde ile Rabbine şöyle der:
Rabbim senin huzurunda gururlanmış boynum ve burnum işte bak ayaklarımla bastığım yerde  Rabbim! Sen güçlü ve İbadete layıksın  Ben ise güçsüz ve sana muhtacım  Sana yemin ederim ki hiç kimsenin huzurunda boynumu (lOcm) bile aşağı eğmedim Bana olan ikramına ve büyüklüğüne karşı işte böyle iki büklüm olarak sana olan teşekkürümü secde ile ifade ediyorum  Sen beni bağışla Allah'ım  Çünkü sen gafursun  Günahları bağışlayansın  Beni razı olduğun kullarından eyle!
Ve sesli duaya gelinmiştir artık "subhane Rabbiyel ala(ey yüce Rabbim! Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim)"der ve düşünür Kendisini bu duruma sokan sebep ne idi?
Secdeden ikinci kez kalktıktan sonra aynı hareketleri birkaç kez tekrarlayıp oturur Artık müslümanımızın alnı pak ve parlaktır Oturarak teşekkürden sonra sağ ve soldaki hafıza meleklerine selam verir ve namazını bitirir
Müslümanımız öyle bir teşekkür etmiştir ki: teşekkür ederken ne yorulmuştur, ne acı çekmiştir, ne de onuru kırılmıştır  
Namaz bir arınma, bir hatırlatma ve teşekkürdür Günde beş defa bu duygularla tekrarlandığında inanıyorum ki birçok kötülüklerden uzaklaşırız Çünkü: muhakkak ki namaz hayâsızlıktan ve kötülükten alı kor  
2-) Allah emrettiği için namaz kılıyoruz
Namaz kılanların birçoğu bu sebepten dolayı namaz kılarlar  Allah namazı emretti bunlar da Allah'ın emirlerine itaat etmelerinin gereğini çok iyi bildiklerinden namaz kılıyorlar  
Çok ilginçtir ki namaz kılmadıkları dönemde de Allah'ın emrettiklerini az çok biliyorlardı  Ne oldu bunlara da namaz kılın emrini işittikleri halde sonradan kılmaya başladılar? Yani emre çok sonraları itaat  
Madem Allah'ın farz kıldığı ibadetler sizin için bu kadar önemli neden diğer farzlara bu kadar hassas değilsiniz? Aklıma gelmişken sorayım dedim 
Yanlış anlaşılmaya çok müsait bir şeyler anlatacağım Diyorum ki; Allah emrettiği için namaz kılıyorum diyenle, Allah'ı çok seviyorum Ve bana vermiş olduğu nimetlerin farkındayım ve O'na teşekkür etmek için namaz kılıyorum diyenlerin namazı bir olmaz
Emrettiği için kılıyorum diyen bir insan bilinçaltında-zoraki olarak- namaza yaklaşır  Yani;"Aslında kılmak ağır geliyor, ama ne yapalım bir defa farz kılınmış! Farz kılınmasaydı kılmazdım!" Dili böyle söylemese de bu şekilde yaklaşımların verdiği mesaj budur maalesef  
İbadetin şekli ne olursa olsun gönülden yapılmadıktan sonra ağır bir yükmüş gibi gelecektir  
"Namaz = Borç, Namaz = Ağır bir yük, Namaz = Napalım, mecbur" Olarak algılanacaktır  
Evet  Namaz; bir emir  Buna itiraz etmiyorum- hâşâ! Ben, sadece bir ibadete yaklaşım şeklimizin, o ibadetin uzun soluklu olmasına ne kadar katkısı olabilire bakıyorum  
Bazı insanlar namazın bir emir olduğuna iman ederek ki doğrudur bu ömür boyu namaz kılabilirler  Buna bir şey diyen yok  Ama bir dönem kılmış ve tekrar bırakmış olanların sayısı da az değil  Bunlar gerekli alt yapıyı oluşturmadan namaza yaklaştıklarında geri adım atma olasılığı bu sebepten yüksek olacaktır  
"Emre itaat" ya da"Emir sahibinin sevgisini, hoşnutluğunu kazanmaya çalışmak"
Emre itaat mantığında insan ile emir sahibinin iletişim bağlantısı kopuyor, Yani önünde bir ibadet var ve ifa edilmesini bekliyor  Hedef bir an önce o yükten kurtulmak
Durum böyle olunca da içi boş, huşusuz, duygusuz, tadsız bir namaz kılınmış oluyor  
Konumuzun dışına çıktık gibi gözükse de çıkmadık, içinde dolaşıyoruz  Devam ediyoruz;
Allah emrettiği için namaz kılıyorum diyen kişiler eğer namazlarında tat almak istiyorlarsa;
1- Allah'ı tanımaya çalışsınlar
2- Namaz öncesi Allah ile (sevdiğim ile) buluşacağım psikolojisine girmeye çalışsınlar
3- Bir vakit namaz kaçırdığınızda bu işin kazası var demeyin  Sevginin kazası olmaz  
4- Emri; sevgiye -tavsiyeye dönüştürmeye çalışın  
"Allah emrettiği için namaz kılmaya çalıştım ama devam ettiremedim" diyorsanız; Bazı bilgilerden mahrum bir şekilde namaza yaklaşmışsınızdır diye düşünürüm  Neden?
Çünkü Namaz kılmak fedakârlık ister  Fedakârlığa giden yol şu merhalelerden geçer;
1- Allah'ı tanımak
2- Allah ile muhabbete geçmek
3- Allah'ın verdiği nimetlerin farkına varmak
4- Allah'ı sevmek
5- Allah'a güvenmek
6- Ve Allah'ın sevgisini kazanmak için fedakârlık yapmak  
Bu sıraladığımız maddeleri bu başlık altında anlatmaya çalışmayacağım Konumuzdan kopmak istemiyorum  
Diğer bölümlerde yer yer izah etmeye çalışacağım inşallah  Şimdi de 2 ara başlığımızı ele alalım:
3-) Namazı terk etmenin çok büyük bir günah olduğu bilinciyle kılınan namaz
Evet, namazı terk etmek çok büyük bir günah  Yerinize başkalarının telafi edemeyeceği bir günah  Bu sebepten dolayı kılınan namazların kabulünden şüphem yok  Ama o tür namazlar kılana huzur vermeyebilir  Bu şuna benzer; Size yemek ikram eden annenize karşı yaptığınız teşekkür, annenizi sevdiğinizden dolayı değil de teşekkür etmediğinizde kızacağından dolayı teşekkür etmenize benzer  Bu teşekkürde içten gelen bir samimiyet yoktur  
Zaten eğer bu niyetle kılıyorsanız büyük bir ihtimalle namazınızdan hoşnut değilsinizdir  Kılayım da kurtulayım dersiniz  Bereketini göremezsiniz o namazın  Ömür boyu bir yük olarak görürsünüz onu  Zaman geçirmeden cehennem korkusuyla kıldığınız namaza cennet özlemini de yükleyin  İşte o zaman namaz tat verir  
4-) Gelenekten dolayı kılınan namaz
Gelenekten dolayı namaz kılanları toplumumuzun hemen hemen her kesiminde görmek mümkün  Anne ve babalarından gördükleri için namaz kılarlar  Buna hedefi olmayan namaz da diyebiliriz  
Gelenek icabı kılınan namazların terki kolay olur  Ailede baskın olan kişilerin ölümü ya da benzer durumlarda gelenekte çözülmeler baş göstereceğinden namazlarda gevşeklik ortaya çıkacaktır  Önce namazlar gecikecek sonra teklemeler baş gösterecek sonra da Cuma ve teravih namazları elde kalacak  
5-) Anne-baba baskısıyla kılman namaz
Birçoğumuz anne ya da baba baskısıyla namaza başladık  Kimimiz baskı sonucu kılınan namazın rayını değiştirdi, Allanın sevgisini kazanmak için kılınan namaza dönüştürdü, kimimiz de baskı sonucu namazdan soğudu kimimiz; tamam kilıyoruz-kıldım diyerek yalan söyledi, kimimiz de bir daha asla namaz kılmayı düşünmedi  
Okuyuculardan çok mailler gelir  Kimi nişanlısının namaz baskısından şikâyetçi olup:
"Ya Feyzullah abi nişanlım illa da namaz kılmamı istiyor Allah için kılmadıktan sonra nişanlımı mutlu etmek için kılmak çok zoruma gidiyor Sîzce Allah namazımı kabul eder mi ki?" diye serzenişte bulunuyorlar  Cevap olarak ta:
"Nişanlınızın hatırı için namaz kılmamakla çok haklısınız  Nişanlınız farkında olmadan sizi Allah'a şirk koşmaya davet ediyor  Tabi bu davet şeytani bir niyetle yapılan bir davet değildir  Tamamen duygusal:)
Peki neden davet karşısında bazen agresif olabiliyoruz? Yani nişanlımız ya da babamızın İlla da namaz kılacaksın davetini masaya yatırıp kılmaya çalışmıyoruz? Şimdi bu psikolojiden çıkması muhtemel arızaları tespit etmeye çalışalım  Tabi bu arada davet yapan kişinin davet üslubundaki hatalar zincirini unutmuş değiliz  
Niçin namaz kılmamız gerektiği anlatılmayan ve namaz kılmayınca dünya ve ahirette başımıza gelecek sıkıntıları öğretilmeyen bir namaza davet edildiğimizi var sayalım  Kılmıyorum dediğimizde ise evlatlıktan red edilme ya da nişan bozulma tehditleriyle karşı karşıyayiz  Namaz kıldığımız da ise mükâfat yine bunlardan  Yani ceza ve mükâfat bunlardan  İşte böylesi bir durumdan faydalanan şeytan, bize şöyle bir telkinde bulunmaz;
"davet eden kişiyi boş ver  Sen davet edildiğin şeye bak! Unutmayalım kî şeytan çok zeki  Baskıya maruz kalan kişinin yaşına, karakterine ve aile içindeki konumuna göre ayrı zarflar atar  Şimdi biz bu zarflardaki vesveselerden bir kaçını yazalım  
Çevremizden gelen namaz baskıları olduğunda şeytandan gelen zarfta şu vesveseler vardır:
*Sana baskı yapacaklar ha!
* Allah'ı kandırmaya çalışmayı düşünmezsin herhalde değil mi?
* Onlar için kıldığında sana baskın gelmiş olacaklar  Onlar kim oluyor da sana baski yapıyorlar!
* Allah dediği için değil de onlar dediği için kılacaksın öyle mi? Allah'ın yerinde sen olsan kabul eder misin? Ve benzeri vesveseler  Bu gibi durumlarla karşılaşan okuyuculara tavsiyem nişanlısına ya da babasına ya da namaz için baskı yapan herhangi bir kişiye:
*Senin için mi namaz kılmam gerekiyor yoksa Allah için mi namaz kılacağım? Deyin Vereceği muhtemel cevap:
*Tabi ki Allah için kılman gerekiyor 'olacaktır  Siz de;
* O zaman bana niçin namaz kılmam gerektiğini anlatın Namaz kılan bir babanın evladı olmam namaz kılmamı gerektirmiyor herhalde! Ya da namaz kılan bir insanın nişanlısı da namaz kılmalı değil herhalde! Madem bu kadar Önemli nişanlınızın namaz kılması; neden nişanlanmadan önce sormadınız?
insanoğlu yapı itibariyle baskıyı hazmedemez  Ama bu namaz biraz farklı bir konu  
Namaz; 'Madem Öyle işte böyle' diyerek tavşana kızıp dağa küsmeye benzeyecek bir amel değildir  Nişanlınız-eşiniz ya da babanız size seçme özgürlüğü veren bîr yemeğe davet etmiyorlar  Onların davetteki yanlışlığı sizi namazdan soğutmamalı  İnanın onlar iyi niyetle davet ediyorlar ama üslupta hata yapıyorlar  Sizin namaz kılmamakla ne kadar büyük bir yanlışın içinde olduğunuzu gördüklerinden hemen namaza başlamanızı arzuluyorlar  
Baskının hemen arkasından kılınan namaz çok sıkıntı verecektir  Önemli olan o namaz kılma niyetini Allah rızasına çevirebilmek  Nefse en ağır geleni de işte budur  Çünkü şeytan sürekli:
—Sen baban dediği için namaz kılıyorsun Yoksa kılmazdın Yani Allaha ne diyeceksin? Diyerek namazdan soğutmaya çalışır  
Böyle kılmaktansa kılmamak en iyisidir ' Diyerek nefse en kolay gelen namazı terk etmek tercih edilir  Böylelikle ne bir başkasının baskısı altına girmiş olursunuz ne de Allah'ı kandırma ya çalışmış olursunuz!!! ( haşa!)
( gözlerinizi kapatarak ) Düşünün ki Allah'ın huzurundasınız  Size de niçin namaz kılmadınız? Diyor  Ne cevap vermeyi düşünürsünüz?
—Allah'ım babama kızdım namazı bıraktım  
—Allah'ım nişanlıma kızdım namazı bıraktım  
—Allah'ım baskı yapanlara kızdım namazı bıraktım  Sizce Allah-u Teala ne der size? Cevabı size bırakıyorum  
6-) Eş baskısından dolayı kılınan namaz
Eş baskısıyla kılınan namaz bir üst başlıkta açıklamaya çalıştığımız gibi Allah'ın razı olmadığı namazlardan biridir  Daha çok bayanların eşleri tarafından namaz için tehdit edildikleri görülür  Bir bayanın namaz kılmaması eşini üzer kuşkusuz  Namaz kılan bir eş şu psikolojidedir:
'Allah'ın sevmediği, değer yermediği bir insana ben ne diye değer vereyim! Ben ailemden sorumluyum Yarın bana sorulur Namaz kılmayan bir insan diğer ibadetlerinde de tavizler verecektir kuşkusuz  Ailedeki diğer fertler üzerinde de olumsuz tesir yapacağından oldukça sıkıntılı günler geçecektir  
Namaz kılmayan bir eş evde gizli bir düşman olarak görülür Bir an önce namaza başlaması istenir Niçin namaz kılmadığı araştırılmadan, tatlı bir dille ikna etmeye çalışmadan, ailenin diğer fertlerinden destek talebinde bulunmadan, namaz kılanların ve kılmayanların Allah katındaki konumunu anlatmadan hemen namaz kılması istenir  
Eşinin hatırı için namaz kılmaya başlayan bir insan ikilem arasına kalacaktır  Eş baskısı sonucu kılınan namaz sıkıntı vereceğinden her iki tarafın da rızası kazanılamamış olacaktır  Geçenlerde Diyarbakır'dan bir okuyucu aradı:
_Feyzullah abi eşim namaz kılmıyor Bu beni çok üzüyor  Ne yapmamı tavsiye edersiniz? Aramızda şu konuşmalar geçti; _ Evlendiğinizde namaz kılıyor muydunuz? _ Hayır, abi ikimizde kılmıyorduk _ Eşiniz sizi seviyor mu? _ Seviyor abi  _ İşin kolay o zaman  __ Nasıl abi?
_ Ona Allah'ın vermiş olduğu ikramlardan bahset Eşini Allah'a karşı mahcup durumuna sok  Ve bir süre sabret  Namazla Allah'a teşekkür edilmesinden bahset  Birkaç tavsiyede bulunduktan sonra telefonu kapadık  
Baskı sonucu namaz kılan bir insan ilerisi için ümitsiz olur  Hiçbir zaman gönülden namaz kılamayacağı kanaatine varır  Şöyle birkaç misal verelim  O yörenin en meşhur yemeğinin hazır olduğu bir sofraya davet ediliyorsunuz  Ama karnınız tıka basa dolu  Yoğun bir ısrar sonucu sofraya oturup birkaç kaşık alıyorsunuz  Sofraya aç oturan bir insanın alacağı lezzeti almanız imkânsızdır  O yemek türü sizin için oldukça sıradan bir yemek türü olarak kalacak hafızalarınızda  
Namaz böyledir  Üşenerek kılınan namaz ciddi bir yorgunluk ve sıkıntı verir  Hayatı çekilmez kılar , İlerisi için ümitsizlik baş gösterir ve devam edeceğimi zannetmiyorum diyerek bırakılır  Eşi tarafından baskı altında olanlara şunları tavsiye ederim:
1- Eşinizden zaman isteyin
2- Niçin namaz kılmanız gerektiğini iyi araştırın
3- Namaz kılanlarla beraber olun bir süre
4- Kendi cennetinizi düşünün
5- Eşinize karşı cephe almayın
7-) Patronun gözüne girmek için kılınan namaz
Babamın yıllar öncesinden anlattığı bir anı geldi aklıma  O zamanlar çocuktum Babam Almanya'da büyük bir fabrikada çalışıyordu İş esnasında namaz kılar daha sonra da çalışmadığı süreleri geç çıkarak telafi edermiş
İşçilerden bazıları babamı şikâyet etmişler  İş yeri sahibi: madem dininiz icabı namaz kılmak zorundasınız neden diğer işçiler namaz kılmıyorlar? Demiş  Babam da ona; her Hıristiyan kilise ye gitmiyor değil mi? İsterseniz müftülüğe sorun demiş, Müftülüğü aramışlar Savaşta dahî olsa kılınması gerektiğinden bahsetmiş  İş yeri sahibi babamın namaz için kararlılığını bundan böyle çift maaş ve haftada bir gün ekstradan izin vererek ödüllendirmiş  Bunu duyan diğer işçiler namaz kılmak isteseler de izin verilmemiş  
Bazı işyeri sahipleri namaz kılan eleman tercih ederler  Kazançlarının namaz kılanlara gitmesini, onlara destek çıkılmasını isterler  O iş yerindeki namaz kılmayan herhangi bir eleman şöyle düşünebilir:
_ 'Benim namaz kılmamamı patron hoş karşılamayabilir  En azından onun yanında namaz kılayım  1 Burada rızık endişesi ve patronu razı etme durumu vardır  Namaz kılmamaktan daha tehlikeli bir durum  Şirk durumundan bahsediyorum  Patronun gözüne girmek için kılınan namaz tat vermeyecektir kuşkusuz  Ödülü insanlardan beklenen bir amelin ahiretteki karşılığı yaman olur  
Patronun gözüne girmek için namaz kılan bir insan işten atıldığı gün namazı terk eder  Haliyle de Allah'ın rızasını kazanmak için namaz kılamayacağını düşünür  
Patronun gözüne girmek için namaz kılanlara tavsiyem:
1- Unutmayın ki patronunuza da, size de Allah rızık veriyor  
2- İşe girerken patronunuzla açık açık konuşun  Namaz kılmadığınızı ve kılma sözü de vermediğinizi açıkça söyleyin  Böylelikle muhtemel bir şirke düşme durumundan kurtulmuş olursunuz  
3- Patronunuz ve diğer çalışanlar namazdayken onların niçin namaz kıldıkların; düşünün
4- Namaz kılmadığınız an Allah'a İhtiyacınızın olmadığını! (hâşâ!) düşünün  Bu düşünce sizi sıkıntıya ve Allah'a karşı mahcup bir duruma sokacaktır  
5- Onlar namazdayken imkân dâhilinde onların namazlarını izleyin  Hayatlarından, onurlarından, kişiliklerinden neler kazanıyorlar / kaybediyorlar  Ki kaybetmediklerini göreceksin  
8-) Namazın insanı huzurlu kılacağı düşüncesinden dolayı kılınan namaz
Kıldığı namazlardan huzur bulanlar; Allah'ın takdiri icabı kıldıkları namazla birlikte işleri rast gidenler; sanıyorlar ki her namaz kılanların işleri rast gider ve namaz kıldıklarında dertlerinden ve sıkıntılarından uzak kalırlar  Böyle bir şeyin olmadığını hatırlatalım  Unutmayalım ki namaz kılan bir insan;
1- (öğrenciyse) ; zayıf alabilir
2- Sınıfta kalabilir
3- En basit bir soruyu yapamayabilir 4~ Sınıfında sevilmeyebilir
5- Yakışıklı olmayabilir
6- (esnafsa) ; iflas edebilir
7- Çeki dönebilir
8- Ev ya da iş yerine hırsız girebilir
9- Sokak ortasında dövülebilir 
10- İşleri ters gidebilir
11- Hastalanabilir  
12- ( Bayansa ) evde kalabilir-kısmeti çıkmayabilir
Bu maddeleri niye yazdım?  Hani olur ki size namazı anlatırlarken Allah tarafından çok özel koruma altına alınıp korunacağınız söylenmiş olabilir Bu yüzden dünya hayatının hiçte tozpembe olmayacağını bilmenizi istedim  
Yani namaz kılmayan bir İnsan yapamadığı bulmaca sorusunu namaz kılarak çözemez  Örnekleri çoğaltmak mümkün  Kısacası namaz kılan bir insan huzurlu olmaya adaydır  Özellikle de bilinçli kılıyorsa Allah ile arasında sıcak bir iletişim olur Bu iletişim zorluklar karşısında sabırlarını kolaylaştırır  
'Kıldığım namaz huzur vermedi' diyorsanız;
1- Size namazı nasıl anlattılar?
2- Hangi ortamda namaz kıldınız?
3- Nasıl bir psikoloji ile namaz kıldınız?
Yukarıda bahsettiğim gibi anlatmışlarsa sadece "kendi hissettiklerinden bahsetmişler' olarak algılayın  Buna rağmen kılmışsanız ve huzur bulamamışsanız kıldığınız ortamdan da kaynaklanabileceğini hesaba katın  
1- Gürültülü bîr ortamda kılman namaz tat vermez  
2- Kalabalık bir ortamda ( camiiler ve namaz kılınan yerler hariç) kılınan namaz tat vermez  
3- Eğer yorgun bir halde namaza yaklaşırsanız tat alamazsınız, ,
4- Niçin namaz kılmanız gerektiğini bilemezseniz namazdan huzur duyamazsınız
5- Namazla Allah'a nasıl mesaj verdiğinizi bilemezseniz namazdan tat alamazsınız
6- Namaza konsantre olamazsanız tat alamazsınız  Ve başka sebepler  
9-) Belirli bir konuma gelebilmek için kılınan namaz
Kılınacak bu namaz; daha çok tabanı geniş olan cemaatlerde ya da büyük holdinglerde ya da büyük şirketlerde konum sahibi olmak için niyetlenen bir namazdır  Zerre kadar Allah'ın rızası gözetilmez  Tek bir gaye vardır, o da, Makam sahibi olup hem maaşı yükseltmek, hem iş garantisini elde etmek, hem toplum içinde saygınlık elde etmek, hem de müreffeh bir hayat sürmek  
Bu imkânlara sahip olmaya giden yol o cemaat ya da iş yerinin değer yargılarını dikkate almaktan geçer  Yani İstemeseniz de' namaz kılmak zorundasınız ' Çünkü bilirsiniz ki namaz kılanlara o yerde saygınlık duyuluyor  Kılmayanlara tercih ediliyor  Yapılması gereken tek bir şey var; o da; namaz kılmak  Bu sebepten namaz kılanların alacağı ödülleri maddeler halinde yazalım:
Belirli bir konuma gelebilmek için namaz kılanların Dünyadaki ödülleri: Ahiretteki karşılığı:
(eğer tövbe edilmemişsej
1- Makam sahibi olmak 1- Cehennem
2- Maaşın artma durumu 2- Cehennem
3- İş garantisi 3- Cehennem
4- Toplum içinde saygınlık 4-Cehennem
5- Müreffeh bir hayat sürmek 5- Cehennem
Eğer makam sahibi olmak için namaz kılıyorsanız unutmayın ki belkide hiçbir zaman Allah için kılamayacaksınız  Yukarıdaki tabloyu iyi düşünün derim  Geçici mutluluklar  Kalıcı ve sınırsız azap  Değer mi sizce? Eğer bu tabloya rağmen hala o niyetle namaz kılıyorsanız ya Cehennemde sizleri nelerin beklediğini bilmiyorsunuz, ya da Allah'ın sizi dünya hayatında mutlu kılmasını yanlış değerlendiriyorsunuz!
Yanılıyorsunuz  Vallahi yanılıyorsunuz  Kısa bir süre mutlu olmayı cehenneme değiştiriyorsunuz  Peki, Allah katında neleri kaçırdığınızı düşündünüz mü?
Şimdi de herhangi bir sebepten dolayı namaz kılmayan bir kişinin Allah katındaki kaçırdığı nimetlerden bir kaçını maddeler halinde yazalım:
Namaz kılmayanların mahrum olduğu nimetler
1- Meleklerin bağışlanma dileklerinden mahrum olurlar: Allah Resulü sallallohu aleyhi vesselem şöyle buyurur:
"  Eğer ( camide) namaz kılarsa namazgahında olduğu sürece melekler ona şöyle dua ederler : ' Allah'ım onu bağışla! Allah'ım ona merhamet et!"(buh müs )
2- Düzenli ve geniş bir konuttan mahrum kalırlar:
Allah Resulü salialîahu aleyhi vesseiem şöyle buyurur: 'Kim camiye gelir ve giderse her geliş ve gidiş için Allah ona cennette bir konak hazırlar '
3- Günahların bağışlanmasından mahrum olurlar:
Allah Resulü yanındakilere :"Beş vakit namazın misali, birinizin kapısının önünde akan, suyu bol ve tatlı bir nehre benzer O kişi günde beş defa bu nehrin içine girip yıkansa, bu onun üzerinde bir kir bırakır mı? Ne dersiniz? Diye sordu  Yanındakiler: "hayır bırakmaz" dediler Bunun üzerine Allah resulü sallaîlahu aleyhi vessellem :"İşte beş vakit namaz da suyun kiri götürdüğü gibi günahları götürür" buyurdu ( müs )
4- Kalbiniz mühürlenir: Ebû Hureyre (r a ) ve İbn Ömer (r a ), Allah resulünü (s a v ) minberin üzerinde şöyle söylerken işittiklerini anlatiyorlar:"Bazı kimseler ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar ya da Allah onların kalplerini mühürler de sonra gafillerden olurlar "(Müs nesei)
Hz Peygamberin sahabelerinden Ebü'I-Cad ed-Dumrî (r a ) anlatıyor Allah resulü (s a v ) şöyle buyurdu:"Kim önemsemeyerek üç cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler "( Buh Müs,)
Namaz kılmayan bir kimseyle konuşup onu namaza davet ettiğinde, sana:"Benim kalbim temiz, niyetim güzel; ameller niyetlere göredir vs "der
Oysa Allah resulü (s a v ) namaz kılmamanın kalbi etkilediğini ve hatta mühürlenmesine sebep olduğunu açıklamaktadır Böylece namaz kılmayanların tartışıp ileri sürdükleri gerekçeler, bahaneler ve deliller geçersiz olmaktadır
5- Kabir azabından kurtulamazlar: Resulullah sallallahu aleyhi vessellem, mü'min hakkında şöyle buyurmuştur;"Ona güzel koku getirilir ve kabri gözünün alabildiği yere kadar genişletilir Güzel yüzlü, güzel elbiseli ve güzel kokulu birisi ona gelerek; "Kolaylık, Allah'ın hoşnutluğu, içinde kalıcı nimetler olan cennet ve vaat olunduğun bu gün ile sevin der Mü'min; Allah seni de hayır ile müjdelesin Sen kimsin? Senin yüzün kendisinden ancak hayır gelecek kimsenin yüzüdür "der O da"Ben senin Salih amelinim Senin hakkında ancak Allah'a itaatte hızlı olduğunu, ona isyanda ise geri kaldığını biliyorum Allah sana hayırlı karşılık versin"der Sonrada ona cennette bir kapı açılır "
Namaz kılmayanların kayıpları bunlarla sınırlı değil kuşkusuz, 
10-) O an içimizden geldiği için kılınan namaz
Sosyal bir varlık olan insanoğlu dönem dönem duygulanır, çevresinde olup bitenlerden etkilenir, kalbi bir anlık yumuşar, bir anlık gerçeği görür ve o ruh hali içinde kalkıp namaz kılar  O kıldığı namaz kılınan en güzel namazlardan biridir  
O namazda zorlama yoktur  Bıkkınlık yoldur  Riya yoktur  Huşu vardır, mana vardır  Gelin görün ki alt yapı oluşmadan kılınan namazlar uzun soluklu olmuyor  Anlık bir duygu yoğunluğu dönemine girildiğinde dış destek sağlanılmadığından dolayı o arzu, o şevk o etkileşim kayboluyor  
En yakını vefat eden bir insan ölüm korkusundan dolayı namaz kılabilir  O namazın sürekli olabilmesi İçin;
1- Niçin namaz kılmalıyım? Sorusuna cevap bulmanız lazım  
2- Namaz kılan arkadaşlarınızdan bu konuda destek almanız lazım  
3- Çevre değişikliği çok önemli  Bir dönem de olsa namaz kılmayan arkadaşlarınızdan uzaklaşın  
4- Ölümün vaktinin olmadığını düşünün  Her an sıranın size geleceğini düşünün  
5- Kıldığınız namazın hiç te zor olmadığını düşünün
11 -) inançsızlığı gizlemek için kılınan namaz
Kılman namazın en münafıkçası  En aşağılığı  En karaktersizi  Bu minvalde tüm enleri barındıran bir namaz niyeti  Eğer bu niyetle namaza yaklaşıyorsanız size cehennemdeki yerinizi hemen göstereyim:
[size="4"]"Şüphesiz münafıklar Cehennemin en alt tabakasmdadırlar  Onlara hiçbir yardımcı bulamazsın  "
Bu satırları okuduğunuzda belkide kıs kıs gülüyorsunuzdur ama ben yinede hatırlatayım  Tabi bu yazdıklarım münafıklığı sonucu namaz kılanlar içindi  
12-) Belirli günlerde kılınan namazlar
365 gün içinden yaklaşık 10 güne"dini günler" adı konulunca kalan 355 günün adı otomatikman"dinsiz günler'oldu 'Dini günler1; TV programları, ilahiler, ne alakası varsa kandil simitleri ve kandil kutlamalarıyla eda edilir  O gece daha çok ibadet yapılması tavsiye edilir  O kandil günü TV imamlığı kontrolünde eda edileceğinden ibadete pek vakit ayrılmaz  
O kandil günü akşam ve yatsı namazı mutlaka kılınır  Diğer üç vaktin garantisi yoktur  O gün kılınan iki vakit namazı;adı dinsiz günler' olan 355 günde kılınması gereken 5x 355 = 1775 vakit namazına denk geliyormuş gibi bir gönül rahatlığı olur kendilerinde  
Ey! Sadece kandil günlerinde namaz kılan kardeşim! Allah seni sadece o gün rızıklandırmıyor! Diğer günler Allah tarafından unutulmuş değilsiniz! Kalan 355 gün yapılan ibadetleri de Allah kabul ediyor!
Sanki birileri sizi fena kandırmış  Allah ile aranıza girmişler  Sadece yılda 10 gün Allah ile buluşmanızı İstemişler  Emin olun çok kurnazca bir yaklaşım  Bu sayfanın arasına bir kâğıt koyup kapayın ve kendinize sorun;' Nerde hata yaptım?
[url=http://www ebediyyen biz/#_ftnref1] En'am 99
[url=http://www ebediyyen biz/#_ftnref2] fatır 27
[url=http://www ebediyyen biz/#_ftnref3] Nahl 66
[url=http://www ebediyyen biz/#_ftnref4] Yusuf 105
[url=http://www ebediyyen biz/#_ftnref5] Nemi 73
[url=http://www ebediyyen biz/#_ftnref6] Al-i İmran 144
[url=http://www ebediyyen biz/#_ftnref7] A!-i İmran 144
[url=http://www ebediyyen biz/#_ftnref8] Ankebut-45
[url=http://www ebediyyen biz/#_ftnref9] Nisa-145
|