Konu
:
Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?
Yalnız Mesajı Göster
08-02-2012
#
9
Prof. Dr. Sinsi
Ailemin Baskısına İnat Kılmıyorum
Hocasını sevmeyen bir talebe o dersi de sevmez
Sevemez daha doğrusu
Öğretmenle ders arasında müthiş bir ilişki vardır
Hocanızı sevdiğinizde dersini de seversiniz
Lise yıllarında yaşadığım bir anımı anlatayım
86-88 yılları arası İzmir de lisede okuyorum
Öğrencilerine şefkatle yaklaşan bir İngilizce hocamız vardı
Gurbette olduğum için beni çok severdi
Ama maalesef tabiri caizse kafam İngilizceye basmıyordu:) Hocamızın hatırı için çalışıyordum ama nafileydi
Bana pek sevimli gelmeyen İngilizce İçin bu kadar çalışamazdım
Ama hocamız için çalışıyordum desem yeridir
Bu anımı anlatırken anne ya da babanızı sevmediğinizden dolayı namaz kılmıyorsunuz demek İstemedim
Onlar maalesef sîzin iyiliğinizi düşündüklerinden bir an önce namaza başlamanızı İstiyorlar
Ama geleneksel olarak namaz kıldıklarından namazı anlatırken pekte ikna edici olamıyorlar
Burada anne ya da babanın size olan namaz nasihatini dinlerken onların psikolojisini göz önüne alarak değerlendirin derim
Çünkü onlara da öyle anlatıldı
Hem onların zamanında çok kitaplar da yoktu
Siz onların anlatım üslubundan çok, dikkatinizi çekmek İstedikleri konuyu dikkate alın
Biraz da anne-baba psikolojisinden bahsedelim
Eğer onları iyi etüt edersek bizlere yaklaşım şekillerinin adını koyar onları daha iyi anlarız
Anne ve babanın gözünde evlat
Yetmiş yaşına da gelseniz anne ve babanızın gözünde siz bir çocuksunuz
Yani sağlıklı düşünemez, doğru karar veremez, hep onların korumalarına muhtaçsınız
Bu satırları yazarken biri yaşanmış diğeri fıkra olan iki güzel misal aklıma geldi hemen sizinle paylaşayım
Konumuzla alakalı olduğu için konuyu dağıtmış olmuyorum
70 yaşındaki oğluyla bir köyden diğer köye giden baba-oğul kapıda karşılanarak içeriye buyur edilir
Acıkmışlardır
Baba, evsahibine;
'Bir şeyler hazırlayın da bizim çocuk yesin!' diyor:) Bizim çocuk dediği dedemiz yaşında
Şimdi de işittiğim fıkrayı anlatayım; 75 yaşında ölen oğlunun mezarı başındaki baba;
"zavallı oğlum! Gençliğini göremeden gitti' diyerek ağlıyor:) Bu iki misali anne ya da babanıza anlatın, gülerek;
- 'İnanın ki öyle
90 yaşına da gelseniz gözümüzde çocuksunuz' dediklerini işitirsiniz
Bazı anne ve babalar ahiretlerini düşünerek çocuklarına sahip çıkmak isterler
Evlatlarının namazsız yetişeceklerini hayal dahi edemezler
Kendi kontrolleri altında olduktan sonra mutlaka namaz kılacaklarını sanarlar
İlk yıllar İhmal ederler sonrada evlatları yaşlarındaki çocukların namaz kıldığını gördüklerinde cinleri tepelerine çıkar
O an siz, kendilerine inat namaz kilmıyormuşsunuz olarak algılayarak yumuşak ve tane tane anlatım yerine direk baskıya geçerler
Sanki size çok nasihat etmişler de anlamak istememiş ve karşı gelmişsiniz gibi direk baskıya geçerler:
"Benim oğlum-kızım nasıl namaz kılmaz!!!" derler
Oysaki basbayağı kılmaz
Niye kılsın ki? Namaz kılan bir babanın evladı olmak namaz kılmamızı gerektirmez ki? Kendimden örnek vereyim; babam yıllarca imamlık yapmıştı
Bize bir gün bile olsa niçin namaz kılmamız gerektiğini hiç anlatmamıştı
İmamın oğlu olmam namaz kılmamı hiiiç gerektirmedi ve de kılmadım
Sabah namazına kaldırıyordu, tamam diyordum ama kılmadan yatıyordum
Uykumun en tatlı anlarını kendisine feda edeceğim varlıkla bağlantıya geçmemiştim henüz
Anne ya da babanızın namaz hususunda size baskı yapmasının altındaki sebepler üç aşağı beş yukarı bunlardır
Onları anlayışla karşılayarak biraz zaman İsteyin ve bu zamanı İyi değerlendirmeye çalışın
Onların baskısıyla kılmanız kılmamanızdan daha kötü sonuçlar doğurur Allah katında
'Anne ve baba baskısına kızarak namazı terk etmek' hiç düşünülmeden, sağlıksızca verilmiş bir karar
Düşünsenize Allah'ın huzurundasınız, amel defteriniz açılmış ve namaz haneniz birkaç Cuma ve teravih dışında bom boş
Niçin namaz kılmadın ey kulum! Dendiğinde nasıl bir cevap vermeyi düşünürsünüz? lnanın anne babama kızdım kılmadım mazereti kabul görmez ve utanırsınız Allah'a bu tür mazeretler sunmaya
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul