Yalnız Mesajı Göster

Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?

Eski 08-02-2012   #10
Prof. Dr. Sinsi

Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?

Çalışıyorum İş Yerinde Ortam Müsaid Olmadığı İçin Kılmıyorum

Namaz kılmayan birçok insan çalışmayı bahane ederek vicdanlarını rahatlatıyorlar Şimdi bu bahaneleri değişik ağızlardan dinleyelim_okuyalım;
1- Zarzor iş buldum, şimdi kalkıp işimden mi olayım!
2- Hem çalışmak ta bir ibadet değil mi?
3- Çocuklarımın rızkını düşünmek zorundayım
4- Patron kılmamı istemiyorsa yapacak bir şeyim yok!
5- Namazıma izin veren bir iş yeri bulamadım
6- Patronun izin vereceğini sanmıyorum
Şimdilik aklıma gelenleri notladım Ama genelde bu maddeleri namazla aralarında kaldırılması güç bir engelmiş gibi görüyorlar Aslında aşılması kolay engellerdir bunlar Geçen gün Ankara dan bir bayan okuyucu mail atmış Aramızda Şöyle bir yazışmalar oldu:
__ 'Feyzullah abi, iş yerinde kılamadığım namazları eve dönünce kaza ediyorum Allah kabul eder mi?
_ Nasıl bir ortamda çalışıyorsunuz? _ Normal bir şirket, abi
_ Patronunuza namaz kılmak için izin verip vermeyeceğini sordunuz mu?
_ İzin vereceğini sanmıyorum abi _ Nereden biliyor sunuz? _ Bilmem!
Eğer izin vermiyorum diyorsa maaşımdan kesin deyin Bence deneyin (Beş dakika sonra)
_ Hay Allah senden razı olsun Feyzullah abi! Patron ne dedi biliyor musunuz?
_ Ne dedi?
_ 'Kimsenin ibadetine karışmaya hakkım yok ki! İstediğiniz kadar namaz kılın' dedi
Karşılıklı nasihatlerden sonra mesele halledilmiş oldu Burada altını çizmemİz ve tahlilini yapmaya çalışmamız gereken bir durum var
a- İnsanlar niçin korkarlar?
b- Niçin zanlarıyla hareket ederler?
c- Niçin olumsuz düşünürler?
d- Niçin mücadele etme ihtiyacı hissetmezler?
e- Niçin yaptıkları işin fetvasını araştırmazlar?
f- Niçin empati yaptıklarında karşısındaki kişileri ( patronları) haklı görürler?
g- Namazlarını kılmamakla nasıl rahat olabiliyorlar?
Bu sorulara istediğimiz cevabı bulursak namazlarını aksatanlar için faydalı olacağı kanısındayım Şimdi maddeleri tek tek masaya yatırıp cevaplar bulmaya çalışalım:
a- insanlar niçin korkarlar?
Allah insanı yaratırken bazı melekeleri de programlamış Korku, cesaret, ağlama, gülme, üzülme, heyecan, refleks, uyku vs Bu melekeler hayatımızın birer süsü adeta Yazdığımız bu melekeler içinde 'korku melekesini ele alacağız Önce insanları korkutan etkenleri yazalım sonrada korkunun altındaki gerçeklere ulaşalım
hü)
İnsanları korkutan etkenler
1- Yırtıcı yayvanlar( yılan, akrep vb gibi hayvanlar)
2- İnsanların şerleri
3- Cinler
4- Karanlık
5- Düşman
6- Aç kalmak
7- Kaybolmak
8- Kaybetmek
9- Ölmekten ( yakınlarının ölümü ) ve
10- Doğal afetler
İnsanları korkutan etkenler bunlarla sınırlı değil tabiî ki, ama en belirginlerini yazmaya çalıştım Sıralamaya çalıştığımız bu korkutan etkenlerden bazılarına Allah-u teala neden korktunuz-korkuyorsunuz diye sormayacak Bu gün her insan aslandan korkar,kaybolmak ve kaybetmekten korkar, Açlıktan da korkar Amma! Aç kalma korkusu dininden taviz verdiriyorsa o korkuyu normal bir korku olarak kabul etmiyor Çünkü Allah-u Teala insanları korkuyla da imtihan edeceğini vaat ediyor;
[size="4"]"And olsun ki sizi biraz korku, biraz açlık, mallardan, canlardan ve ürünlerden yana eksiltmekle imtihan edeceğiz Sabredenleri müjdele"
Sakın ola konumuzun dışına çıktığımız düşünülmesin! Hala konumuzun içindeyiz ve insanın inancını zedeleme olasılığı yüksek olan korkuları İncelemeye çalışıyoruz
Allah insanı korkuyla imtihan eder
Konumuzla bağlantılı olan korkulardan açlıkla olan korkuyu ele alalım Aç kalmak ya da himayesi altındaki kişi ya da kişilerin aç kalma riski insanı korkutur Ya kişiliğinden tavizler verir ya da dininden Sabretmek ya da sabırla birlikte sağlıklı düşünüp çözümler üretmeye çalışmak beklide nefse ağır geldiğinden en kolayı olan dininden taviz vermek tercih edilir Çünkü cezası çok sonraları
Açlıkla imtihan deyince ne anladığımız çok Önemli Aklımıza sadece kıtlık dönemi geliyorsa soruyu anlamamışızdır derim Açlıkla imtihan sorusu hiç ummadığımız bir yerde karşımıza çıkabilir Mesela çalıştığınız yerden herhangi bir sebepten ayrıldığınızı varsayalım O an aklınıza sabit giderleriniz ve himayenizdeki kişiler gelir O anı en iyi değerlendiren şüphesiz şeytanınızdır, içinizdeki şeytanınız {her insanın şeytanının olduğunu unutmayalım) size oldukça acıklı bir film izletecektir Nasıl mı?
Şöyle ki:
Şeytanınız : - Çocukların senin eline bakıyor Onarın aç kalma durumunda sen sorumlusun Onların senin üzerinde hakları var Düşünsene eve geldin ve çocuklar: baba ne aldın? Hanımın: Yinemi elin boş? Kira da yaklaştı! Tamamen karamsar bir tablo İş başvurusu yapıyorsunuz amma namazınız problem İşte o an karamsar tablodakilerini dininizden vereceğiniz tavizler sevindirecek Bu kez filmde acıklı diyaloglar gitmiş yerine neşe dolu bir yuva manzarası gelmiş
İş sahibinin ' bu iş yerinde namaz olmaz 'dediği an şeytan sizi fakirlikle korkutuyor, Allah ta sizi açlıkla imtihan ediyor Meselenin özeti bu Peki, iş bulamayıp aç mı kalalım yani? Diyenler olacaktır kuşkusuz Ben de derim ki bulunduğunuz beldede tek İşveren yer orası mı? Unutmayın ki her ne olursa olsun namazsız bir çalışma ortamı ciddi bir problem
İşveren kişiye namaza ayıracağınız vaktin İki katı çalışacağınızı söylemeniz ya da maaşımdan kesin demeniz hiç te zor olmasa gerek diye düşünüyorum
İş sahibiyle her tür şartlarda anlaşan bir kişi namaz saatleri geldiğinde namaz konusunda sınanır Ya namaz vaktinin geldiğini ve namaz kılması gerektiğini söyler, ya da Ankara'dakİ okuyucunun zannına kapılarak;
"Şimdi patrona namaz dan bahsetsem , olur ki kızar da beni işten atar En iyisi ne şiş yansın ne kebap ben namazlarımı evde kılayim"patrona karşı olan bu korkunun aynısı Allah'ın tehditine karşı olmaz Burada açık bir şirk vardır Ama adına şirk denmez ne hikmetse Sonraya bırakılan ceza akla pek gelmez
Peki,neden vakit namazları vaktinde kılınmıyor da toplu olarak İş dönüşü evlerde kılmıyor? Bunun fetvasını kimlerden aldılar? Savaşta bile ertelenmeyen namaz şehrin göbeğinde nasıl ertelenir? Ne diye adına; beş vakit denmiş? Ve vakitlere bölünmüş? Nasıl bu kadar rahat olabiliyorsunuz? Kanunları sizler mi belirliyorsunuz? Yoksa tercih hakkı verilmişte haberimizmi olmamış!
Sakın ola şeytan kulağınıza ; ' hiç kılmamaktan iyidir!' Diye fısıldamış olmasın? Ya da "Kaza yapmak denen bir şey var canım!"evet Bence şeytanın bu iki zarfı maalesef çok alıcı buluyor Namazın kazası meselesini uzun uzadıya anlatmayacağım Sadece şunu bilin ki uyku ve unutkanlık dışında kaza namazı yoktur Şimdi akla şöyle bir soru gelebilir; geçmişte kılınmayan namazlar ne olacak?
Kitabımızın ilk sayfalarında bir hadis yazmıştık Amel defteri açıldığında ilk namaz sorulacak Eksik olan namazları nafile namazlar karşılayacağından çokça nafile ( buna tüm sünnet namazlar da dâhildir)namaz kılınması tavsiye edilir Yani vakit namazlarımı biriktirir akşama kılarım diye bir lüksünüzün olmadığını hatırlatayım
"Hiç kılmamaktan iyidir/Vesvesesi de yavana atılacak cinsten değil Mantıken doğru Ama kılmamakla aralarında hiç bir fark yok Zamanında ulaştırılmayan evraklar hiçbir işe yaramıyor O evrak, zamanında değerlidir
Geciken teşekkür hakaret olarak algılanabilir, hatırlatayım

[url=http://wwwebediyyenbiz/#_ftnref1] Bakara-155

Alıntı Yaparak Cevapla