08-02-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?
Gencim Yaşlanınca Namaz Kılmayı Düşünüyorum
Yaşlandıkları halde namaz kılmayanların birçoğu yaşlanınca kılacağım inşallah diyen insanlardı  Yaşlandılar, ama kılmadılar-kılmıyorlar  Herhalde hala kendilerini onsekizlik olarak görüyorlar  Bu mazerete sığınanlar namaz kılmayacağım demiyorlar  Böylelikle hesap gününde işin içinden sıyrılacaklarını sanıyorlar  
Bu mazeret, ibadetleri erteleme hastalığından besleniyor Nefsine ters gelen ibadetlere güzel bir kılıf bularak paketleyip rafa kaldır, varsa ömür ve kalırsa iman, raftan tekrar al ve yaşamaya çalış  Yaşlanıncaya kadar yaşama garantisi olmayan bir hayattayız  Gidin mezarlıklara Ölüm tarihinden doğum tarihini çıkarın çoğunun Kırk yaşının altında olduğunu görürsünüz  
Allah bilir ama belkide çoğu yaşlanınca kılacağım diyen insanlardı  Merak ettiğim bir durum var, İnsanlar neden yapması gereken ibadetleri ertelerler?  Kimi, ramazanda başlayacağım der, kimi işlerim düzelsin sonra başlayacağım der  Mutlaka bîr tarih koyarlar  En erkeni pazartesi başlayacağını söylerler  
Adı konulan tarihe kadar kalp rahattır  Günahlardan muaftır!  Hesabı sorulmaz!  Verilen o tarihe kadar Gündemini işgal etmez  Fakaaat! Tarih yaklaştıkça iç muhasebe, iman durumunuz oranında kızışır  Yeni bir bahane bulunur ve tarih tekrar ertelenir  Bu paragrafı yazarken arkadaşlarımdan birine İçtiği sigaranın caiz olmadığından bahsettim, evlenince bırakacağını söyledi  Evleninceye kadar canı alınmayan arkadaşımız, İlk çocuğu olunca bırakacağını söyledi  İnanın ikinci çocuğu oldu ve hala içiyor Geçenlerde karşılaştık;
Gülerek ; 'Umre'ye gidince bırakacağım abı 'dedi Kısmetse bu sene gidecek  İnanın bırakıp bırakmayacağını merak etmiyorum  Biliyorum ki umre dönüşü yeni bir bırakma tarihiyle gelecek  
Burada üzerinde ısrarla durmamız gereken bir konu var İbadetler neden ertelenir? Neden ibadetler sosyal hayattan çıkarılır? Neden ibadetlerin varlığından rahatsız oluyorlar?
Gerçi önceki bölümlerde yer yer açıklamaya çalıştık ama yine de başlığımızı atarak çözümler üretmeye çalışalım
Namaz neden ertelenir?
En erken hafta başına ertelenen namazın erteleme bitiş tarihi yaşlılık zamanıdır  Erteleme hastalığının en büyük sebebi; işlenilen günahlardan vaz geçmek İstenmemesi, hayatın daha da renkli yaşanmak istenmesi, Geleceğin garanti altına alınmak
(Tavizler vererek çok çalışıp mal biriktirenler) İstenmesi VD
Aslında hayatlarından soyutladıkları namaz hiç de engel olmaz  Ama şunu çok iyi biliyorlar ki, kılacakları namaz canlarını sıkacak  Kılacakları namazın hatırlatıcı olması zevklerini kursaklarında bırakacaklarını çok iyi biliyorlar  Zaten yaşlılık birçok harama engel  Hayatın renkli sahnesinden uzaklaştırır yaşlılık  Kılınacak namazların eda edilmesi artık nefse pek te ağır gelmez  Tabi kalpte, namaz kılmayı tetikleyecek iman kalmışsa  
' Yaşlanınca kılarım' demek 'yaşlanıncaya kadar Ölmezsem kılarım, ölürsem de mesul olmam 'olarak mı anlamamız lazım acaba? Ne dersiniz?
|
|
|
|