Yalnız Mesajı Göster

Namaz Kılmayanın Cezası

Eski 08-02-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Namaz Kılmayanın Cezası

Tayalisî, Taberanî ve Ziya'ya göre
Peygamberimiz (SAS) buyuruyor ki:

«— Allah katından Cebrail bana geldi ve söyle dedi: Yâ Muhammed Ulu Allah buyuruyor ki:

«—Ben senin ümmetine beş vakit namaz farz kildim Bu beş vakitlik namazı abdesti ile vakit titizliği ile rükû'u ile ve secdesi ile eksiksiz olarak yerine getirenleri cennete koymayı taahhüt ediyorum Fakat namazda eksiği olarak katıma gelenlere karsı hiç bir taahhüdüm yoktur, onları dilersem azaba çarptırır, istersem kendilerine merhamet ile muamele ederim»

Beyhakî'ye göre

«— Namaz ile ilgili olarak terazi vardır, denk tartan mükâfatını tastamam alır»

Deylemî (rahimehullâh) der ki, «Namaz, şeytanin yüzünü karartır Sadaka, belini büker Allah (CC) uğruna sevişmek ve ilim yolunda kaynaşmak, onun kökünü kazır Bunları yaparsanız, doğunun batıya uzaklığı gibi şeytan sizden uzaklaşır»

Tirmizî Ibni Hibban ve Hâkim'e göre

«— Allah (CC)'tan korkunuz, beş vakit namazınızı kiliniz Ramazan ayında
orucunuzu tutunuz, malinizin zekâtını veriniz, âmirlerinize itaat ediniz ki,
Rabb'inizin cennetine giresiniz»

Buharî Müslim Ebu Dâvud Neseî ve Ahmed Ibni Hambel'e göre

«— Allah (CC) katında en sevimli amel, vaktinde kılınan namazdır Ondan sonra
sırasıyla ana - babaya iyilik etmek ve Allah (CC) yolunda cihada gelir»

Beyhakî'ye göre Hz Ömer (RA) der ki; «Bir gün adamın biri Peygamber (SAS)'imize gelerek: «Ya Rasûlallah, Islâmda Allah (CC) katında en sevimli amel nedir» diye sordu Peygamber (SAS)'imiz adama su cevabi verdi:

«— Vaktinde kılınan namazdır Namaz kılmayanın dini yoktur, namaz dinîn direğidir,»

Bu yüzdendir ki Hz Ömer (ra)'in sırtına hançer saplandığı zaman ezan okununca ona «namaza» diye haber verirler O da «Namaz ne güzel şeydir Namazı terk edenin İslâm ile hiç bir ilgisi yoktur» diye cevap verir ve yarasından kan aka aka namazı kılar

Zehebî'nin rivayetine göre

— Kul namazını vakti girer girmez kılınca, bu namaz, nur saçar halde göğe doğru yücelerek Arş’a varır ve orada Kıyamet Gününe kadar sahibi için istiğfar ederek:

«Beni nasıl titizlikle gözettinse Allah (CC) da seni gözetsin» der
Buna karşılık kut namazının vaktini kaçırarak kılarsa bu namaz karanlığa bürünerek göğe doğru yükselir, varacağı yere» ulaşınca eski bir paçavra gibi dürülerek sahibinin yüzüne fırlatılır»

Ebu Davud'a göre
Peygamberimiz (SAS):

«Allah (CC), üç kimsenin namazını kabul etmez» diye buyurduktan sonra onlardan biri olarak vakti geçtikten sonra namaz kılanları saymıştır

«— Namaza karşı titiz davrananlara Allah (CC) su beş ikramda bulunur:

1 — Geçim darlığını üzerinden kaldırır

2 — Kabir azabından kurtulur

3 — Amel defteri sağ taraftan verilir

4 — Sirat'i şimşek gibi geçer

5 — Hesaba çekilmeden cennete girer»

Namazı savsaklayanlara da Allah (CC) besi dünyada, üçü ölürken, üçü kabirde ve üçü kabirden yeniden çıkarken olmak üzere onbeş çeşit ceza verir

Dünyadakiler şunlardır:

1 — Ömrünün bereketi kaldırılır

2 — Yüzünden «iyiler» siması silinir,

3 — Allah (CC) hiç bir amelinin mükâfatını vermez,

4 — Duası göğe yücelmez,

5 — İyilerin dualarında payı bulunmaz

Ölürken çekilen cezalar şunlardır:

1 — Boynu bükük ölür

2 — Aç olarak can verir

3 — Bütün dünya denizleri gırtlağına akıtılsa kanmayacak şekilde susuzluk çeke çeke ölür

Kabirde başına gelenler şunlardır:

1 — Kaburgaları birbirine geçecek şekilde sıkışır

2 — Kabrinde üzerine ateş yakılır ve sabah - aksam bu ateşin karalar üzerinde dağlanır

3 — Kabirde üzerine «Sucâul Akra» adında gözleri ateş ve tırnakları demirden bir yılan salınır, her tırnağının uzunluğu bir günlük yol kadar olur Kulak zarını titreten gök gürültüsü gibi bir ses ile dile gelerek ölüye der ki:

«— Ben Sucâul Akra'im Rabb'im bana sabah namazını günesin doğusuna kadar, öğle namazını ikindiye kadar, ikindi namazını aksama kadar, aksam namazını yatsıya kadar, yatsı namazını tan yeri ağarana kadar geciktirerek savsaklamana karşılık seni her biri için ayrı ayrı dövmemi emretti»

Yılanın her darbesi ile adam yetmiş Arsin boyu daha yere gömülür Kıyamet Gününe kadar kabir azabı çekmeye devam eder

Yeniden dirilip mezardan çıktığında Kıyamet durağında basına gelenler şunlardır:

«— Ağır hesaplaşma, 2 — Rabb'in gazabı 3 — Cehenneme girmek»

(diğer bir rivayete göre hadisin son kısmı şöyledir:}

«— O Kıyamet Günü, alnında üç satir yazı ile Mahşer’e gelir: Birinci satırda:

«Ey Allah hakkini zayi eden», ikinci satırda: «Ey hassatan Allah (CC)'in gazabını hak eden kimse», üçüncü satırda: «Dünyada Allah (CC)'in hakkini nasıl zayi ettinse bu gün sen de O'nun rahmetinden Umut kes» diye yazılıdır»

(Namazı savsaklayanlara verilecek cezaların toplamı bu hadiste belirtildiği gibi on beşe ulaşmıyor, on dört oluyor Anlaşılan hadisi rivayet eden On besinciyi unutmuştur)

Ibni Abbas’ın (R Anhuma) rivayet ettiğine göre

«— Kıyamet Günü, adamın biri getirilerek Allah (CC)'in huzuruna dikilir ve Allah (CC) onun cehenneme götürülmesini emreder Adam: «Ya Rabb'i, beni ne yüzden cehenneme yolluyorsun» deyince Ulu Allah (CC) ona: «Namazı vaktinde kılmadığın ve adıma yalan yere yemin ettiğin için» diye buyurur»

Bazıları der ki Peygamber'imiz (SAS) bir gün sahabelerine:

«Allah’ım, aramızdan hiç kimseyi —mahrum kötü— eyleme Diye dua ediniz»

buyurduktan sonra onlara «mahrum kötü» kimdir, bilir misiniz?» diye sorar
Sahabeler »kimdir, ya Rasûlallah?» derler Peygamber (SAS)´imiz «Namaz kılmayan» diye cevap verir

Söylendiğine göre Kıyamet Günü ilk önce namaz kılmayanların yüzleri kararır Cehennemde yılanlar ile dolu «Lemlem» adında bir vadi vardır Her bir yılan deveboynu kalınlığında ve bir aylık yol uzunluğundadır Bu yılanlar namaz kılmayanı ısırınca zehirleri vücudunda yetmiş yıl boyunca kaynar, sonunda etleri çürüyerek dökülür

Rivayet edildiğine göre Israilogullarindan bir kadın bir gün Hz Musa (AS)'ya gelerek: «Ey Allah’ın Rasûl'ü, büyük bir günah isledim, fakat tevbe ettim Benim için Allah'a yalvar da tevbemi kabul ederek günahımı bağışlasın» der Hz Musa (AS) kadına «işlediğin günah nedir» der

Kadın Hz Musa (AS)'ya «Yâ Nebi Allah, zina ettim, gayri meşru bir çocuğum oldu, sonra da onu öldürdüm» diye cevap verir Bunun üzerine hiddetlenen Hz Musa (AS) kadına: «Defol, ey fahişe! Yoksa senin uğursuzluğun yüzünden gökten ateş yağıp bizi yakacak» der Ve kadın, kalbi kırılarak yanından çıkar

Hemen o sırada Cebrail (AS) inerek Hz Musa (AS)'ya der ki «Allah sana: «Yâ- Musa, günahına tevbe eden kadını niye kovdun, ondan daha fenasını bulamadın mı» diyor Hz Musa (AS), Cebrail (AS)'e «Ondan daha fenası kimdir» diye sorar Cebrail (AS),de «Hiç bir mazereti olmadığı halde bile bile namaz kılmayan kimse» diye cevap verir

Yine söylendiğine göre eskilerden biri ölen bir kız kardeşini toprağa verirken para kesesini mezara düşürür Mezarlıktan ayrılıncaya kadar farkına varmaz
Farkına varınca mezarlığa döner, el-ayak çekilince kardeşinin mezarını açar Fakat içerde ateş tutuştuğunu görür

Tekrar kabri örterek ağlaya ağlaya annesine koşar «Anacığım, bana kız kardeşim ve onun davranışları hakkında bilgi ver» der Kadın «Niye soruyorsun, olgum» der Adam: «Anacığım, mezarında ateş yandığını gördüm de ondan soruyorum» der

Bu defa annesi de ağlamaya başlayarak «Oğlum, kız kardeşin namazı savsaklar, vaktinde kılmazdı» diye cevap verdi

Namazı vaktinde kılmayanın hali bu olunca hiç namaz kılmayanın akıbetini var kendin düşün

Allah (CC)'dan dileriz ki, bize namaza karşı titiz davranmak, onu vaktinde ve eksiksiz kılmak üzere yardımcı olsun O cömert, kerim, esirgeyici ve merhamet edicidir

İmam Gazali

Alıntı Yaparak Cevapla