Yalnız Mesajı Göster

Abdest Hakkında Nebi (S.A.V.)’Den

Eski 08-02-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Abdest Hakkında Nebi (S.A.V.)’Den

Aişe’nin (rha) hadisine gelecek olursak: “Nebi (sav)’nin abdestden sonra kendisiyle kurulandığı bir hırkası (bezi) vardı” Muaz b Cebel (ra): “Ben Rasulullah’ı (sav) abdest aldığı zaman elbisenin etrafıyla yüzünü sildiğini gördüm” demiştir Lakin bu iki hadis te zayıf olup bunlarla delil getirilemez
İlk hadiste, Süleyman b Erkam bulunmaktadır Kendisi metruk birisidir İkincisinde ise; Abdurrahman b Ziyad b En’am el-Efriki vardır O da zayıf bir ravidir Tirmizi “Bu konuda Nebi’den (sav) sahih bir rivayet yoktur” demiştir
Nebi’den (sav) her abdest alışı için suyu üzerine döktüğü görülmemiştir Lakin bazen kendi döker ve bazen de ihtiyaçtan dolayı başkası kendisine suyu döküverirdi Sahihayn’da Muğire b şu’be’den gelen hadiste buyurulduğu gibi: “Sefer’de iken abdest aldığında (sav) üzerine abdest suyu döküldü
Bazen de sakalların hilallerdi Bunu da gerekli kılmazdı şüphesiz hadis imamları (muhaddisler) bu konuda ihtilafa girmişlerdir: Tirmizi ve başkaları Nebi (sav) sakalını hilallediğini sahihlerken, Ahmet ve Ebu Zur’a ise sakalın hilallenmesi ile ilgili hadisin sabit olmadığını beliritmişlerdir Parmak aralarının hilallenmesi de bu şekilde olup bunlar hakkında mahfuz bir şeyler yoktur
Sünen’de, Müstevrid b şeddad’dan gelen bir rivayette şöyle demiştir: “Abdest aldığı zaman Nebi’yi (sav) gördüm Ayak parmaklarını küçük el parmağı ile ufalıyordu” Bu hadis eğer sabit isede bunu bazen yaptığı muhakkaktır İşte onlar, abdestinin zabtedilmesi ile ilgili Osman’ın, Ali’nin, Abdullah b Zeyd’in, Rubeyyi binti Muavviz’in ve başkalarının itina ettikleri rivayetleri gibi rivayet etmemişlerdir Nitekim isnadında da Abdullah b Lehyea bulunmaktadır
Yüzüğünü hareket ettirmesine gelince; bu konu hakkında Ma’mer b Muhammed b Abdullah b Ebi Rafi o da babası o da dedesinden gelen bir zayıf hadis mevcuttur: Nebi (sav) abdest alınca yüzüğünü hareket ettirirdi” Ancak Mamer ve babası zayıftırlar Bunu da Darekutni zikretmiştir
Bunlar “Zadu’l-Mead” adlı müellifin kitabından alınmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla