Yalnız Mesajı Göster

İtikadi Küfür Ve Ameli Küfür Hakkında Fasıla

Eski 08-02-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

İtikadi Küfür Ve Ameli Küfür Hakkında Fasıla

Yüce Allah nikah, talak, rica, hali konularında Allah’ın sınırlarını aşanlara da zalim demiştir şu ayette olduğu gibi:
“Her kim Allah’ın sınırlarını aşarsa nefsine zulmetmiş olur” (Talak: 65/1)
Allah’ın nebisi Yunus (as) şöyle buyurmuştur:
“Senden başka hiçbir ilah yoktur Seni tenzih ederim muhakkak ki ben zalimlerden oldum” (Enbiya: 21/78)
Allah’ın saf kulu Adem (as) şöyle demiştir:
“Rabbimiz! Biz nefislerimize zulmettik” (A’raf: 7/23)
Allah’ın kelimesi olan Musa (as) da şöyle demiştir:
3Rabbim! Ben nefsime zulmettim Beni bağışla!” (Kasas: 28/16)
İşte buradaki zulümler (hakiki) manadaki gerçek zulümler değildir
Kafir aynı zamanda fasık olarak da isimlenir ayette buyurulduğu gibi:
“O, bununla fasıklardan başkasını saptırmaz onlar ki Allah’ın ahdini sağlamlaştırdıktan sonra bozarlar” (Bakara: 2/26-27)
Bir ayette ise:
“Muhakkak ki biz sana apaçık ayetler indirdik Bunlara fasıklardan başkası küfretmez” (Bakara: 2/99)
buyurmuştur işte böylece ayetler Kur’an4da çokca bulunmaktadır
Yüce allah mü4mine de fasık ismi verdiği mevcuttur
ette buyurulduğu gibi:
3ey iman edenler! Eğer bir fasık size haber getirirse (bilgisizce bir kavme sataşıp da sonra da pişman olmamak için) iyice araştırın” (Hucurat: 49/6)
Bu ayet ibni ebil as’ın hükmü hakkında nazil olmuştur Kendisi (sakat manadaki) fasık gibi fasık birisi değildir allala şöyle buyurmuştur:
“Muhsan (iffetli kadınlara) iftira atanlar dört tane şahit getiremezlerse, onlara seksen celde vurunuz Ebediyyete dek de onların şahitliklerini kabul etmeyiniz Nitekim onlarda fasık kimselerdir” (nur: 24/4)
İblis hakkında:
“Rabbinin emrinden fasıklaştı 5çıktı)” (kehf: 18/5)
buyurdu
“Her kim bu aylarda haccı (kendisine) farz kılarsa, kötü söz söylemesin ve fısk işlemesin” (bakara: 2/197)
ayetindeki (sakat manasındaki) fısk değildir
Küfür iki çeşittir, zulüm iki çeşittir, fısk iki çeşittir aynı şeklide cehalet de iki çeşittir
1- küfri olan cehalet: allah bu konu hakknıda şöyle buyurmuştur:
“Af et, iyilikle emret ve cahillerden yüz çevir” (A’raf: 7/199)
2- Küfrü olmayan cehalet: Allah bunun hakkında ise şöyle buyurmuştur:
“Allah4ın tevbelerini kabul edeceği kimseler kötülüğü ancak bilmeden yapanların, sonra da çarçabuk tevbe eden kimselerinkidir” (Nisa: 4/17)

Alıntı Yaparak Cevapla