Konu
:
Annem Ve Babam Benden Çok Şey Bekliyor
Yalnız Mesajı Göster
08-02-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Annem ve babam benden çok şey bekliyor
Yasemin UÇAL ABDULLAH
PSİKOLOĞUM
Salim Yavuz / Aydın: Annem ve babam benden çok şey bekliyor
Mutlaka üniversiteyi kazanmamı istiyor
Okulda da derslerimin çok başarılı olmasını istiyor
O kadar çok beklentileri var ki ben bütün bunların altında eziliyorum
Onların memnun olmamalarından korkuyorum
Bir ara annem “Eğer sen şöyle bir çocuk olursan sana hakkımı helal ederim” bile demişti
Ben de başarılı olmak istiyorum ama her gün biraz daha kötü hissediyorum kendimi
Kafam hep bu düşüncelerle meşgul
Neden bana böyle davranıyorlar?
Merhaba, sanırım lise öğrencisisiniz ve üniversiteye hazırlanıyorsunuz
Ülkemiz gerçeğini göz önünde bulundurursak, ne yazık ki zorlu bir dönemdesiniz
Çocuk ebeveynin geleceğidir
Bazen ebeveynler kendi geçmişlerinde hayata geçiremedikleri ideallerini çocukları üzerinden gerçekleştirmek isterler
Bu yolla farkında olmadan hem kendi geçmişlerinin yarı kalmış bölümünü tamamlayarak telafi ederler, hem de ruhsal anlamda tatmin yaşarlar
Böylece gelecek günlerde kendilerini daha iyi hissetmek isterler
Çocuğun başarısı her ebeveyn için çok değerli ve anlamlıdır, fakat bu beklentiler çocuğun gücünü aşacak miktardaysa artık beklenti olmaktan çıkıp, yük halini alır tıpkı sizin dünyanızda olduğu gibi
Dersleri kötü olan bir öğrenciden daha iyi notlar beklemek her anne babanın hakkıdır
Ama bazen aileler her gelen nottan daha da fazlasını isterler
Artık öğrenmek ve başarı, yerini hırsa bırakmıştır
Ailenin hırsları çocuğun üzerinde olumsuz etki yaptığından bazen kaygıya sebep olabilmekte
Kaygı çocuğun motivasyonunu azaltıp, dikkatini dağıtacağından sizde de gözlendiği gibi notlar düşebilmekte
En önemlisi ailenin “sevgisi” ve “hakkını helal etme” isteği üniversiteye bağlamamalı
Çocuğu sadece çocuğunuz olduğu için sevmelisiniz, herhangi bir şarta göre çocuğunuzu sevmek şartlı sevgi olacağından çocuğun güven duygusu sarsılır
Aksine çocuk sevgi konusunda kendini güvende hissetmeli, alacağı sevgi şartlara bağlı olmamalı
Sistemin getirdiği zorlukları bir de ebeveynin davranışları daha da zorlaştırmamalı
Tüm ebeveynler üniversite konusunda çocuklarına sevgi ve moral vererek çocuğun kendine olan güvenini diri tutmaya çalışmalıdırlar
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul