Konu
:
Çocuklarıma Hem Anne Hem Baba Olmak Zor
Yalnız Mesajı Göster
08-02-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yasemin UÇAL ABDULLAH / PSİKOLOĞUM
5-6 yıl önce eşimi kaybettim
Üç tane oğlum var
Onlara hem anne hem de baba olmak çok zor
Başlarına bir şey gelir korkusu ile çocuklarımın üzerine çok düşüyorum
Bu davranışım çocuklarım tarafından baskıcı anne modeli gibi algılanabiliyor
“Anne bize güvenmiyor musun?” diyorlar
Büyük oğlum zaman zaman bana karşı sinirli davranıyor
Bu da beni çok üzüyor
Onlara davranış şeklimi nasıl belirleyeceğimi ve üzerimdeki bu tedirginlik duygusunu ne şekilde atacağımı bilmiyorum
Medine… / İstanbul
Öncelikle başınız sağ olsun
Eşinizi kaybettiğinizden dolayı belki de farkında olmadan “koruma güdüsüyle” fazla koruyucu davranıp onları kontrol ediyor olabilirsiniz
Bu davranışınız çocuklar üzerinde tabi ki baskı oluşturmakta
Çocuklar ergenliğe ya da yetişkinliğe adım atarken hareket alanlarının genişlemesini isterler
Çünkü artık hayata dair birtakım manevralar yapmak önemlidir
Kabiliyetleri geliştiğinden aşırı kontrol onları öfkelendirir
Özellikle erkek çocukları daha ziyade dış dünya ortamında bulunduklarından daha da güçlü olmak durumundadırlar
Bu gücü kazanabilmeleri yaşayacakları olumlu ya da olumsuz tecrübelerin toplamıyla mümkündür
Sürekli kontrol ve koruma güdüsü çocuklarınızın gelişim dönemlerinde yeteneklerini ihtiyaç duydukları oranda kullanmalarına engel olacağından istenmedik psikolojik durumlar ortaya çıkabilir
Mesela güven sorunu yaşayabilirler, yeteneklerini geliştiremeyebilirler, sosyal konumları istenilen düzeyde olmayabilir
Aşırı kontrol annelik şefkatini arka plana atabiliyor
Şimdi yaşadığınız olaya bir de annelik açısından bakalım
Klinik ortamda gözlemlediğimiz şu ki; eşini kaybetmiş bayanlar anne ve baba rolünü aynı anda üstlendiklerinden onları doğru eğitebilmek için bazen farkında olmadan uyguladıkları kontrolü fazlaca kullanarak annelik şefkatini arka plana atabiliyorlar
Buradaki davranış, “Aman şımarıp kontrolden çıkmasınlar” kaygısına dayanır
Oysa çocuklarınız annelerinin görevinin ne kadar da zor olduğunun farkındadırlar
Yeterince şefkatle beslenip özenilerek büyütülürlerse annelerine karşı ileride aynı şefkat ve merhametle geri bildirimde bulunacaklardır
Yapılabilecek en doğru davranış çocuklara dürüstlüğü, samimiyeti, vefayı öğreterek onlara güvendiğinizi hissettirmenizdir
Ayrıca çocuklarınıza ahlaki değerleri öğretmeniz işinizi kolaylaştıracaktır
Arkadaşları konusunda kontrol uygulanabilir
Özgürlükleri hususunda da nereye gidip geldiklerini annelerine bildirmeleri önemlidir
Bir anne olarak bu kadar tedirgin olmanıza gerek yok
Unutmayın ki çektiğiniz sıkıntıların Allah katında büyük ecri vardır
Hz
Enes (r
a) nakledilen bir hadiste hesap gününde Allah’ın rahmetine kavuşanlar arasında; “Kocası ölüp yetimlerle kalan ve ölünceye kadar onlara bakan kadın” olduğunu müjdeler
Efendimiz (s
a
v) buyururlar ki; “Kim sırf Allah rızası için şefkatle yetimin başını okşarsa, elinin değdiği saçlar sayısınca ecir ve sevap kazanır
Yanındaki yetime iyilik yapan kimse ile ben şu iki parmak gibi cennette beraber olacağız
” Siz elinizden geleni yapın
Cenab-ı Hak tabi ki yetimleri koruyacaktır
Yeter ki duanız üzerlerinden eksik olmasın
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul