Konu
:
Dertliyim Çalışan Bir Anneyim
Yalnız Mesajı Göster
08-02-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
DERTLİYİM ÇALIŞAN BİR ANNEYİM
Yasemin UÇAL ABDULLAH / PSİKOLOĞUM
DERTLİYİM ÇALIŞAN BİR ANNEYİM
Eşime, evime ve çocuklarıma yeteri kadar zaman ayıramıyorum
Ev içinde çoğu zaman iletişim çatışmaları oluyor
Ailemizin geçimi için çalışmak zorundayım
Ancak iyi bir anne, iyi bir eş olmak istiyorum
Lütfen bana yardımcı olun
AYŞE
/ KAYSERİ
Sevgili Ayşe Hanım, çalışan bir hanımı birçok sorumluluk bekler
Evin düzeni, eşine karşı vazifeleri, iş yerine karşı sorumlukları… Bunun yanı sıra bir de annelik görevi vardır ki bu sorumluluğu taşımak çoğu insan için çok daha zordur
Çalışan anne için zamanı iyi değerlendirmek çok önemlidir
Çalışan hanımlar iş dışındaki zamanını ailesiyle birlikte geçirmeye öncelik vermelidir
Zamanı iyi kullanmak için planlı hareket ederek daha fazla verim alınabilir
Mesela bunun için aile içerisinde sağlıklı iletişimin sağlanması amacıyla en az haftada bir toplantı yapılmasını öneriyoruz
Bu zaman dilimi her ailenin durumuna göre değişebilir
Ortalama yarım saat ila kırk dakika olabilir
Önemli olan anne babaların çocuklarına, “Şu saatler arasında sizlerle birlikte olacağız” diye verdikleri sözü mutlaka tutmalarıdır
Ebeveynler o sırada telefon ve diğer özel durumları iptal edip ailesine odaklanmalıdır
Çocuklarına o günü nasıl geçirdiklerini sorup sorunlarını dinlemek onları rahatlatacaktır
Böylece anne baba da çocuğunun duygularını daha iyi anlar, kızdığı davranışların sebebini öğrenme fırsatı bulur
Bu zaman dilimi bittiğinde ise, çocuklarla diğer anlardaki rutin ilişkiye dönülebilir
Ev işlerinde eşiniz ve çocuklarınızdan yardım alabilirsiniz
Birliktelik sağlanırsa evdeki yük de azalmış olur
Ancak unutmayın ki bütün bu davranışlar zorlamadan sevdirerek kazandırılmalıdır
Bu da özellikle çocukları çok küçük yaştan itibaren eğitmekle olur
Eşinizden yardım isterken üslubunuz; “Ben de çalışıyorum bana yardım etmek zorundasın” şeklinde olmamalı
“Bu gün çok yorgunum bu akşam misafirimiz gelecek bana yardımcı olursan çok mutlu olurum” gibi ifadelerle nazik ve esnek bir dil kullanmalısınız
Çocuklarınızdan ve eşinizden ne istediğinizi net bir şekilde ifade etmelisiniz
Annenin çalışmasının çocuk üzerinde oluşturacağı olumsuz etkilerin en aza indirilmesi için bazı konularda tedbir alınabilir
• Çocuğunuzu bir bakıcıya bırakmak zorundaysanız tek kişinin temel bakımını üstlenmesi ve bakıcının sık sık değiştirilmemesi önemlidir
• Disiplin anlayışınız hiçbir şart ve ortamda değişmemelidir
Çalışıyorum ilgilenemiyorum diye gerektiğinden fazla bir koruma duygusuna kapılmamalısınız
• Bebeğin bakıldığı ortamın özellikle 3 yaşa kadar kendi eviniz olmasına özen göstermelisiniz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul