Konu
:
Kayınvalidem Ev İçinde Rol Çalıyor
Yalnız Mesajı Göster
08-02-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
KAYINVALİDEM EV İÇİNDE ROL ÇALIYOR
Yasemin UÇAL ABDULLAH / PSİKOLOĞUM
Eşi vefat ettiği için tüm ilgisini oğluna yönlendiren bir kaynanam var
Ne kadar iyi davransam da oğlunu ondan aldığımı düşünerek beni dışlıyor
Eşim de ben de çalışıyoruz
Ben işe gittikten sonra eşimin kahvaltısını hazırlıyor
Akşam geldiğimde yemeğini hazırlıyor
Oğlunun gömleklerini benden habersiz yıkayıp ütülüyor
Aslında birçoklarının sevebileceği bu durum beni rahatsız ediyor
Çünkü o evin hanımı gibi hissetmeme izin vermiyor
Zira niyeti yardım etmek değil, benim bu işlerin üstesinden gelemeyeceğimi göstermek
Bu durumun içinden nasıl çıkabilirim?
MERYEM K
/ İSTANBUL
Önce “kolay gelsin” ile başlamak istiyorum cümleme, zira işiniz hiç de kolay değil
Söylediklerinizden anladığım kadarıyla roller ve sınırlar ailenizde karışmış durumda
Zira kayınvalide yardım amacıyla bunları yapıyor olsa, direk “kadın rolü”nün gerektiği faaliyetleri bu kadar ön plana çıkarmaz
Kayınvalideniz büyük ihtimalle kaybettiği kocasından sonra eğer bu kadar verici olmazsa oğlunu da kaybedebileceğini düşünüyor
Böylece fazla verici role geçerek annelik konumunu muhafaza etmek istiyor
Halbuki eş kaybını yaşayan kendisi olduğu için bu ilgi ve sevgiyi karşı taraftan görmesi kendi psikolojisini fazlasıyla tamir edecek bir ihtiyaç olabilir
Bu nedenle kayınvalideniz için vermekten çok almak daha anlamlı belki de
Siz kocanızla gereken ön görüşmeleri yaparak annesinin aslında ilgiye ne kadar ihtiyacı olduğunu ve onun için de yaşından fazla çaba harcadığını ifade ederek oğlunun annesine gereken ilgiyi göstermesini sağlayabilirsiniz
Bana göre anne belki de ihtiyacı olan ilginin çok azını oğlundan aldığı için kendince böylesi bir kazanım mekanizması oluşturmuş olabilir
Eğer kayınvalideyle aranızda çatışmalı bir ilişki varsa bu çatışmayı oğluna yansıtmamanız için ya da yansıttığınızda haklı çıkmamanız için tüm bu çabaları sergiliyor olabilir
Sadece anne olduğu için ilgi ve sevgiyi hak ettiğine inansa ve bu konuda kendini yeterince güvende hissetse sanırım bu kadar yorulmayacak
Dinimize göre evdeki yaşını almış büyüklerimiz evin hem bereketi hem de def-i belası olduğu için gereken kıymet ve kadri kendilerine göstermemiz ve hissettirmemiz önce kul olarak sonra evlat olarak en önemli vazifemiz
Eşinize düşen göreve gelince, beyefendinin annesi ve sizin aranızda gereken dengeyi sağlayarak iki tarafın da hasıl olabilecek kıskançlık duygularını tahrik etmeme adına özen göstermesi gerekir
Anneye duyulan sevgiyle kadına duyulan sevgi farklılıklar arz ettiğinden bunu kıyaslamak son derece sakıncalı
Bazı evliliklerde gözlemlediğimiz gibi “hangimizi daha çok seviyorsun” diye erkeğe sormak ve yargılamak zaten gereken tahribatı evliliğe yapacağından bu tür kıyaslamalara ne eşimizi ne kendimizi çekmememiz gerekir
Denge ve adaleti sağlamak ancak ve ancak somut olarak gözlemlenen davranışlar üzerinden olduğu için eşinizin size karısı gibi, annesine saygıdeğer validesi olarak davranarak her iki kadının da sevgi ve ilgi ihtiyacını doyurması gerekir
Zira çatışmaları yaşatan genelde doyurulmamış duygulardır
Son olarak, ölümü ve kaybı yaşamış bir bayan olarak kayınvalidenizin daha da nazenin bir hal almış kalbini incitmemenizi tavsiye ederim
Zira biz inananlar biliriz ki her yaptığımız iyiliğin dünyevi ve uhrevi karşılığını adaletli Rabbimiz verecektir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul