Konu
:
Annemi Anlayamıyorum
Yalnız Mesajı Göster
Annemi Anlayamıyorum
08-02-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Annemi Anlayamıyorum
ANNEMİ ANLAYAMIYORUM
Yasemin UÇAL ABDULLAH / PSİKOLOĞUM
14 yaşındayım ve bu sene sınava hazırlanıyorum
Annem çalışan biri
Bu ders yoğunluğu içinde annem eve yorgun geleceği için evi toparlıyorum
O ise eve her geldiğinde “Bir kere de evi düzgün bulsam” diye söylenip duruyor
Beni en çok sinirlendiren de şu: Ağabeyimin evde hiçbir sorumluluğu yok ve yemeğini annem hazırlayıp kaldırıyor
Benim görevimmiş gibi toplamayınca suçlu ben oluyorum
Annem hiçbir yere gitmeme izin vermiyor ve sürekli yalan söylüyormuşum gibi davranıyor
Güvenini sarsacak bir şey yapmadım ve gezmek için falan da izin almıyorum
Bir ödevim oluyor, yer saat her şeyi söylüyorum aldığım cevap “Arkadaşlarınla sinemaya gitmeyeceğini nerden bileyim?
” Size annem beni anlamıyor demeyeceğim çünkü esas ben annemi anlayamıyorum
Bu duygularımı (elimden geldiğince onu incitmemeye çalışarak) anneme anlattım ama bu sefer de asi kız oldum gözünde
Ben buradan benim anneme ve diğer annelere seslenmenizi istiyorum
Lütfen yardımcı olun
F
Ceyda
Ders çalışmanla birlikte annene yardım etmen takdire şayan
Fakat anladığım kadarıyla bu kadar yükten sonra takdir edilmemen seni oldukça üzüyor
Sanırım annen senden evin kızı rolünü beklediği gibi evin kadını olmanı da bekliyor
Öncelikle annene öğrenci ve evin kızı olduğunu başka rollerin (evin kadını gibi) seni fazlasıyla yorduğunu ve üzdüğünü belirtmelisin
Bunu annene kim belirtir bilmiyorum ama istersen yazıyı da okutabilirsin
Bilmesi gerekiyor ki yaşama, çalışma hayatına, eşine, patronuna dair tüm öfkesini farkında olmadan sana yönlendiriyor olabilir
Ergenlik dönemi daha çok duygular dönemi olduğundan annenin senden bir yetişkin gibi olgunluk beklemesi pek doğru değil
Zira sen bu dönemde duygusal tepkilerini veremezsen her dönem için olayları algılaman ergenlik boyutunda kalacaktır
İleriki hayatında makul çözümler üretebilmen bu dönemde yaşayacağın duygusal doyurulmalarla ciddi orantılıdır
Annenin sana güvenmemesi eğer herhangi bir geçmiş bilgiye dayanmıyorsa ya bir önyargı ya da insanlara güvenmemesindendir
Başkalarına güvenmemesinin bedelini senin üzerinden doyuruyorsa tüm özgürlüklerin elinden alınmış demektir
Nerede, nasıl olduğunu bilerek belirli sınırlarda sana izin vermesi senin sosyalleşmen anlamında çok önemli adım olacaktır
Öğrenci olman zaten sosyal hayatın içinde olduğunu gösteriyor
Bu hayatın içinde kendine güvenmen ve başkalarına kendini doğru ifade etmen anneden alacağın güvenle pekiştirilecektir
Kendi geçmişinde kız çocuğundan bu kadar beklenti içinde olan bir ailede büyümüşse pekâlâ yanlış öğrenmelerini sana aktarıyor olabilir
Sana biraz daha nazenin davranabilir
Tüm bunlar için annene öfke duymadan elinden geldiğince duygularını, düşüncelerini, ihtiyaçlarını, beklentilerini annene saygı çerçevesinde ifade et
Onun takdirine ihtiyaç duyduğunu bir an önce ilet
Çünkü bir çocuğun hayata dair öğreneceği her şey ebeveyninin takdir cümleleriyle biçim bulur
Annene ve kendine yardımcı olabilecek kitaplara başvurabilirsen iyi edersin
Derslerinde başarılar dilerim
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul