Konu
:
Sinirlerime Engel Olamıyorum
Yalnız Mesajı Göster
08-02-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yasemin UÇAL ABDULLAH
Merhaba Yasemin Hanım,
Ben çok çabuk sinirleniyorum ya da bazı şeylere yersiz tepki gösteriyorum
Bunların yanlış bir şey olduğunu bilmeme rağmen tekrar aynı olaylar vuku buluyor, yine sinirleniyorum
İçimde bir karşı koyamama var
Bu yüzden anneme karşı bile yanlış tepkiler veriyorum
İnsanın annesine sinirli tepkiler vermesi çok acı
Bunun yanlış bir şey olduğunu biliyorum ama başta söylediğim gibi engel olamıyorum
Ve bu sorunu günümüzdeki büyük bir problem olarak tanımlıyorum
Sizce de öyle mi acaba?
Kasım…
Merhaba Kasım Bey,
Öncelikle yaşınızı belirtmiş olsanız iyi olurdu
Zira “Buluğ çağının duygusal dalgalanmaları belki de” diyebilirdik
Öfkeniz sizi öfkelendirenlere karşı mı, yoksa olur olmaz her şeye karşı mı? Bunu bilmemiz lazım
Öfke daha ziyade anlaşılmadığımız anlarda ortaya çıkar
Bunu şöyle açabiliriz: Bazen anlatmak istediklerimiz karşıdaki tarafından anlaşılmayabilir
Ya da anlaşılsa bile taleplerimizi karşılamada öteki taraf yetersiz kalacağı için anlamamış gibi görünebilir
Fakat bu karşılamamayı açıklayacak cümleleri kurmak istemeyebilirler
Çünkü her insan önce kendini korur
Anneyi diğer insanlardan ayıran özellik önce evladını korumasıdır
Bütün bu ifadeleri kullanmamın sebebi öncelikle nerede ve nasıl öfkelendiğinizi bulmanızı sağlamak
İkinci olarak bazı kişiler öfkelerini aktif olarak göstermeye (saldırganlık) bazen cesaret edemediklerinden pasifçe öfke gösterirler
Bunun da en bariz hali hiç sinirli değilmiş gibi davranmalarıdır
Ötekini yavaş yavaş sinirlendirerek karşı taraf öfkelendikçe onlar doyuma ulaşır
Burada yapılabilecek davranış sizin öfkenizi tetiklediğine inandığınız insanlardan uzak durmanız, onların öfkesini doyurup rahatlatmamanızdır
Çünkü eğer bir kere sizin tarafınızdan rahatlarlarsa sürekli sizi doyum malzemesi olarak kullanırlar
Öfke konusunda yapılacak en önemli tedbir kime, hangi cümlelere ve hangi davranışa özellikle sinirlendiğinizi bilmenizdir
Bu konuda her an dikkatli olup kendinizi gözlemleyerek niçin sinirlendiğinizi fark etmelisiniz
Bunun sonucu olarak da birincil yapılacak davranış bulunduğunuz ortamı değiştirmeniz
Sarf edeceğiniz cümlelere dikkat etmeniz özellikle annenize hassasiyet göstererek kırmamanızdır
Anneniz sizi anlamıyorsa bile bu, onun olumsuzluğundan değil belki sizin gibi düşünmediğindendir
Ya da potansiyel olarak sizi anlayacak birisi olmayabilir
Fakat anlaşılmak her zaman zihinle olmaz
Anneler çocuklarını daha ziyade kalpleriyle anlarlar
Annenizin duygusunun halisane olduğuna inanarak kendisine daha özenli davranabilirsiniz
Eğer tüm bu öfkeler buluğ çağınıza ait hususlarsa zaman içerisinde muhakemenizin ve hayata dair tecrübelerinizin artacağından dolayı, nerede nasıl davranacağınızı önceden daha kolay ve çabuk kestirebileceğinizden, zaman içerisinde öfkeniz kendiliğinden tedricen azalacaktır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul