08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Nasuh Tövbesi
Nasuh, “Bu bana Allah'ın lütfu, ihsanı Yoksa dediğinizden beterim ben Benden helallık dilemeye hacet yok Çünkü ben, zamane halkının en suçlusuyum Bana söylediğiniz kötülükler, bendeki kötülüğün yüzde biridir Bunda şüphe eden olabilir, fakat bence apaçık bu Kim benden birazcık kötülük biliyorsa muhakkak o bildiği şey, binlerce kötü suçumdan, binlerce pis işimden biridir Suçlarımı ve kötü hareketlerimi bir ben bilirim, bir de onları örten Allahm Önce İblis bana hocalık etti ama sonradan o bile gözümde bir yelden ibaret oldu Yaptıklarımın hepsini Allah gördü de göstermedi, bu suretle de kötülükle yüzümü sarartmadı Sonra da yine Allah rahmeti, kürkümü dikti, canıma can gibi tatlı tövbeyi nasip etti
Ne yaptıysam yapmadım saydı, bulunmadığım ibadetleri yapmışım farz etti Beni selvi ve süsen gibi azat etti, bahtım, devletim gibi gönlüm de açıldı
Adımı temizler defterine yazdı Cehennemliktim, bana cenneti bağışladı Ah ettim, ahım bir ipe döndü, düştüğüm kuyuya sarktı O ipe sarıldım, dışarı çıktım Neşelendim, ferahladım, semirdim benzim kırmızılaştı Kuyunun dibinde zebun bir haldeydim, şimdi bütün aleme sığmıyorum Şükürler olsu sana Yarabbi Beni ansızın gamdan kurtardın Tenimin her kılında bir dil olsa da hepsiyle sana şükretmeye kalkışsam şükründen acizim
Şu bahçede, şu ırmaklarım kıyısında halka “Keşke kavmim bilseydi, Allah beni ne yüzden yarlıgadı” diye nara atmaktayım dedi Ondan sonra birisi gelip Nasuh’a iltifat ederek dedi ki: Padişahımızın kızı seni çağırıyor Ey temiz kişi, padişahın kızı seni istemede, gel de başını yıka Gönlü, senden başka bir tellak istemiyor Onu ovmak kille yıkamak senin işin
Nasuh yürü yürü dedi, elim işten kurtuldu benim Senin Nasuh’un hastalandı şimdi Yürü, koş acele bir başkasını bul Allah hakkı için benim elim, işe varmıyor artık
Kendi kendisine de suç, hadden aştı Gönlümden o korku, o elem nasıl gider? Ben bir kere öldüm de tekrar dünyaya geldim Ben, ölüm ve yokluk acısını tattım
Allah'a sağlam tövbe ettim Canım, bedenimden ayrılmadıkça bu tövbeyi bozmam O mihneti gördükten sonra ancak eşek olanın ayağı, tehlikenin bulunduğu tarafa gider diyordu
Mesneviden Hikayeler ; Cilt-5
|
|
|