Yalnız Mesajı Göster

Hikemi Ataiyye (Ataullah İskenderi Hz)

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hikemi Ataiyye (Ataullah İskenderi Hz)




11- Tefekkür kalbin kandilidir O giderse kalp için ışık ve ziya yok demektir (261 hikmet)

12- Hayr-u hasenat gibi nafile ibadetlere koşmak, farz ve vacipleri yapmada ise tembellik göstermek heva ve hevese tabi olmanın alâmetlerindendir (193 hikmet)

13- Sevdiğin herşeyin mutlaka kulu ve kölesi olursun Halbuki Allah kendisinden başka hiç kimseye köle olmanı sevmemekte ve istememektedir (209 hikmet)

14- Senin Allah Teâlâ'ya vasıl olman demek; O'nun ilmine, O'nu bilmeye vasıl olman demektir (212 hikmet)

15- O(Allah), bu dünyada iken sana, kainata ve eşyaya bakıp düşünmeyi emretti Öbür dünyada ise zatının kendini sana açacaktır (118 hikmet) De ki; semavatta olan şeylere bakınız(Yunus 101) emri ile sana anlayış ve tefekkür kapısını açmış oldu (143 hikmetten)

16- Yaratıcısını müşahede edemediğin sürece kainatla berabersin O'nu müşahede ettiğin zaman ise dünya seninle olur (44 hikmetten)

17- Bir eşyadan diğer eşyaya seyahat edip durma! Kevn'den mükevvine geç(Yaratılmıştan Yaratana geç) (44 hikmet)

18- Zillet ve iftikar (Allah'a muhtaçlık duygusu) getiren bir ma'siyet ve günah; izzet ve kibir getiren bir ibadet ve taattan daha hayırlıdır (98 hikmet)

19- Senin için vakitlerin en hayırlısı yoksulluğunu müşahede ettiğin, sendeki zayıflık ve zillete döndürüldüğün vakittir (102 hikmet)

20- Allah'a karşı (masiyet ve) kötülüklerin sürüp giderken O'nun sana olan ihsanının devam etmesinden çekin ve kork Çünkü bu bir istidrac olabilir (Yani peyderpey helake sürükleniyor olabilirsin) (68 hikmet)

Alıntı Yaparak Cevapla