Yalnız Mesajı Göster

Bayat Ekmekten Yapılan 20 Çeşit Yemek

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bayat Ekmekten Yapılan 20 Çeşit Yemek




13 Peynirli bayat ekmek köftesi
1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doğranır; 2
yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz, köfte baharı ve pul biber katılır Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır
Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır Üzerlerine kürdan batırılarak servise çıkarılır


14 Bayat ekmek pizzası
Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir Margarin ile yağlanmış ve un serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır
4 yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, yarım çay bardağı sıvı yağ katılır Karışım tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine
dökülür Bayat ekmek pizzası bu durumda buzdolabında bir gün bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilirFırına verilmeden önce, üzerine dilimlenmiş sucuk, salam veya sosis
yerleştirilir Domates, biber dilimleri de yerleştirilebilir Bunların üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir


15 Dilim pizzası
Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür Yumurta, beyaz peynir veya çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca
sürülür Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir Dilimler, peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır


16 Ketçaplı dilim pizzası
Bayat ekmek dilimleri, yağlanmış tepsiye dizilir 1 çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı ketçap, 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı kekik
ve 1 çay bardağı sıvı yağ çırpılır En son ezilmiş beyaz peynir katılır Karışım, ekmek dilimlerinin üzerine sürülür
Dilimler, orta ısılı fırında, pembeleşene kadar kızartılıp, sıcak sıcak servise çıkarılır


17 Dilim kayganası
2-3 yumurta çırpılıp 1 kahve fincanı süt veya su ile karıştırılır Bayat ekmek dilimleri arkalı önlü bu karışıma bulanıp kızgın sıvı yağda kızartılır


18 Sarımsaklı ekmek (Tiyriti)
Bayat ekmek dilimleri fırında kıtırlaştırılır 2-3 diş sarımsak dövülüp tereyağında 1-2 çevrilir Bolca toz kırmızı biber, bir fiske tuz ve 1 kahve fincanı su eklenip hemen ateşten alınır Ekmek dilimleri üzerinde gezdirilir


19 Bayat ekmek kanepesi
Bir kabın içinde 1 çorba kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı kekik, yarım çay bardağı süt, 200 gr ezilmiş beyaz peynir, 2 yumurta iyice karıştırılır
Bu karışım, kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülürDilimler, fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar kızartılırKızartılmış dilimlerin üzerine 1’er ince dilim domates; bunun üzerine de 2 ince dilim sosis yerleştirilirKanepeler, kürdanlı olarak servis tabağına alıp, soğutmadan, kıvırcık marul yaprakları eşliğinde servise çıkarılır


20 Tutmaç
3 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve yarım limon suyu karıştırılıp kaynatılır Elde edilen şurup soğumaya bırakılırBayat ekmek küp küp doğranırZeytinyağı, tavada yakılmadan kızdırılır Doğranmış ekmekler, çırpılmış yumurtaya bulanarak, kızgın yağda peyderpey kızartılır Kızaran ekmekler şuruba atılırBir yandan kızartma işlemi sürdürülürken, öte yandan şurubu çeken ekmekler servis tabağına çıkartılır Kızartma işlemi bitince, servis tabağına çıkarılmış ekmekler üzerine tarçın, susam, badem, ceviz, fındık, gül suyu serpilir Hafifçe karıştırılır İstenirse kalan şurup da ekmeklerin üzerine
gezdirilir


Tatlılar

21 Bayat ekmek tatlısı
Bayat ekmekler ince ince dilimlenip fırında kıtırlaştırılır 1 ekmek için 2 su bardağı toz şeker ile 2 su bardağı su kaynatılır ¼ limonun suyu eklenir Elde edilen şerbet, soğutulduktan sonra ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir Mevsim meyveleri ekmek dilimlerinin üzerine dizilirNot: Reçeli sulandırıp kıtırlaştırılan bayat ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirmek sureti ile de tatlı yapılabilir Bunu krem şanti ile süslemek de mümkündür


22 Sütlü bayat ekmek tatlısı
15 bayat ekmeğin içi derin bir kaba ufalanır Üzerine 15 su bardağı süt gezdirip karıştırılırYarım saat bekletildikten sonra ekmek içleri el ile sıkılıp süt süzülür
Buna eritilmiş 3 çorba kaşığı margarin, 3 yumurta ve 1 çorba kaşığı toz şeker eklenip karıştırılırYüksek kenarlı bir tepsi yağlanır Hazırlanan karışım tepsiye 15 cm
kalınlığında olacak şekilde dökülür 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir Şişip kabaracak olursa, bıçak ile birkaç yerinden delinirTatlı fırında pişerken, bir tencerede 1 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu kaynatılır Fırından çıkarılan tepsi üzerine gezdirilerek dökülürTatlı soğuyunca baklava şeklinde dilimlenir Hindistancevizi veya iri
kıyılmış ceviz ile süslenerek servise çıkarılır

Alıntı Yaparak Cevapla