08-02-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çay Demlemek Sanattır
Çay Demlemek Sanattır
"Suyu kaynatırsın  çayı da üzerine dökersin  demlenince de içersin  Yok Öyle o kadar da değil  "
Çay, nem ve harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde kapalı ambalajda muhafaza edilmeli
Çay iyi su ile yapılır
Kireçli, madenli, klorlu su ile çay olmaz
Çayın suyu mutlaka yumuşak huylu, kireç sertliğinden uzak, tatlı bir su olmalı
Porselen demlik tercih edilmeli
Madenî, hele alüminyum demlikte iyi çay olmaz
Demlik önceden ısıtılmalı
Temiz demlik içine her bardak için bir çay kaşığı dolusu çay konularak ılık su ile yıkanmalı
Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır
Demliğe aktarılırken, kaynamanın durması, 100 C' den birkaç derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir
Çaydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve dem kaynatılmamalı
Çayın demlenme süresi 10-15 dakika olmalı
Demleme müddeti çayın cinsine ve içenin zevkine göre değişir, aromanın tam elde edilmesi için bu süre Türk çaylarında 25-30 dakikaya kadar çıkartılır, yabancı çaylarda ise 15-20 dakikayı aşmamalıdır
Demlikteki çay çıkartılıp atılmalıdır
Bizde pek adet olmayan bu durum, özellikle içilmeyen demin soğuk çay olarak kullanılmasında tavsiye edilir
Buzlu Çay Yapımı:
Kalan demi uygun bir cam kaba boşaltınız,
İçine ağız tadınıza göre şeker koyup karıştırarak eritiniz,
Karışıma buz kalıplarını atınız,
Limon suyu ilave ediniz, karıştırınız
Dem açılıncaya kadar normal su ilave ediniz
Karışımı mikserle köpüklenene kadar çırpınız,
İçmek için soğutmak üzere buzdolabına bırakınız
Demlenen çay yarım saat içinde içilmelidir
Buyrun afiyet olsun tarife göre hazırlanmıştır !!!!
             
|
|
|