08-02-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfakta Lazım Olan Faydalı Bilgiler
Yemeğin miktarını artırmak gerekiyorsa, tuz ve baharat dışında kalan herşeyi aynı ölçüde artırmak gerekir
Yemegin tuzu ve karabiberi tadına baktıkdan sonra konulur
Yemek ateşten alındıktan sonra, kapağın hemen açılması gerekir Yoksa, yemek fazla yumuşar Kapağın yemek soğuduktan sonra kapanması gerekir
Yemeğin çabuk soguması için, buzdolabına konulmaması gerekir Kabla birlikde içine iki tatlı kaşığı tuz atılmış soğuk suya oturtmak yeterlidir
Yemeğin tuzu fazla kaçmışsa, içine 1 tane büyük patates konur
Çorba fazla sulu olduysa, ateşden indirmenden önce 1 tane rendelenmiş çiğ patates konup biraz daha kaynatmak yeterlidir
Sebzeler küçük küçük doğranmalıdır Böylece hem vitamin kaybı önlenir hemde çabuk pişmesi saglanır
Patateslerin kararmadan pişirlmesi için, pişme suyuna 1 çorba kaşığı sirke konulması yeterlidir
Böylece daha lezzetli olurlar
Kızartma tavasından yağ sıçrıyorsa, kapakla kapatmak gerekir
Artan yağı tekrar kullanmadan önce, ince bir süzgeçten veya tülbentten süzmek gerekir En iyisi artan yağı bir daha kullanmamaktır
Patlıcan kızartırken, kararmaması ve fazla yağ çekmemesi isteniyorsa, kızartmadan önce 10 dakika tuzlu suda bekletilmesi yeterlidir
Tavuğun "nar" gibi kızarması isteniyorsa, pişmesine yakın üzerine tuzlu su süzmek gerekir
Ufak balıkların daha iyi kızarması için, una bulamadan önce süte batırılıp çıkarılması iyi olur
Lahana yada karbabaharlar pişerken çıkardıgığı kokuyu önlemek için bir parça tülbentten birkaç dilim ekmek sarılıp tencereye koymak yeterlidir
Kıvırcık salatayı canlandırmak istiyorsanız bir kaba limon doğrayıp su doldurmanız ve salataları doğradıkdan sonra içine koyup bir gece bekletmeniz gerekir
Ciğerin daha lezzetli olması için sütün içinde yarım saat bekletildikden sonra pişirilmesi yeterlidir
Sucugu kolay soymak için boydan boya çizmek sonrada su altında soymak gerekir
Salçanın bozulmaması için hava almaması şarttır Bunu sağlamak için ağzını kapamadan önce kapağını zeytinyağla yagladıkdan sonra sıkı şekilde kapatmak yeterlidir
Yemeklerde salçanın fazla kullanılmaması sağlık açısından faydalıdır
Domateslerin uzun sürek saklanması için serin karanlık ve rurutubetsiz bir yere konulması gerekir
Domatesleri kolay soymak için kaynar suya çıkarmak yeterlidir
Limonun kurumasını önlemek için küçük bir tabağa 1 tatlı kaşığı sirke konur Sonra limon kesik tarafı tabağa gelecek şekilde yerleştirilir
Limonun suyunu artırmak için kesmeden önce 2 dakika kadar suda tutmak yeterlidir Limon kullanılacagı zaman enine degil de boyuna kesilmelidir
Soğan soyarken gözlerin yaşarmaması için bir kaba konulmuş suyun içinde soymak yadaüstüne "sirke" serpmek yeterlidir
Yumurtalar tek tek kırılmalıdır Böylelikle bozuk olanı ayrımak kolay olur
Yumurtalar porselen kapta çırpılırsa hem daha iyi kabarır hemde kararmaz
Yumurtanın sarısını akından kolayca ayırmak için küçük bir kapta kırlıan yumurta başka bir kabın içine oturtulmuş ince delikli bir süzgece boşaltılır Böylelikle yumurtanın akı süzgecen deliğinden altındaki kaba
süzülerek akar Sarısı ise süzgeçin alınta kalır
Izgara yaparken ızgaraını iyice ısınmasını beklemek gerekir
Sert etleri çabuk pişirmek için tencereye bir parça "ekmek içi" atmak yeterlidir
Kebaplık etlerin daha lezzetli olması için 1 fincan soğan suyu 1 fincan zeytinyağı yeterlidir (tavsiye ederim mutlaka yapın)
Koyun veya kuzu eti üstlerine biraz "biberiye" serpilir kemik uçlarına biraz sarmısak sürülür ve az rafine yagla fırında kızartılırsa daha lezzetli olur
Haşlanan et sertleşmişse eski haline getirmek için şu işlem yapılır: tencereye yarım çorba kaşığı tereyagı ve 2 bardak su
kondukdan sonra ateşe oturtulur Kaynayınca etler kuşbaşı doğranıp ilave edilir 15 dakika kadar pişirilir Sonra arzu
edilirse "söğüş" olarak yenilebililr Salça ilave edilerek yemekde yapılabilir
Et pişirirken limon suyu (1 kilo ete 1 çorba kaşıgı limon suyu) ilave edilirse, hem çabuk pişer hemde yumuşak olur
Galeta tozu yerine fırınlanmış bayat ekmek tozu kullanmak daha iyidir
Unla yapılan tatlılara biraz "tuz" konursa tadı artar
|
|
|