Yalnız Mesajı Göster

Mutfakta Lazım Olan Faydalı Bilgiler

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfakta Lazım Olan Faydalı Bilgiler





Yemeğin miktarını artırmak gerekiyorsa, tuz ve baharat dışında kalan herşeyi aynı ölçüde artırmak gerekir
Yemegin tuzu ve karabiberi tadına baktıkdan sonra konulur
Yemek ateşten alındıktan sonra, kapağın hemen açılması gerekir Yoksa, yemek fazla yumuşar Kapağın yemek soğuduktan sonra kapanması gerekir

Yemeğin çabuk soguması için, buzdolabına konulmaması gerekir Kabla birlikde içine iki tatlı kaşığı tuz atılmış soğuk suya oturtmak yeterlidir

Yemeğin tuzu fazla kaçmışsa, içine 1 tane büyük patates konur

Çorba fazla sulu olduysa, ateşden indirmenden önce 1 tane rendelenmiş çiğ patates konup biraz daha kaynatmak yeterlidir

Sebzeler küçük küçük doğranmalıdır Böylece hem vitamin kaybı önlenir hemde çabuk pişmesi saglanır

Patateslerin kararmadan pişirlmesi için, pişme suyuna 1 çorba kaşığı sirke konulması yeterlidir
Böylece daha lezzetli olurlar

Kızartma tavasından yağ sıçrıyorsa, kapakla kapatmak gerekir
Artan yağı tekrar kullanmadan önce, ince bir süzgeçten veya tülbentten süzmek gerekir En iyisi artan yağı bir daha kullanmamaktır

Patlıcan kızartırken, kararmaması ve fazla yağ çekmemesi isteniyorsa, kızartmadan önce 10 dakika tuzlu suda bekletilmesi yeterlidir

Tavuğun "nar" gibi kızarması isteniyorsa, pişmesine yakın üzerine tuzlu su süzmek gerekir

Ufak balıkların daha iyi kızarması için, una bulamadan önce süte batırılıp çıkarılması iyi olur

Lahana yada karbabaharlar pişerken çıkardıgığı kokuyu önlemek için bir parça tülbentten birkaç dilim ekmek sarılıp tencereye koymak yeterlidir

Kıvırcık salatayı canlandırmak istiyorsanız bir kaba limon doğrayıp su doldurmanız ve salataları doğradıkdan sonra içine koyup bir gece bekletmeniz gerekir

Ciğerin daha lezzetli olması için sütün içinde yarım saat bekletildikden sonra pişirilmesi yeterlidir

Sucugu kolay soymak için boydan boya çizmek sonrada su altında soymak gerekir

Salçanın bozulmaması için hava almaması şarttır Bunu sağlamak için ağzını kapamadan önce kapağını zeytinyağla yagladıkdan sonra sıkı şekilde kapatmak yeterlidir
Yemeklerde salçanın fazla kullanılmaması sağlık açısından faydalıdır

Domateslerin uzun sürek saklanması için serin karanlık ve rurutubetsiz bir yere konulması gerekir

Domatesleri kolay soymak için kaynar suya çıkarmak yeterlidir

Limonun kurumasını önlemek için küçük bir tabağa 1 tatlı kaşığı sirke konur Sonra limon kesik tarafı tabağa gelecek şekilde yerleştirilir

Limonun suyunu artırmak için kesmeden önce 2 dakika kadar suda tutmak yeterlidir Limon kullanılacagı zaman enine degil de boyuna kesilmelidir

Soğan soyarken gözlerin yaşarmaması için bir kaba konulmuş suyun içinde soymak yadaüstüne "sirke" serpmek yeterlidir

Yumurtalar tek tek kırılmalıdır Böylelikle bozuk olanı ayrımak kolay olur
Yumurtalar porselen kapta çırpılırsa hem daha iyi kabarır hemde kararmaz

Yumurtanın sarısını akından kolayca ayırmak için küçük bir kapta kırlıan yumurta başka bir kabın içine oturtulmuş ince delikli bir süzgece boşaltılır Böylelikle yumurtanın akı süzgecen deliğinden altındaki kaba
süzülerek akar Sarısı ise süzgeçin alınta kalır

Izgara yaparken ızgaraını iyice ısınmasını beklemek gerekir
Sert etleri çabuk pişirmek için tencereye bir parça "ekmek içi" atmak yeterlidir

Kebaplık etlerin daha lezzetli olması için 1 fincan soğan suyu 1 fincan zeytinyağı yeterlidir (tavsiye ederim mutlaka yapın)

Koyun veya kuzu eti üstlerine biraz "biberiye" serpilir kemik uçlarına biraz sarmısak sürülür ve az rafine yagla fırında kızartılırsa daha lezzetli olur

Haşlanan et sertleşmişse eski haline getirmek için şu işlem yapılır: tencereye yarım çorba kaşığı tereyagı ve 2 bardak su
kondukdan sonra ateşe oturtulur Kaynayınca etler kuşbaşı doğranıp ilave edilir 15 dakika kadar pişirilir Sonra arzu
edilirse "söğüş" olarak yenilebililr Salça ilave edilerek yemekde yapılabilir
Et pişirirken limon suyu (1 kilo ete 1 çorba kaşıgı limon suyu) ilave edilirse, hem çabuk pişer hemde yumuşak olur
Galeta tozu yerine fırınlanmış bayat ekmek tozu kullanmak daha iyidir

Unla yapılan tatlılara biraz "tuz" konursa tadı artar



Alıntı Yaparak Cevapla