08-02-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yöresel Yemekler
HAMSİLİ PİLAV
Malzeme:
½ kilo kılçığı ayıklanmış hamsi,
2 baş soğan,
1 paket margarin,
4,5 su bardağı pirinç,
3 - 4 yemek kaşığı dolma fıstığı,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
4 su bardağı su,
Tuz
Yapılışı:
1) Dolma fıstığını yağda kavurun Kus uzumu ilave edin Soğanları incedoğradıktan sonra yağda kavurun 4 bardak suyu ilave edin
2) Su kaynadıktan sonra pirinci ilave edin Pirinç piştikten sonrabir tepsiye bir kat hamsi dizin Tepsiye dizdiğiniz hamsilerin üzerinepişirdiğiniz pilavı yayın
3) Pilavın üzerine bir kat daha hamsi dizdikten sonra fırında pişirin Hamsiler kızardıktan sonra fırından alin Servis yapın
PANCAR(KARA LAHANA)ÇORBASI:
Malzeme: 1 bağ pancar 1 baş soğan 1 tane acı biber 2 kaşık yağ Yeterli kadar tuz
Yapılışı:Pancar temizlenipyıkanır İnce ince doğranır Bir tencerede yağ eritilir İncecikdoğranmış soğanlar bu yağda pembeleşinceye kadar kavrulur Üzerinemalzemenin miktarına göre su ilave edilir Pancarın yeşil renginikoruması için kaynayan suya önce tuz atılır Sonra doğranmış pancar ileönceden haşlanmış fasulye katılır (Fasulye yerine mevsimine göre veailenin ekonomik durumuna göre posul,mısır yarması,bulgur,pirinçtekatılabilir ) Birlikte epeyce kaynadıktan sonra elenmiş mısır unu birelle kaynayan yemeğin içine azar azar dökülür Diğer elle tahta kaşıklatopraklanmaması için devamlı karıştırılır Yemek ocaktan indirilmeyeyakın bir parça biber ilave edilir Arzuya göre iç yağı bir tavadayakılarak yemeğin üzerine gezdirilir Daha sonra servis yapılır
MISIR ÇORBASI:
Malzeme: 1 kg kırma beyaz mısır 1 litre ayran 1 çorba kaşığı nane 1 su bardağı kuru fasulye
Yapılışı: Akşamdan suya bırakılankırma mısır ve fasulye sabahleyin haşlanır Bir tenceye su konularakkaynatılır Hazırlanan malzemeler kaynayan suya katılır Piştikten sonradinlemeye bırakılır Ayrı bir kapta hazırlanan ayranın içine pişmişkırma mısır ve fasulye karışımı konulur Servis yapılacağı sırada yağeritilerek yemeğin üzerine dökülür Nane ve tuz ilave edilir
KABAK ÇORBASI:
Malzemeler: 1 limon 500 gr kabak 1soğan 50 gr margarin Yarım litre et suyu 400 ml tam yağlı süt TuzKarabiber Bir miktar tarçın 3 dilim tost ekmeği
Yapılışı: Kabağın kabuklarını soyupçekirdekli kısımlarını temizleyin ve 1 cm'lik parçalar halindedoğrayın Soğanı da soyup ince ince doğrayın Yağı eritin Soğanıkavurun Kabağı ilave edin ve karıştırarak kavurmaya devam edin Kabaklı karışıma et suyunu ilave edin Üstü kapalı olarak 10 - 12dakika kadar pişirin
Bu karışımdan 3 çorba kaşığı alıp bir kenarda bekletin Geri kalanınıpüre haline getirin Çorbaya tam yağlı sütü, tuz, karabiber ve tarçınıilave edin Çorbayı bir süzgeçten geçirin Ardından tekrar ısıtın Tostekmeğini doğrayın ve teflon tavada yağsız kavurup kıtır haline getirin
Çorbayı kabak ve kıtırlarla servis yapın Arzu ederseniz nane ile süsleyin
|
|
|