08-01-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kıbrıs Mutfağından Bazı Tarifler
Mücendra Pilavı
Hellim Böreği
Şeftali Kebabı
Mücendra Pilavı
Pirinç ve Yeşil Mercimek Türk sofrasının vazgeçilmez kışlık yemeklik malzemelerindendir Anadolu'da da değişik isimlerle yapılan bu tür bir pilavı bu kez Kıbrıs Türklerinin usulüyle (mücendra pilavı) pişirmeyi deneyelim
Malzemeler (6 kişilik)
250 gr Yeşil Mercimek,
190 gr Pirinç,
1 adet rta boy kuru soğan,
60 gr Ayçiçek yağı,
800 Gr (dört bardak) su
Hazırlanışı;
Kuru soğanı soyduktan sonra yemeklik olarak doğra bir kenarda hazır tut Yeşil mercimekleri temizleyip yıkadıktan sonra 30 dakika suda pişir
Bu arada bir tavada ayçiçek yağını kızdırdıktan sonra soğanı kızart Kızarmış soğanı 30 dakika pişmiş mercimeğin üzerine ilave et Daha sonra ayıklanıp temizlendikten sonra yıkanan pirinci de bunun üzerine ekle ve 40 dakika daha pişir Afiyet olsun (yukarı)
Hellim Böreği:
Kıbrısa özgü Hellim peynirini öncelikle tatmanız gerek Kıbrıs'a turist olarak gittiğinizde kahvaltı masasında bir kaç çeşit peynir bulunacaktır Bunlardan birisi olan hellim peyniri, yoğunluğu ve lezzetiyle bambaşka damak tadı verir
Hellim peynirini düz beyaz peynir gibi bir kere tadın ancak sofranızda Hellim peynirini çok değişik şekillerde tadabilirsiniz
Hellimi öncelikle tefal tavada ızgara yaparak tadın
Çelik tavada hafifçe erittiğiniz tereyağın içinde kızartarak tadına bakın
Pikniğe gittiniz kebapları ızgara yaptınız ancak doymadınız! Ne yapsak ki diye sormayın Yanınızda Hellim peyniri varsa, ızgara yapmayı deneyin Köfteden, şişten daha gönüllü gelecek size
Hellim peynirinin tadına varabildiyseniz sıra geldi hellim böreğine 
Malzemeler;
1,5 su bardağı un (yaklaşık 300 gr)
3/4 bardak su (yaklaşık 150 gr)
1/4 Çay bardağı ayçiçek yağı (15 gr)
300 gram rendelenmiş hellim
5 orta boy soğan (yaklaşık 250 gr)
1/2 Çay bardağı ayçiçek yağı
Hazırlanışı;
Yemeklik doğranan soğanlar yağda kızartılır Biraz soğuduktan sonra Hellim rendesi ile karıştır Biraz karabiber ilave et
Elinizdeki unu yoğurarak hamur oluşturun Bu hamura 3/4 çay bardağı ayçiçek yağını ekleyerek iyice yoğurun ve iki pezi (iki parça) yufka olarak aç
İkinci parça yufka bir kenarda dursun Ortaya koyduğunuz yufkanın üzerine biraz önce hazırladığınız soğanlı hellim rendesini parçalar halinde yerleştirin Yufkanın üzerinde yaklaşık 30 öbek halinde hellimi yerleştirdikten sonra ikinci parça yufkayı bunun üzerine ört
İkinci yufkayı birincinin üzerine yerleştirdikten sonra öbek öbek yerleştirdiğin hellimlerin kabartıları kendini belli edecek Bir tabağın ya da tencere kapağının kenarını kullanarak bu öbekleri ortada kalacak şekilde kes Böylece 30 parça börek oluşacak
Hazırladığınız bu börekleri sıcak yağda veya ocakta kızdırılmış saç üzerinde pişirin
Afiyet olsun Kıbrıs'ta Hellim böreğinin bir adı da, içindeki bol soğan nedeniyle, "Suvan Böreği" dir (yukarı)
Şeftali Kebabı:
Kıbrıs'ı ziyaret edip "Şeftali Kebabı"nı yemeden dönenlerin sayısı azdır Şeftali gibi kızarmasından mı esinlenildi (ki öyle de söylenir) bilemiyorum ama usulünce yapıldığında beğeneceğinize inanıyorum
Malzemeler;
Yarım kilo dana kıyma
250 gr koyun gömlek
Yaklaşık 100 gr kuru soğan
yarım demet maydonoz
1 çay kaşığı tuz
biraz karabiber
Hazırlanışı;
Kuru soğanı soyduktan sonra olabildiğince ince doğrayın
Maydonozları iyice yıkayıp kurumasını bekledikten sonra küçük küçük kıyın
Dana kıymaya ilave ettiğin soğan, maydonoz, tuz ve karabiberle iyice yoğurun
Daha sonra yoğurduğun harcı şekillendirerek köfte biçimine getirin Şeftali kebabının köftesi genellikle irice olur
Kasaptan alacağın koyun gömleği açtıktan sonra (Her kasapta her zaman bulamayacağınız için kasabınıza önceden sipariş verin) hazır- ladığınız köfteleri rahatça sarabilecek büyüklükte parçalara ayırın 
Köfte biçiminde hazırladığınız malzemeyi gömlekle silindir biçiminde sararak şişe geçirin
Izgarada pişireceğiniz şeftali kebabını afiyetle yeyin
______________________________ ___
VATAN İÇİN GİDECEĞİM, SENİN İÇİN DÖNECEĞİM BİRTANEM
Seviyorum seni ekmeği tuza banıp
Banıp yer gibi
Geceleri ateşler içinde uyanarak
Ağzımı dayayıp musluğa
Su içer gibi
Ne zaman seni düşünsem
Bir ceylan su içmeye iner çayırları
Büyürken büyürken görürüm gülüm
Her sabah her akşam seninle
Yeşil bir zeytin tanesi
Bir parça mavi deniz alır beni
Seni düşündükçe gül dikiyorum
Ellerimin değdiği yere
Atlara su veriyorum
Daha bir seviyorum dağları gülüm
Her akşam seninle
Yeşil bir zeytin tanesi
Bır parça mavi deniz alır beni[/b]
|
|
|