08-01-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Besin İhtiyaçları
Kişinin günlük besin ihtiyaçları yaşam tarzı ve sağlık durumuna bağlı olarak değişir Kimi hastalıklar, ya da rahatsızlıklar belli vitaminlerin ya da minerallerin gereksinimini arttırabilir
Bunun yanı sıra özel durumlar, bazı besin türlerinin tamamen yasaklanmasını gerektirebilir
Ancak yine de normal koşullarda herkesin tüketmesi gereken standart miktarlar var
Aşağıdaki belli yaş aralıklarındaki standart tüketim ihtiyaçlarınızı öğrenebilirsiniz
19-30 yaş arası(bayan)
Günlük Tüketim İhtiyaçlarınız
Et, tavuk, balık : 70 gr
Yumurta : 20 gr
Kurubaklagil : 25 gr
Süt, yoğurt : 225 gr
Peynir : 25 gr
Sebze, meyve : 500 gr
Ekmek : 150 gr
Pirinç, bulgur, makarna, un : 60 gr
Katı yağ : 10 gr
Sıvı yağ : 12 gr
Yağlı tohum : 10 gr
Şeker : 15 gr
Bal, pekmez, reçel : 12 gr
Enerji : 1 900 kalori
Demir : 15 mg
VitaminA : 5 000 IU
Tiamin : 1 mg
Riboflavin : 2 mg
Niasin : 24 mg
VitaminC : 60 mg
VitaminD : 0 IU
Kalsiyum : 600 mg
31-45 yaş arası(bayan)
Günlük Tüketim İhtiyaçlarınız
Et, tavuk, balık : 100 gr
Yumurta : 25 gr
Kurubaklagil : 25 gr
Süt, yoğurt : 275 gr
Peynir : 30 gr
Sebze, meyve : 500 gr
Ekmek : 150 gr
Pirinç, bulgur, makarna, un : 50 gr
Katı yağ : 10 gr
Sıvı yağ : 10 gr
Yağlı tohum : 5 gr
Şeker : 25 gr
Bal, pekmez, reçel : 17 gr
Enerji : 1 800 kalori
Demir : 15 mg
VitaminA : 5 000 IU
Tiamin : 1 mg
Riboflavin : 1 mg
Niasin : 12 mg
VitaminC : 75 mg
VitaminD : 0 IU
Kalsiyum : 600 mg
19-30 yaş arası(erkek)
Günlük Tüketim İhtiyaçlarınız
Et, tavuk, balık : 75 gr
Yumurta : 25 gr
Kurubaklagil : 25 gr
Süt, yoğurt : 225 gr
Peynir : 30 gr
Sebze, meyve : 500 gr
Ekmek : 275 gr
Pirinç, bulgur, makarna, un : 80 gr
Katı yağ : 15 gr
Sıvı yağ : 20 gr
Yağlı tohum : 10 gr
Şeker : 15 gr
Bal, pekmez, reçel : 15 gr
Enerji : 2 400 kalori
Demir : 10 mg
VitaminA : 5 000 IU
Tiamin : 2 mg
Riboflavin : 2 mg
Niasin : 27 mg
VitaminC : 60 mg
VitaminD : 0 IU
Kalsiyum : 500 mg
31-45 yaş arası(erkek)
Günlük Tüketim İhtiyaçlarınız
Et, tavuk, balık : 85 gr
Yumurta : 25 gr
Kurubaklagil : 30 gr
Süt, yoğurt : 275 gr
Peynir : 30 gr
Sebze, meyve : 500 gr
Ekmek : 200 gr
Pirinç, bulgur, makarna, un : 65 gr
Katı yağ : 10 gr
Sıvı yağ : 20 gr
Yağlı tohum : 5 gr
Şeker : 15 gr
Bal, pekmez, reçel : 20 gr
Enerji : 2 100 kalori
Demir : 10 mg
VitaminA : 5 000 IU
Tiamin : 1 mg
Riboflavin : 2 mg
Niasin : 18 mg
VitaminC : 60 mg
VitaminD : 0 IU
Kalsiyum : 500 mg
|
|
|