Yalnız Mesajı Göster

Böbrek Kanserine Şarap

Eski 08-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Böbrek Kanserine Şarap



Belirli miktarda alkol kullanmanın, böbrek kanseri riskini azaltabileceği saptandı Haftada 2 bardaktan fazla kırmızı şarap içmenin, riskin azalmasıyla bağlantılı olduğu belirlendi


Aynı etki, haftada iki bardaktan fazla beyaz şarap ve sert bira içenlerde de saptandı


Sonuçları 'British Journal of Cancer' dergisinde yayımlanan araştırmada, Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü uzmanı Dr Alicja Wolk ve ekibi, İsveç'te geniş çaplı bir tarama yaptı


Araştırma kapsamında, böbrek kanseri hastası 855 ve kanser olmayan bin 204 kişinin, farklı çeşitlerdeki içki ve toplam alkol tüketimleri incelendi


Araştırmacılar, ölçü birimi olarak, bir bardak bira (200 mililitre), bir bardak şarap (100 mililitre), bir bardak sert şarap ya da likör (40 mililitre) baz aldı Bu ölçülerdeki içkilerin de, farklı oranlarda alkol içerdiği göz önünde bulunduruldu


Ayda 620 gram civarında etanol (etil alkol) tüketenlerde de kanser oranının, hiç içmeyenlere oranla yüzde 40 daha az olduğu belirtildi


Tarama sonucunda, haftada 2 bardaktan fazla kırmızı şarap içmenin, riskin azalmasıyla bağlantılı olduğu, aynı etkinin, haftada iki bardaktan fazla beyaz şarap ve sert bira içenlerde de saptandığı kaydedildi


Uzmanlar, böbrek kanseri riskinin azalışıyla light bira, orta sertlikte bira, sert şarap ya da likör tüketimi arasında bir ilişki saptamadı


Uzmanlar, şarap ve bira tüketimiyle kanser oluşumunun azalması arasındaki bağlantının, bu içkilerdeki 'antioksidan' ve 'antimutajenik' maddelere bağlı olabileceğini, ancak üç farklı çeşit içkinin ve toplam etanol alımının riski azalttığının saptanması nedeniyle belli bir içkitürünün değil, alkolün kendisinin etkili olduğunun söylenebileceğini kaydetti

Alıntı Yaparak Cevapla