Konu
:
Nedir Bu Rom Ve Root İşlemleri?
Yalnız Mesajı Göster
08-01-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
rom nedir?
Kafa karıştırmadan anlatmak gerekirse Rom kullanılabilir bellek demektir
Cihazınızın yazılımıdır
P
c nizde olduğu gibi elinizdeki akıllı telefonlarınızdada kullanılan depolama birimidir diyebiliriz
Nasıl desem telefonunuzun daha kararlı çalışması için oluşturulan bir yazılımdır
Telefonunuzun açılışında gösterilecek olan görselleri programları v
s kapsar
Android açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğundan kullanıcılar da Rom yükleyebilmektedir
Eğer yukarıda verdiğim linkte bir gezinti yaptıysanız Android hakkında az çok bilgi sahibi olduysanız beni daha iyi anlayacaksınızdır
Mesela Androidde 1
5 , 1
6 , 2
0 , 2
1
diye sınıflandırdığımız romlar vardır
Bu romlar arasında özellik bakımından farklar vardır
2
1 de bulunan özellik 1
5 de bulunmamaktadır
2 çeşit rom vardır
Biri firmaların kullanıcılarına sunduğu orjinal Romlardır
Diğeri custom rom dediğimiz yazılımcılar tarafından paylaşım amaçlı sonradan yazılan romlardır ki bu romlar bazen orjinallerine taş çıkartacak kadar işlevsel olabiliyor fakat göz önünde bulundurmamız gereken bir durum var ki bu romlar cihazınızı garanti dışı bırakır
Ne işe yarar ki bu rom?
Söylediğimgibi Telefonunuzun özelliklerini arttırır
Bir önceki sürümde yapamadıklarınızı yapabilirsiniz
Nasıl yapacağım?
Forumumuzda telefonların kendi bölümlerinde anlatımlar mevcuttur
Sorun yaşarsanız yada anlamadığınız birşey olursa Android hakkında bütün sorularınız bölümüne yeni konu açarak yazabilirsiniz
Elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırız
Rom yüklemenin riski varmıdır?
Elbette vardır
Bazen bu işlem sırasında telefonunuz göç edebilir yani kullanılamayacak durama gelebilir aman dikkat derim
O yüzden ince eleyip sık dokumak gerekir
Rom'u az çok kavradıkta Root nedir?
Root:Android işletim sisteminde adminstratör yetkisine sahip oluyoruz
Bazılarınızın anlamadım ne diyorsunuz siz dediğinizi duyar gibiyim
Windowsta tam yetkiye sahip olmaya Adminstrator yetkisi diyoruz Linux işletim sisteminde buna root diyoruz
Telefonunuzda tam yetkiye sahip oluyorsunuz yani tam anlamıyla telefonunuza hükmede biliyorsunuz
Erişemediğiniz yerlere erişebililyorsunuz
Rom ile Root aynı şeyler değil karıştırmayın
Rom yükseltmek bazen çok kolay bir işlem gibi gözüksede acemi ve dikkatsiz kullanıcılar telefonlarına ciddi anlamda zarar verebilmektedir
Bundan dolayı tekrar ediyorum çok dikkatli olun sorun soruşturun okuyun bir daha okuyun ve öyle işe koyulun!
Bu Root işleminin ne faydası olacak ki?
Biraz önce bahsettiğimiz gibi tam yetkiye sahip oluyorsunuz
Buda gizli olan yerlere erişebilmenizi her yere girebilmenizi değişiklik yapabilmenizi sağlıyor artık adminstrator yetkisini almış oluyorsunuz
İstemediğiniz gereksiz bulduğunuz programları kaldırabiliyor,sistem yedeğini alabiliyor,rom yükleyebiliyor ve daha nice şeyleri yapabiliyorsunuz
Bazı uygulamaların yanında Root gerektirir yazıyor ne anlama geliyor?
Bu uygulamalar root etmeden çalışmıyor
Root işlemi gerektiğinde bu uygulamalar izin istiyor onaylayıp onaylamadığınızı soruyor
Kabul ederseniz uygulama artık root hakları ile işlem yapabiliyor
Nasıl Root edeceğim?
Bu işlem her telefon için aynı olmayabiliyor
Uzun ve karışık işlemler gerektirebiliyor
Nereden öğreneceksiniz
Forumumuzda Telefonların kendi bölümlerinde (Xperia X10 Wildfire gibi) root işlemleri anlatılmaktadır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul