07-31-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ege Bölgesi'nin Şirin Köyü - Şirince
ŞİRİNCE

Selçuk'un kuzeyinde dağlar arasındaki vadide kurulu Şirince Köyü ilçe merkezinden 8 kilometre uzaklıktadır Zeytin ve meyve bahçeleri ile çevrili kıvrım kıvrım uzanan yolda yemyeşil bir ortamda yapılan yolculukla ulaşılır bu büyülü köye
Tarihi 150 yıl öncesine kadar uzanır Şirince'nin
Rivayete göre derebeyinin azat ettiği 7 Rum ailesince kurulmuştur Derebeyi, azat ettiği ailelere "Köyünüz güzel mi" diye sorar; onlar ise fazla aile gelmesin diye 'çirkin' derler Böylece adı Çirkince kalır
Zamanla adı Şirince olarak değişir Eski tarihi evlerden 160'ı halen ayaktadır Adı gibi şirin bu köy, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir Eski evler restora edilerek pansiyona dönüştürülmektedir
Otantik köy mutfakları, şarap evleri, lokantalar vardır Tarih ve doğa ile iç içe bir yaşam sevenler için bozulmamış otantik yapısı, temiz havası ve buz gibi soğuk suyu ile ideal bir yerdir
ŞİRİNCE SOKAKLARINDAN GÖRÜNÜM


ŞİRİNCE'DEKİ PANSİYONLAR dan GÖRÜNÜM
 

ŞİRİNCE ŞARAPLARI



İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı tarihi evleriyle meşhur Şirince, 12 çeşit meyve şarabı ve zeytinyağıyla da yerli ve yabancıların ilgisini çekiyor
Selçuk ilçesine bağlı tarihi evleriyle ünlü Şirince köyü, meyve şarapları ve zeytinyağı ile de yerli ve yabancıların ilgisini çekiyor Şirince Muhtarı Levent Apak, 560 nüfuslu, 200 haneli köyün giderek turizmden aldığı payı artırdığını anlattı
Tarihi evleri, doğal ortamı, şarabı ve zeytinyağıyla Şirince’nin artık bir marka haline geldiğini belirten Apak, köyde şeftali, üzüm ve zeytin başta olmak üzere birçok ürünün yetiştirildiğini, 12 çeşit meyve şarabı yapıldığını kaydetti
Köye gelen turistlerin özellikle şarap ve zeytinyağına büyük ilgi gösterdiğini, Şirince’de şarap fabrikasının bulunduğunu ifade eden Apak, "Buraya gelen yerli ve yabancı turistlerin yüzde 90-95’i muhakkak Şirince şarabı alır Şirince şaraplarının ünü dünyaya yayılıyor Şarap, köy ekonomisinin bel direği Bunun yanında zeytinyağına da rağbet var" dedi
GÜNDE 2 BİN TURİST AĞIRLANIYOR
Şirince’de 20’den fazla tarihi evde pansiyonculuk yapıldığını dile getiren Apak, doğal ortamı nedeniyle özellikle yaz aylarında günde 2 binin üzerinde yerli ve yabancı turist ağırladıklarını sözlerine ekledi
Şarap evi işletmecisi Barış Morkaya, turistlerin beğendiği meyve şaraplarının yalnızca bu bölgede üretildiğini ifade ederek, "12 çeşit meyve şarabımız var Yabancı turistlerden Koreliler bol miktarda alıyor Fransızlar, Almanlar ise genelde Türkiye’de tüketecekleri kadar alıyor Onun dışında yerli turistler şarap almadan gitmiyor Kendisi içmese bile bir yakınına, arkadaşına şarap alıyor" dedi (aa)
Çok Güzel Bir Köy Ege'ye yolunuz düşerse muhakkak Şirince köyüne uğramadan geçmeyin Hele ki şaraplarının tadına bayılıcaksınız 
|
|
|