Yalnız Mesajı Göster

Karadeniz Bölgesinde Yetiştirilen Tarım Ürünleri

Eski 07-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Karadeniz Bölgesinde Yetiştirilen Tarım Ürünleri



Karadeniz Bölgesinde Yetiştirilen Tarım Ürünleri

  • Fındık : Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır Türkiye toplam üretiminin % 85′i bölgeden karşılanır
  • Çay : Giresun’dan Gürcistan’a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam çay üretiminin %100′ü bu bölgeden karşılanır Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir
  • Tütün : Daha çok Orta Karadeniz Bölümü’nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir Ayrıca Batı Karadeniz’de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %13′ü bölgeden karşılanır
  • Mısır : Bütün kıyı boyunca yetiştirilir
  • Elma : Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir
  • Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır
  • Keten-kenevir: Kastamonu başta olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir
  • Soya Fasulyesi: Ordu- Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır
  • Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin -Yusufeli) tarımı yapılır
  • Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır
  • Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır








Alıntı Yaparak Cevapla