07-31-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Biyoteknoloji Eğitimine Neden İhtiyaç Var
Çukurova Üniversitesi'nde düzenlenen "Neden Biyoteknoloji?" konulu panelde lisans eğitimi gören öğrenciler adına konuşan Özhan Şimşek, üniversitede tıptan, tarıma gıdadan su ürünlerine kadar bir çok alanda biyoteknolojinin kullanılmasına rağmen ön lisans eğitimi olarak verilmediğini söyledi
Şimşek, biyoteknoloji alanında branşlaşmış yabancı öğretim görevlilerinden de faydalanılması gerektiğini savunarak, bu alanda daha ileri olan batı ülkelerinin üniversitelerinde görev yapan hocalardan eğitim alınmasından yana olduklarını kaydetti Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof Dr Kazım Abak ise bugün dünyada tarımsal üretimin her alanın da biyoteknolojinin kullanıldığını ifade etti
23 ülkede 115 milyar hektar alanda yapılan tarımsal üretimin biyoteknoloji ile elde edilen transgenik tohumlarla yapıldığını ve sektörün her yıl yüzde 12 büyüdüğünü ileri süren Abak, Yıllık 58 milyar hektar alan daha genişleyen transgenik tohumlarla yapılan tarım, tek başına ABD'de 7 milyar hektar alana yükseldi özellikle mısır, pamuk, soya ve kozla tarımında yaygın olarak kullanılıyor Bu ürünlerin tohumlarının hastalık ve zararlılara karşı dayanaklı olması için genetiği değiştirilmekte Yine kabak, domates ve karpuz gibi tarım ürünlerinde de bu durum yaygınlaşıyor Transgenik tohumlara karşı olan kesimde var Bu tarımsal ürünlerin insan sağlığına zararı tespit edilememiş Ancak bundan sonra da zararı ortaya çıkmayacak diye bir yargıya varmak mümkün değil dedi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof Dr Semra Paydaş ise biyoteknolojinin kanser teşhis ve tedavisinde kullanıldığını söyledi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç Dr Hatice Güvenmez ise biyoteknolojisinin sınıflandırılması ve kullanıldığı alanlara ilişkin bilgi verdi
Yine Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç Dr Zerrin Erginkaya biyoteknoloji ile üretilen gıdaların güvenliği ve tüketimi hakkında, Zootekniği Bölümü öğretim üyesi Prof Dr Numan özcan da biyoteknoloji ile yapılan üretimin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını anlattı
|
|
|