Yalnız Mesajı Göster

Meddah -Meddah Nedir -Meddah İle İlgili Yazılalar -Mehtah Oyunları

Eski 07-30-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

Meddah -Meddah Nedir -Meddah İle İlgili Yazılalar -Mehtah Oyunları

BİR MEDDAH HİKAYESİ

İkinci Osman dönemi Teması aşk ve uçarılık ile işlenmiş bir senaryo, mirasyedilik, işret, hile ‎yapma, İstanbul’dan Mısır’a gitme ve sonunda da Bedesten’de dükkan sahibi olma gibi ‎durumlarla gelişen olaylar dizisinde sevdiği kadını hile ile kocasının elinden alan kişi hikayenin ‎kahramanıdır Bu hikayede de kahramana sevdiği kızı vermezler, o da Mısır’a kaçıp para pul ‎sahibi olup İstanbul’a döner ve bir hileyle sevdiği kadını kocasından ayırır

EBE, HALLAÇ, ABDULLAH AĞA

‎ Hotun Fatihi Osman Han zamanında, İslamboli Abdullah Ağa pederi Haci Ali vefat Mal-‎ı pederi tüketti, iflas Pederinin karındaşlığı hem-cıvarı Hacı Veli’nin Emeti nişanlısı iken,‎
‎ “Böyle sefihe kız vermem,”‎
demiş idi Terk-i diyarına sebeb budur Bu parasız Mısır’a vusul Zen-i mükellefeye harf-‎endaz; hanesine vusul buldu Fail mef’ul, mef’ul fail
‎ “Zira seni ben sayd eyledim”‎
Kaide üzre olur mu? Cariye ile zevk-i vafir-germ
‎ “Ne zaman gelürsün?”‎
‎ “Eski nazarla istimal ederim,”‎
der Vusul ila İslambol Sultan Hamamı Ebe kadına sual
‎ “Oğul Abdi, ölüler dirilür mi?”‎
Kızı sual
‎ “Ayasofya kurbunda bir hallaca verdiler Misbahı belinde, dükkanı zir-hane,”‎
der
‎ “Canım, Ebe Hanım!”‎
Ebe:‎
‎ “Hele bir kerre bakayım,”‎
dedi Mürekkebi sof ferace, kemik başlı hizran asa, ol semte varub ilk muhibbesine verdi
‎ “Biz de istedik mi idi, oğlum!”‎
Seyr eden güğümbaşılıktan ekmek aldı
‎ “Eli dedik, avuçla cevahir, ev ister Kızlar Aydın Ağa’nın sarayı, odalığı andıran düz, ‎bekçi bile odalar Müezzin Çelebi evi karanlıktır, gündüz mumla oturmalı, dağlara,taşlara ölüsü ‎çarşıda yıkanur Ah, büyük kadın, dört ay evvel olsa! Rüstem Ağa evi , deriz; sonra İvaz ‎Çelebi aldı, sonra Derviş Hoca aldı Şimdi dört aydır bu hallaç aldı Mezadda gezdi, yattı ‎Kelimatından üç,dört sahibin haber aldı, oğul İbtida Rüstem, sonra Müezzinzade Hacı Çelebi ‎‎, sonra Derviş Hoca, oğul”‎
‎ “Kadın, niçün ağlarsın?”‎
‎ “Üsküdarda olurum”‎
‎ “Pek söyle, arkadan işitdirmezler”‎
‎ “Dergehde şeyh değildim, şimdi öksüzüm!”‎
Biri de onlar gibi açdı elile,içeri,dükkanda bekler Yüzün bile yumdu; sonra evine Hasta
‎ “Evvel dil, ağız verme, karınız gündüz de duysun,”‎
der, gider
‎ “Abdi, başlankıçın yaptım; sandık amade Akşam namazı sine,” “hay kara saplı bıçak ‎hamleye kan düşürme!”‎
Sultan Hanımı’nda Ebe:‎
‎ “Hin-i sehre dek gidemem, bre zalim adam Eyi mi olacak? Sevdayı mehenklidir Ahşama ‎dak ta’viz, ta’vik, sandıkla erhandır, deyü hallaca tahmil geldi Tabirat-ı garibe ile ilaç nakli ‎Hasta-ciğerim, kokum tiryaktır, kurdularbürüncekli İki bardak balıklı ayazma, sulu manastır, ‎kalfa kapusu murad savmaktır Ertesi, Üsküdar’da Eski Çamlıcadan yedi kozalak, yalnız ‎selviden, toprak alem dağından bir karış Koca Yemişi Çubuğunu kocası kendi eline ‎kesmelidir Abdi’yi duyrurmalıdır,”‎
der
‎ Bi-vakt Ayasofya, Et Meydanı, Firuz Ağa,Acı Hamam, Asmalı Mescid,Dikilitaş, Sedefciler, ‎Irgat Pazarı,Keresteciler aşub Kadın Çeşmesi, Okcularbaşı,Eski Darphane, Simkeşhane önü, ‎Sultan Bayezid Hamamı, Kıymacılar Kol Tabanı yassı yeniçeri ağası tuttular Bulunmak kabil ‎değil
‎ “Haseki Bostancısıyım,”‎
diye düştü
‎ “Eve gönder!Tövbekar hanım villada ihtifa’acaiben Garaib ademdir, kukladır”‎
‎ Villada da acaib oynadılar Zarafetle kaçdılar Oyun tamam, bahşiş
‎ “Bir dahi artık olmaz,”‎
mırıldandı
‎ Anlattı: nakl-i macera Eve geldi
‎ “Yetmiş yaşımda, elime daire aldım da oynadım, duydun mu?”‎
‎ “ne zaman kavga olsa bunu söylersin”‎
‎ Murad da ayrıldı, Abdi Ağa’ya vardı Pederinden kalan, Abdi Çelebi’nin Mısır’dan fazladan ‎getirdiğiyle zam, bedesten, dolap Evleri durur kirada idi
‎ “Bir miktar akarat da kazan var,”‎
der Baki ömürlerin itmam

Alıntı Yaparak Cevapla