Yalnız Mesajı Göster

Arapların Türk Katliamı Ve Türklerin Müslümanlığı Kabul Etmesi

Eski 07-30-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Arapların Türk Katliamı Ve Türklerin Müslümanlığı Kabul Etmesi

Tarih-i Taberi / Cilt 3/(Syf-343)

Her kim Türk’lerden baş getirirse yüz dirhem vereceğim İmdi müslümanlar bir bir Türk’lerin başını kesip getirip 100 dirhemi aldılarVe Türk’leri dağıtıp hesapsız kırdılar ve mübaleğa ile mal ve ganimet alıp yine dönüp Merv’e
geldiler

Yaz gelince Kuteybe Horasan şehirlerine nameler gönderip asker topladı Sonra göçüp Talkan’a vardı Şehrek ki Talkan meliki idi Neyzekle müttefik idi Kuteybe’nin geldiğini işitince kaçtı Kuteybe Talkan’a girdiği vakit hükmetti ki ahalisini kılıçtan geçireler Nekadar kırabilirlerse kıralar Bunun üzerine Kuteybe’nin askeri orada hesapsız adam öldürdü

Rivayet ederler ki 4 fersenk yol iki taraftan muttasıl ceviz ağacı dallarına adamlar asılmış idi Oradan göçtü Mervalarüd’e kondu Oradaki melik kaçtı Kuteybe onun da iki oğlunu tuttukta kalan şehrin beyleri itaat edip istikbale geldiler(Syf-344)

Kuteybe dedi: - Vallahi eğer benim ömrümden üç söz söyleyecek kadar zaman kalmış olsa bunu derim ki (Uktülühü uktülühü uktülühü) ( Hepsini öldürün, hepsini öldürün, hepsini öldürün )
Bunun üzerine Neyzek’i ve iki kardeşi oğulları ki biri Sol ve biri Osman’dır Ve yine o kendisi ile mahsur olanların hepsini öldürdülerhepsi 700 adam idi Buyurdu başlarını kesip Haccaca gönderdiler(Syf-347)
Kuteybe deve palanı demek olur(Syf-351)
Ganimet malının beşte birini Haccac’a gönderip Semerkant’ın fethini de ilan etti Haccac da bu haberi işitip sevindi Kuteybe tekrar Merv’e döndü Kardeşi Abdullah’ı Semerkant’a emir yaptı Askerlerinin bir miktarını onun yanında bıraktı ve lüzumu kadar harp aleti verip, Abdullah’a dedi: Kafirlerden hiç kimseyi Semerkant’a girmeye bırakma, ancak eline bir parça balçık ver ve o balçığın üzerine mühür vur(Syf-353)

Kuteybe’nin Havarizem Şehrine Gitmesi Haberi

Havarizem melikinin adı Çaygan idi Ondan küçük Havarizad adlı bir kardeşi vardı Çaygan’ın üzerine galebe etmiş idi ve onun bütün işini tutmuş idi İşitse ki Çaygan’ın eline güzel bir cariye girmiş, yahut bir nefis bir kumaş almış derhal adam gönderip aldırırdıYine işitse ki bir kişinin güzel kızı var yahut güzel bir avreti var derhal mecal vermez,çekip alırdıHiç kimse men edemezdi Ve Çaygan’a ondan şikayet etseler ben ona bir şey diyemem,derdi Çaygan da onun elinden bunalmış idiBu işi bu şekilde uzatınca Çaygan’ın tahammül etmeye takatı kalmadıEl altından Kuteybe’ye adam gönderdi Havarizem şehirlerinden üç şehrin kilitlerini bile gönderdi
Ve Kuteybe’ye dedi: Havarizem’e gelip kardeşimi öldürürsen her ne dilersen vereyim,dediLakin bu haberi hiç kimseye bildirmediBu haber Kuteybe’ye ulaşınca gaza vaktı idiKuteybe kavmine Segat gazasına varırız diye bildirdiÇaygan’ın adamını geri gönderdiHavarizad’e haber verdiler ki Kuteybe Segad’a gazaya gider O da gayet sevindi Ve kavmine bildirdi ki bu yıl cenkten eminsiniz,zira Kuteybe segad’a gidermişVe bizde iş’e meşkul olalım dediBilmedi ki Kuteybe kendi üzerine gelir Bu esnada Kuteybe ansızın bin atlı ile Medinetül Fil ki Havarizemin ulu ve muazzam şehridirZira Havarizem ülkesi üç şehirdirOndan ulusu yokturKuteybe çıkıp geldiHavarizem halkı Kuteybe’yi görüp korktular Kuteybe doğru Çaygan’ın yanına geldiVe Havarizad’a haber verdiler ki ne gafil durursun işte Kuteybe erişip alemi fesada verdiHavarizad anladı ki bu iş Çaygan’ın başı altındadırDiledi ki Çaygan’ı öldüreLakin fırsat ve mecal bulamadıİmdi hazır bulunan sipahi ile sürüp Medinetil Fil’e geldiÇaygan o üç şehri Kuteybe’ye verip kendisi de Kuteybe’nin yanına geldiVe Havarizad şaşkına döndü Nihayet Kuteybe’ye adam önderip aman diledi

Kuteybe dedi: Amanı kardeşinden dile eğer o aman verirse benden emin ol

Havarizad dedi: -İmdi bildim ki benim ölmem lazım Zira benim kardeşime boyun eğmem ölmek demektirBelki ölmek muti olmaktan iyidir,dedi Bunun üzerine cenge koyuldu Bir saat cenk edip sonunda tutulduKuteybe’ye getirdiler Kuteybe dedi:Kendini nasıl görürsün
Havarizad dedi: -Ey emir,beni melamet etme ki ben kılıca eli onun için vurdum ki seninle benim aramda bir hüküm zahir olaİmdi fırsat senin oldu,bana ne öğünmek gerek,ne dilersen et Bunun üzerine Kuteybe buyurduDışarı çıkıp boynunu vurdular

Çaygan dedi: -Ey emir,henüz gönlüm şifa bulmadı
Kuteybe dedi: -Daha ne dilersin?
Çaygan Dedi: -Dilerim ki onunla bile olan kimselerin hepsini öldüresin
Kuteybe dedi: -İmdi sen benim yanıma topla, ben öldüreyim

Çaygan da hepsini tutup getirdiKuteybe cümlesini öldürüp mallarını aldı Çaygan şöyle şart etmiş idi ki:Bin baş esir ve nice bin kumaş vere İmdi Kuteybe Medinetül File girip o malı Çaygan’dan aldı

Çaygan Kuteybe’den yardım dilediZira Camhüd meliki daima gelip Çaygan ile cenk ederdiVe Çaygan’ı gayet incitirdiKuteybe Abdurrahman’ı ona yardıma gönderdiVe Abdurrahman varıp muharebe etti ve o meliki öldürdüÇaygan o yerleri fethedip dört bin baş esir aldılar Kuteybe buyurdu Hepsini öldürdüler (Syf-349-350)
-Şaş askeri bize gece baskın etmek dilerrmiş, imdi varın onların yolunda filan yerde pusuda durunVe onlar çıktığı vakit üzerlerine sürünüzOla ki bir fetih edesiniz,dediMuslih bMüslim’I bunlara kumandan tayin ettiMuslih de gelip o 700 adamı üç bölük ettiBir bölüğünü yolun sağ yanına,bir bölüğünü sol yanına koydu ve kendisi bir bölükle yolun üzerine durduGece yarısı geçince Şaş askeri çıkıp geldilerMuslih’i yol üzerinde görünce cenge meşgul oldularVe o iki bölük gaziler de iki taraftan hamle edip aç kurdun koyuna girdiği gibi kafirleri tarumar ettilerGazilerde Şübe adlı bir bahadır yiğit vardıKendisini Şaş güruhuna ve kalabalığına vurduOnların ortalarında bir melikzadeleri vardıYetişip Şübe onu kulağı tözünden kılıç ile çaldıÖyle bir çaldıkı başı top gibi havaya uçtuŞaş askeri bu heybeti gördüklerinde hepsi bozguna uğradılarMüslümanlar ardına düşüp onları hesapsız kırdılarOnlardan kurtulan pek az olduVe onların ekserisi Melikzadeler idiZiynetli ve silahlı kimselerdiOnların başlarını ve silahlarını ve elbiselerini hepsini aldılar geri dönüp Sürür ile Kuteybe’nin yanına geldiler Ertesi gün Kuteybe hükmetti ki cenge atılalar

Gavrek Kuteybe’ye adam gönderip dedi: -Bu ettiğin harbi öyle zannetme ki arapların kuvveti ile edersin belki acemden benim kardeşlerimdir ki sana yardım edip cenk ederlerYoksa harbe arapları gönderGör ki biz de neler ederiz,dediKuteybe bu sözü işitip gadaba geldi ve münadilere çağırttıMüslüman mübarizleri toplanıp kafirlerin üzerine yürüyüş ettiler ve buyurdu ki mancınık kurdular ve bir burcu döğe döğe yıktılarVe Müslümanlar o yıkılan yerden hücum ettikte kafirlerden bir bahadır er gelip o gedikte durdu her kim ileri gelse mecal vermez öldürürdüMüslümanlarda silahşörler çok idiKuteybe onları çağırtıp dedi ki: Sizden kim ki o şahsı ok ile vurursa ben ona on bin dirhem veririmO silahşörlerden biri ileri yürüyüp ok ile o şahsı atıp gözünden vurdu ve ensesinden çıktıderhal düştüO kişi Kuteybe’nin yanına gelip on bin dirhemi aldı

Alıntı Yaparak Cevapla