Yalnız Mesajı Göster

Lale Devri Tarihi-Lale Devri Osmanlı Tarihi- Tarihte Lale Devri-Lale Devri(1718-1730)

Eski 07-30-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Lale Devri Tarihi-Lale Devri Osmanlı Tarihi- Tarihte Lale Devri-Lale Devri(1718-1730)

Saray çevresinden başlayarak birçok yüksek devlet görevlisi ve halkın varlıklı kesimi buralarda eğlence dolu bir yaşam sürmeye başladı Bu o zamana kadar içe kapalı bir yaşamı olan bütün halk kesimlerinin görmediği bir şeydi Her vesileyle düzenlenen kitlesel eğlencelerle bu yaşam biçimi giderek yaygınlaşmaya başladı Döneme adını veren lale çiçeğinin en güzelini yetiştirmek için herkes birbirleriyle yarışır oldu Bu amaçla başta Hollanda olmak üzere çeşitli avrupa ülkelerinden ve İran’dan lale soğanı bile getirildi

Lale Devri: Sadabad'da Av Sahnesi

Savurganlığa varan bu harcamalar yüzünden birçok tüketim maddesininde fiyatı aşırı biçimde yükseldi Öte yandan Lale

Devri’nde bazı önemli yenilik girişimleride oldu Bunların arasında en kalıcı olanı matbaadırAyrıca dönemin ünlü şairi Nedim’in başkanlığında oluşturulan bir kurul batı ve doğu dillerinden çeviriler yapmakla görevlendirildi

Nedim -(1681 – 1730)

Zamanın Sairi Nedim, Lâle Devri'nin günlük hayatını ve İstanbul'un tasvirini aşağıdaki unutulmaz mısralarla yapmıştır

Bu şehri İstanbul kî, bî misl ü behâdir;
Bir sengine yekpare Acem mülki fedadır
Bazari hüner madeni ilm ü ulemadır
Hurşîd-i cihan-tâb ile tartılsa sezâdır
Altında mı üstünde midir cenneti â'lâ
Elhak bu ne hâlet bu ne hoş âb u havadır

İzmit’te bir kağıt fabrikasının yapımına başlandı Önemli bir girişimde İstanbul’u sık sık kasıp kavuran yangınlarla mücadele için tulumbacılık örgütünün kurulmasıdır İstanbul dışında Anadolu ve Rumeli halkı geleneksel yaşam biçimini korudu

Alıntı Yaparak Cevapla