Prof. Dr. Sinsi
|
Kışın Yetişen Meyvaların Yararları
Kışın Yararları
Kışın Faydası
Kış Meyvaları Ayva,portakal,elma ve yararları
Ayva: Öksürüğe, ishale birebir
Ayva, protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içerdiği için çok yararlı bir meyve
Akdeniz ve Asya ülkelerinin en eski meyvelerinden biri olan ayvanın Türkiye'de de iki çeşidi yaygın olarak tüketiliyor; Mayhoş sulu ve sert olan limon ayvası ile, yumuşak, tatlı ve suyu az ekmek ayvası
Ayva, protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içerdiği için çok yararlı bir meyve Özellikle C vitamini açısından çok zengin Bu özellikleriyle, mide ve bağırsakları kuvvetlendiriyor ince bağırsak iltihabını gideriyor, kanı temizliyor, karaciğer tembelliğini gideriyor, safra akışını sağlıyor, kadınlardaki jinekolojik akıntıyı gideriyor, vücudun gelişmesine yardım ediyor Ayrıca bronşit, müzmin öksürük ve veremde çok faydalı bir meyve
Ayva, ishali kestiği için, özellikle çocuk ishallerinde çok yararlı Ancak pişirilerek tüketildiğinde bu özelliği azalıyor
Kullanımı
* Vitamin ve mineral açısından zengin olduğu için meyvesi taze olarak tüketiliyor
* Ayva suyu, mideye kuvvet veriyor,hazmetmeyi kolaylaştırıyor, dizanteri hastalığının tedavisinde kullanılıyor
* Kokusu, parfüm, şampuan gibi kozmetik ürünlerinde de tercih edilen ayva, ağız kokusunu gidermesi açısından özellikle sabahları yenebilir
* Ayvanın çekirdekleri de öksürüğe iyi geliyor Ayvanın çekirdekleri su ve sütle kaynatılarak suyu ılık içilir
* Ayrıca çiçekleri de öksürük tedavisinde kullanılıyor 40gr ayva çiçeği 1 litre suda çay gibi kaynatılıp, yemek aralarında ılık olarak içildiğinde öksürüğü gideriyor
* Kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesiyle elde edilen sıvıyla yapılan gargara, boğaz iltihabını gidermek için kullanılıyor
* Ayva şerbetinin afrodizyak olduğu söyleniyor
* Bulantılarda birkaç dilim limon ayvası bulantıyı gideriyor
* Cilt bakımı için doğal ürünleri tercih edenler, ayva kabuklarından yararlanabilirler
* Dudak çatlamaları için çekirdekleri kaynatıp, dudaklarınızı bu su ile ıslatın
* Dikkat: Kabızlık çekenler ve tansiyonu yüksek olanlar dikkatli yemelidir
Her Gün Elma Yemenin Faydaları  
Elma A ve C Vitamini içeriyor Kalp ve akciğerler için de faydalı Kolesterolü düşürüyor Kalp hastalıkları ve akciğer kanseri riskini azaltıyor  
Elma, rejim yapmak zorunda kaldığımızda can simidimiz adeta Tok tutar, kalorisi tehlikeli boyutlarda değildir Cilde ve saçlara da iyi geldiği söylenir Ama elbette elmanın yararı bu kadar değil A ve C vitaminleri ile bolca mineral içeriyor Elmada doğal meyve şekeri ile az miktarda protein bulunuyor Yağ hiç yok Potasyum bakımından zengin, sodyum açısından fakir Selüloz ve pektin kaynağı Sindirim için yararlı olan bol miktarda lif içeriyor Kabuklarıyla yemek diş etlerine masaj etkisi gösteriyor
Kansere ve kalp hastalıklarına karşı; Elma
Elmanın sağlık açısından önemini kanıtlayan çeşitli araştırmalar yapıldı ABD'de yayınlanan Hayat Bilimleri dergisindeki bir yazıda, elma suyunun kuersetin adı verilen bir madde içerdiğini belirtiliyor Bu maddenin güçlü bir antioksidan olduğu, kolestrolü düşürdüğü ve kalp hastalıklarını ve akciğer kanseri riskini azalttığı belirlendiği söyleniyor Bu yeni bulgu, elma ve elma ürünlerinin (elma suyu, püresi) sağlıklı bir yaşam için önemini vurguluyor
İngiliz tıp dergisi Thorax'da yayımlanan bir çalışmada da, haftada en az beş elma yiyenlerin daha kolay nefes aldığı belirtiliyor Londra, Sti George's Hospital'da yürütülen araştırmada 45-59 yaş arası 2500 erkek, gönüllü olarak 5 yıl boyunca incelenmiş ve beslenme şekliyle akciğerlerin çalışması arasında bir ilişki olduğu saptanmış Elmanın ne tip bir mekanizmaya bu etkiyi yarattığı bilinmiyor, ancak araştırmacılar elmanın bol miktarda antioksidan içerdiğini ve akciğerler üzerindeki etkisinin antioksidanlar sayesinde olduğunu açıklıyorlar
Bu çalışmayı yürüten araştırmacılar, bir insanın bir saniyede dışarı verebildiği maksimum nefesi ölçtükleri bir test uyguladılar ve sonuçlarında sigara içmek, egzersiz alışkanlıkları, sınıfsal kimlik gibi tüm faktörleri sabit tuttular Sonuçlar, her gün bir elma yiyenlerin hiç elma yemeyenlerden 138 ml daha nefes verebildiklerini gösterdi Bu bulgular, elma yiyen kişinin nefes yollarında daha az engel bulunduğunun ve daha sağlıklı olduklarının bir göstergesi
Bunların yanı sıra elmanın felç riskini azalttığı da söyleniyor
Elma rejimi
Bazı rejimlerde bir gün boyunca sadece elma yemek önerilebiliyor Bir gün sadece elma yiyerek vücuttan bol su, sodyum, asit ve kolestarin atılıyor Sindirim organlarının yükü azalıyor Tansiyonu düşürüyor 1 5 kilo fazla tatlı olmayan elma toplam 900 kalori içeriyor, 180 mg C vitamini içeriyor İçerdiği C vitamini günlük ihtiyacın iki katı kadar B grubu vitaminleri de içerdiği için bir gün sadece elma yemek fazla sorun olmuyor 1 5 kilo elmanın yanında iki litre su içmek öneriliyor Yeşil elmanın ise kalorisi daha az 100 gramında 38 kalori var Yeşil meyvelerin organizmayı temizlediği biliniyor Yeşil elma da bu özelliği gösteriyor
Kimlik Kartı
Elma, gülgiller familyasının malus cinsinden olan ağaçların yenen meyvesi Her iki yarımkürenin ılıman iklim kuşağında yetişir Çok eski çağlardan beri üretilen elma, aşılanma yöntemiyle pek çok çeşide bürünerek çoğalabilmiş
Türkiye'de 31 milyon 700 bin civarında elma ağacı, beş yüz kadar da elma çeşidi var
En çok taze olarak tüketilir Pastalarda, keklerde ve kurabiyelerde elma adeta vazgeçilmezdir
Ayrıca elmadan sirke, şarap, meyve suyu, reçel, komposto ve konserve de hazırlanır Kızarmış elma Avrupa'da çok yenir Osmanlı mutfağında ise, et yemeklerinin yanında elma kullanıldığı bilinir
Elma esanslı sabun ve şampuanlar dünyada yaygın olarak kullanılıyor
Sonbahar sonlarında olgunlaşan çeşitleri iyi koşullarda yaklaşık bir yıl kadar saklanır Fakat yaz sonlarında olgunlaşan çeşitler saklamaya elverişli değildir En uzun süre saklama yöntemi ise, elmanın donma noktasının biraz üstündeki sıcaklıklarda depolanması olarak bilinir
Portakal: C Vitamininden Daha Fazla
Portakalın yararı C vitaminiyle sınırlı değil İçerdiği folik asit, özellikle hamilelere öneriliyor
Kar, kış, soğuk ve kaçınılmaz olarak peşimizi bırakmayan grip, soğuk algınlığı  Hemen hepimiz portakalı grip tedavisinde kullanırız C vitamini deposu olduğunu da biliriz Ama hem C vitaminin yararları, hem de portakalın yararları bildiklerimizle sınırlı değil Portakal C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içeriyor Lifler, organik asitler ve şeker açısından da zengin Ve tüm bu içerdiklerinin vücudumuza çeşitli yararları var Portakal kanın temizlenmesinden karaciğeri çalıştırmaya, cildi güzelleştirmekten anormal doğumları önlemeye kadar pek çok şeye yarıyor
C vitamini
C ve B vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlıyor Damar tıkanıklığını önlüyor Vücuttaki direnci arttırıyor Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı oluyor Hazmı kolaylaştırıyor Enerji veriyor Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırıyor
Yapılan araştırmalar, bacaklarda meydana gelen periferik damar hastalığının (Peripheral artery disease-PAD) , damarlarda meydana gelen yağ birikmesinden kaynaklandığı ve kalp ile felç riskini de körüklediğini ortaya çıkardı Araştırmalarda PAD hastalarında, PAD hastalığı olmayan insanlara göre iki kat daha fazla C vitamini eksikliği görüldü
Bir dizi başka araştırmada da, C, E vitaminleri ve beta-kerotenin, damar tıkanmalarını önleyici etkisi saptandı
Folik asit
Portakalda B vitamini çeşidi olan folak ve folik asit de bulunuyor Folik asit, hamilelik boyunca ve özellikle ilk üç ay çok gerekli Bebekte Spina Bifida gibi anormalliklerin oluşmasını engelliyor Alyuvarların oluşmasına yardımcı oluyor, aynı zamanda yemeklerdeki besleyici maddelerin vücut tarafından emilmesini sağlıyor Folik asit, portakal suyunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, ciğer, yumurta, tahıllar, portakal suyu, maya ve bira mayasında da bulunuyor Günlük doz kadınlar ve erkekler için 200 mikro gram olarak saptanmış Regl döneminde kadınların günlük dozlarını 400 mikro gram kadar yükseltmeleri gerekiyor
Lifler
Lifler ise, sindirim sistemini düzenliyor, bazı kanser türlerine ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor
Kullanımı
Vücudumuz C vitamini üretmiyor, bu nedenle dışarıdan almamız gerekiyor Günlük C vitamini ihtiyacımız 50-70 miligram Bir portakalda 90 miligram C vitamini bulunuyor Sigara içenlerde ve enfeksiyonlar sırasında C vitamini ihtiyacı yaklaşık 2 katına çıkıyor
Sabah kahvaltısında içilen bir bardak portakal suyu, güne dinamik başlamak için ideal
Kimlik Kartı
Portakal, turunçgiller familyasından bir ağaç Boyu 2-10 metre arasında değişiyor Yaprakları sert, dayanıklı ve düz kenarlı Kabuklarından portakal esansı elde ediliyor Eczacılıkta ve gıda sanayiinde kullanılıyor Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılıyor Portakalın çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri var Çekirdeksiz cins olan yafa portakalı Finike, Mersin ve Hatay'da yetişiyor Kalın kabuklu ve uzunca meyveli Kabuklarından reçel yapılır Dörtyol portakalı ise çekirdekli İnce kabuklu ve sulu Washington, çekirdeksiz, Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz'de Rize çevresinde yetişiyor 
|