Konu
:
Reflü Astım İlişkisi
Yalnız Mesajı Göster
Reflü Astım İlişkisi
07-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Reflü Astım İlişkisi
Reflü astım ilişkisi
Reflü mü astım mı
Reflü birçok kişide ses kısıklıklarının ve boğaz problemlerinin araştırılması sırasında ortaya çıkıyor
Reflü tanısında hasta hikayesi çok önemli
İstanbul Cerrahi Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof
Dr
Mehmet Ali Yerdel, “Ağzına mideden yukarı doğru acı su gelen, göğüs kemiği arkasında yanmalar olan ve ilaçlarla rahatlayıp bunları almadığında şikayetleri aynen geri gelen bir kişi büyük olasılıkla reflü hastasıdır
Tanı için ilk yapılması gereken endoskopi yani hortumla mideye bakmaktır
Tanı güçlüğünde ise PH metre ve çok daha yeni olarak da empedans ölçümlerini kullanıyoruz” diyor
Başka hastalıklarla karıştırmayın
Reflü birçok kişide ise sık tekrarlayan ses kısıklıklarının ve boğaz problemlerinin araştırılması sırasında ortaya çıkıyor
Reflüye bağlı geniz-boğaz problemi olanlar sabah uyandıklarında şikayetlerinin fazla olmasından yakınıyor
Yatar pozisyonda yer çekiminin koruyucu etkisinden mahrum olan hastalar, uyku durumunun bilinçsizliğinin de etkisi ile genizlerine kadar yükselmiş olan asitin etkisine maruz kalıyor
Ayrıca erişkin yaşta ortaya çıkan astım hastalığının çoğu kez nedeni reflü hastalığı
Bunun nedeni ise reflüsü olan bir kişi gece yattığında farkında olmaksızın ağzına ve oradan da akciğerine gelen çok az miktardaki ‘asit’in burada yaptığı hasar
Hava yollarına sürekli kaçan asit, hava yollarında spazmlara yol açarak aynen klasik astım bulgularına yol açabiliyor
Yutma borusu alt ucu sinirleri ile hava yollarının sinirlerinin beyinde ortak yollar kullanmaları sonucu refleks bir mekanizma ile de reflü, astım benzeri durumlara yol açabiliyor
Ataklar şeklinde gelen öksürük krizleri, hışıltılı solunumla karakterli astım tablolarına reflü neden olabiliyor
Bu hastalar bazen yıllarca yanlış tedavilerle oyalanıyor
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul