Konu
:
Sonbaharda Ekilen Tahıllar Nelerdir
Yalnız Mesajı Göster
Sonbaharda Ekilen Tahıllar Nelerdir
07-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Sonbaharda Ekilen Tahıllar Nelerdir
Sonbaharda hangi Tahıllar ekilir
Sonbaharda ne ekilir
Fiğ yetiştiriciliği
Sonbaharda Ekilen Tahıllar
En çok yetiştirilen fiğ türüdür
Ülkemizde tüm bölgelerde yetiştirilebilir
Tek yıllık baklagil yem bitkisidir
Yeşil ve kuru ot olarak yedirilebileceği gibi daneleri krıma yapılarak ta verilebilir
Hem otu hem daneleri oldukça besleyicidir
Yeşil otunda ortalama yüzde 23,9 ham protein bulunur
Danelerindeki protein oranı ise ortalama yüzde 20 nin üzerindedir
Eksi 8 derecenin altındaki sıcaklıklarda donmaktadır
Bu yüzden kışı sert geçen yerlerde yazlık olarak, sıcak iklim bölgelerinde ise kışlık olarak yetiştirilmektedir
İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde erken İlkbaharda ekimi yapılır
Su tutma kapasitesi iyi olan orta ve ağır topraklar adi fiğ tarımı için uygundur
Kumlu topraklar uygun değildir
Süzek, yeterli kireç ihtiva eden tınlı topraklar adi fiğ tarımı için en uygun topraklardır
Sonbahar ekimi için tahılların hasadından sonra toprağın yüzlek olarak işlenmesi ve sonbaharda daha derin bir sürüm yapılması yeterlidir
İlkbahar ekimi için ise tarlanın sonbaharda işlenmesi, ilkbaharda da tırmık geçirilmesi yeterli olmaktadır
Ekim en iyi şekilde mibzerle yapılabilir
Dekara atılacak tohum miktarı ve sıra aralıkları ot veya tohum yetiştirme amacına göre değişir
Ot elde etmek için sulu şartlarda 15-20 cm, kıraç şartlarda 30-40 cm sıra arasıyla ekim yapılabilir
Tohum için yetiştirilecekse sulu şartlarda 30-35 cm, kıraçta 50-60 cm sıra arasıyla ekilebilir
Mibzerle ekimde dekara 8-10 kg tohum kullanılır
Serpme ekimde 12-15 kg tohum kullanılır
Ekim derinliği 3-4 cm kadardır
Tohum elde etmek için tek başına ekilen fiğ, ot elde etmek için yetiştirilecekse çeşitli tahıllarla birlikte ekilebilir
Bu amaçla en fazla arpa ve yulaf kullanılır
Adi fiğ tarımında ekimle birlikte dekara 10 kg DAP (18-46) gübresi verilmesi uygundur
Sulama imkanı olan yerlerde çiçek zamanına kadar bir iki defa sulanabilir
Yeşil ot elde etmek için yapılan yetiştiricilikte çiçeklenme döneminden alt kısımda baklalar oluşuncaya kadar geçen sürede biçilir
Kuru ot elde etmek için yapılan yetiştiricilikte ilk baklalar yetişince biçim yapılır
Dekardan 250-500 kg kuru ot alınabilir
Tohum elde etmek için fiğin saplarında en alt fasulyeler tamamen olgunlaşınca biçilmelidir
Hasatta geç kalınırsa alt fasulyeler çatlar
Dekardan 100-200 kg tohum alınabilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul