Konu
:
Su Nedir Nasıl Oluşur
Yalnız Mesajı Göster
Su Nedir Nasıl Oluşur
07-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Su Nedir Nasıl Oluşur
Su Hakkında Bilgiler
Su İle İlgili Geniş Bilgi
Suyun Özellikleri Nelerdir
Su ile ilgili 2 adet makaleye yer vereceğiz umarız beğenirsiniz
Dünya yüzeyinin dörtte üçü sularla kaplıdır
Ancak bu suyun büyük bir kısmı tuzlu su halinde denizlerdedir
Dünya su rezervinin ancak % 2,6’sı tatlı sulardan oluşur
Su yeryüzünde sürekli hareket halindedir
Su kullanılır fakat tüketilemez
Kullanılmış olan su genellikle aynı miktarda kirletilmiş olarak yeniden çevreye verilir
Suların ana deposu denizlerdir Denizlerden buharlaşarak atmosfere karışan su yağışlarla yeryüzüne taşınır
Yeryüzüne düşen yağışın bir kısmı yeraltına sürüklenirken bir kısmı da akış halinde yeniden denizlere döner
Yer kabuğu tarafından tutulan suda buharlaşma ve bitkilerin transpirasyonu yoluyla atmosfere karışır
Bu olaya hidrolik çevrim denir
Bir günde atmosfere karışan su 1200km3 olarak hesap edilmiştir
SUYUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ:
RENK:Su saf halde renksizdir
Suları renkli yapan neden ise içindeki yabancı maddelerdir
Suda çözünen ve kolloidal olarak asılı bulunan organik maddeler suyu renklaendirir
Demir krom mangan gibi bazı metal bileşikleri de suya renk verir
KOKU VE TAT: Suyun kokusu ve tadı su içinde çözünmüş halde bulunan gazlar ve organik maddelerden kaynaklanır
Bu maddeler genellikle amonyak sülfürler´siyanürler fenoller serbest klor petrol atıkları bitkisel ve hayvansal atıklar ve bazı mikroorganizmalar suya hoş olmayan tat ve kokular verirler
Yer altı suları genellikle kokusuzdur sular kükürtlü bir tabakadan geçerse suya çürük yumurta kokusu verir
sodyum klorürlü sular tuzlu magnezyum sülfatlı sular acı olur
Kaynatılmış suyun tadının hoş olmaması sıcaklık artışa ile su içinde çözünmüş oksijen ve karbondioksitin azalmış olmasıdır
İçme suyu için en uygun sıcaklık 7-10C’arasıdır
BULANIKLIK: Su içinde çözünmüş olarak süspansiyon ve kolloidal halde bulunan çok küçük çaplı taneciklerdir
bunlar bulanıklığı oluşturur
Bulanıklık su kalitesi açısından istenmeyen bir özelliktir
Gıda sanayinde tekstil ve kağıt üretiminde kullanılacak olan sularda bulanıklılık büyük önem taşır
SICAKLIK: Yüzeysel suların sıcaklıkları doğal olarak iklime göre belirlenir
Genel olarak ekvatordan uzaklaştıkça ve deniz seviyesinden yükseldikçe suların sıcaklığı düşer
Yer altı sularının sıcaklığı ise daha çok derinliğe bağlı olup20-40 metre derinlikte(ortalama 33 metrede) 1C yükselir,
ELEKTRİKSEL İLETKENLİK: İletkenlik suyun elektrik akımını geçirme özelliğini ölçer
İletkenlik iyon halindeyken çözünmüş tuzun bulunmasına bağlıdır ve sıcaklık derecesine ve çözünmüş tuzun konsantrasyonuna bağlı olarak artar İletkenlik ölçümü suyun saflığını değerlendirmeye yarar
Saf suyun saflığı çok azdır ve buda kendi iyon ayrışmasından dolayıdır
H2O H+ OH-
İyonizasyon sabiti: K: [H+] [OH-] : 10-14
Bir suyun elektriksel iletkenliği suda çözünmüş bulunan iyonların cinsi ve konsantrasyonuna bağlıdır
çözünmüş tuz konsantrasyonu arttıkça iletkenlikte artış olur Bu nedenle suların elektriksel iletkenliği ölçülerek çözünmüş tuz miktarı hakkında fikir edinilebilirBir çözeltini özgül elektriksel direnci 1cm2 yüzey alanı ve 1cm uzaklıkta iki elektrot arasında ölçülen dirençtir( ρ : ohm cm) Elektriksel iletkenlik ise elektriksel direncin tersi olarak tanımlanır iletkenlik µs/cm olarak gösterilir
SUYUN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ:
SUYUN MOLEKÜLER YAPISI:
Su hidrojen ve oksijen atomlarının birleşmesinden oluşan kararlı bir moleküldür
Kimyasal formülü şöyledir
H2+ 1/2O2 H2O
Suyun üç şekli vardır :
Sulp (katı ): Normal atmosfer basıncında O C0’nin altında
Sıvı: Normal atmosfer basıncında O C0 İle 100C0 arasında
Gaz: Normal atmosfer basıncında 100C0’den yüksekte
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul