Yalnız Mesajı Göster

Orucun Hikmetlerinden Bir Demet

Eski 07-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Orucun Hikmetlerinden Bir Demet

Zahiri hikmetler

Oruçta sıhhati koruma vardır Hz Peygamber sav; �Oruç tutun ki, sıhhat bulasınız� buyurmuştur Orucun insan sağlığı üzerindeki müspet etkileri bugün tıbbi otoriteler tarafından da kabul edilmektedir Bunun içindir ki oruç tıp sahasında bir çok vakalarda tedavi vasıtası olarak kullanılmakta ve hatırı sayılır bir yeri bulunmaktadır

Sahasında uzmanlaşmış doktorların belirttiği gibi; insanın sağlıklı olmasının en belirgin örneği kendi midesidir Bu nedenle mide şifanın evi konumundadır Sağlığı koruyucu önlem olarak önce mideden başlamak gerekir Bütün hastalıkların temelinde fazla gıda alma ve aşırı beslenme yatmaktadır Mideyi fazla doldurmamak, gereğinden fazla yemek yiyerek bünyenin çalışmasını zorlaştırmamak lazımdır Oruç, metabolizmayı düzene koymak için kaçırılmaz bir fırsattır Ramazan ayı boyunca tutulan oruç sayesinde sindirim sistemi dinlenir, tazelenir ve hastalıklı olan yerleri iyileşerek yepyeni olur

Zararı faydasından çok olmakla birlikte, insanların çoğunluğu devamlı olarak ihtiyacından fazla yemeyi adet haline getirmiştir Bu nedenle oruç tutan kişiler az yemek suretiyle midelerinin fazla yorulmamasını ve sağlıklı kalmasını sağlamış olurlar

Diğer yönden oruç tutacak olan kişinin imsak vaktinden önce kalkarak, az da olsa bir şeyler yemesi tavsiye olunmuş ve bu yemekte bolluk ve sayısız hikmetlerin bulunduğu hususu Hz Peygamber sav tarafından bizlere bildirilmiştir İslâm alimleri sahur yemenin müstehap olduğunu ittifakla kabul etmişlerdir Ayrıca sahur, Hz Peygamber sav'in ifadesiyle, hıristiyanların orucuyla müslümanların orucunun arasını ayıran bir fasıldır Zira hıristiyanlar sahura kalkmazlar

Nasıl ki sahur yemede büyük hikmetler varsa, iftar açmada da sayısız hikmet ve faydalar bulunmaktadır Sahuru geciktirmek gerektiği halde, Hz Peygamber sav'in; İnsanlar iftarı acele yapmaya devam ettikleri müddetçe hayırla yaşamada daimdirler hadisinden de anlaşılacağı üzere, iftarda acele etmek ve bir an evvel hurma, zeytin, su vs ile orucu açmak gerekir Bunda da sayısız hikmetlerin olduğunu bildiren çok sayıda hadis-i şerif bulunmaktadır

Diğer yönden oruç tutan dilini daima zikirle, kalbini de tefekkürle meşgul etmeli ve bilhassa iftarını açarken çokça dua etmelidir Çünkü iftar açarken oruçlunun yaptığı duanın reddedilmeyeceğini bize Hz Peygamber sav müjdelemektedir Bu hususta en meşhur dua: Allahım! Senin rızan için oruç tuttum Sana iman ettim ve işimi sana havale ettim ve senin rızkınla iftar ettim şeklinde yapılan duadır

Buraya kadar izaha çalıştığımız gibi, gerçekten oruç hem maddi hem de manevi bir tedavi vasıtasıdır Kurumuş kalpler oruçla yeşerir Susamış gönüller oruçla hayat bulur Öyleyse bize düşen, Yüce Allah'ın emrine uyarak manen ve madden hakkıyla orucumuzu tutmak, oruç vesilesiyle Rabbimiz'in bize bahşedeceği bildiğimiz ve bilemediğimiz nice nimetlere kavuşmak için gerekli gayreti göstermektir
alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla