Konu
:
Ramazan Ayında Sahurda Tok Tutan Yiyecekler
Yalnız Mesajı Göster
Ramazan Ayında Sahurda Tok Tutan Yiyecekler
07-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ramazan Ayında Sahurda Tok Tutan Yiyecekler
Ramazan Ayında Sahurda tok tutan yiyecekler
Sahurda tok tutan yiyecekler
Sahurda ne yenmeli
İftarda ve iftardan sonra ne yenir
Ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşmesi sağlıklı ve dengeli beslenmeyi daha da önemli hale getiriyor
Çünkü bu ayda öğün zamanlarında yemek miktarlarında ve tercih edilen besinlerin çeşitlerinde önemli değişiklikler oluyor
Özellikle sahur ile iftar arasının önceki yıllara göre daha uzun olması oruç tutan kişilerin açlık ve susuzluğu yoğun hissetmesine sebep oluyor
Bu nedenle kan şekerini hızla yükseltmeyen glisemik indeksi düşük besinlerin tercih edilmesi büyük önem taşıyor
İftar ve sahur sofralarını 11 ay boyunca tüketilen besinlerin yerine hem gün boyu tok tutacak hem de sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle hazırlamak gerekiyor
Bu ayda ağırlıklı olarak Türkiye’de temel besin maddesi olarak kullanılan beyaz ekmek yerine kepekli ekmek pirinç yerine de bulgur tüketilmeli
Ayrıca iftar ve sahurda içilen bir bardak süt içerdiği karbonhidrat protein yağ kalsiyum fosfor magnezyum potasyum ve B vitaminleri nedeniyle Ramazan’da sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor
Sıvı besinler mideyi çabuk terk ettiğinden kişiler çok daha çabuk açlık hissediyor
Bu yüzden çorba ayran gibi besinler yerine protein ve posalı gıdalar tercih edilmeli
Bunun yanı sıra karpuz tarzı besinler de şişkinlik yapacağından özellikle sahurda tercih edilmemeli
Süt ve meyve suyunu daha fazla tüketin
Beslenme ve diyet uzmanı Aşkın Yüksel sıvı ve posa alımının artırılması gerektiğini aktarıyor
Ramazan ayı boyunca sıkça rastlanan rahatsızlıkların başında bağırsak tembelliğinin geldiğine dikkat çeken Yüksel sözlerini şöyle sürdürüyor: “Oysa bunun önüne geçmek çok basit
Gün içerisinde alınan su ve posayı birazcık artırmakla bu sorun tamamen çözümleniyor
Her gün tüketilen şekersiz komposto taze sıkılmış meyve suyu ayran bitkisel çaylar ve özellikle kuşburnu ilavesi çok faydalı
Ayrıca bu dönemlerde beyaz ekmek yerine kepekli ekmek veya kepekli tahıl ürünleri tercih edilmeli
”
Bunlara dikkat
Her besin grubundan ihtiyacınız kadar tüketmeye özen gösterin
Tek besine dayalı beslenmekten kaçının
Her gün biri sahurda biri iftardan sonra olmak üzere bir-iki bardak süt için
İftar ile sahur arasında en az iki ara öğün yaparak beslenin
Kızartmalar çok yağlı yemekler ve ağır yemekler tüketmekten kaçının
Yemek sonrası çok ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin
Yemeklerinizi yavaş yiyin kıtlık varmışçasına hızlı yemek sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olur
Gazlı kolalı kafeinli içecekler yerine süt ayran meyve suyu gibi sağlıklı içecekleri tercih edin
Güvenli gıda tüketimine dikkat edin açıkta satılan hiçbir besini tüketmeyin
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul