Yalnız Mesajı Göster

Abdest Hakkında

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Abdest Hakkında

abdest hakkında
İyi veya kötü hareketleri organlarımızla yaparız El işler yapar, yıkar ve yazar; ağız yer içer, iyi ve kötü sözler söyler, konuşur; burun koklar, gözler görür, kollar saldırır ve yakalar; kulaklar işitir ve dinler; ayaklar ise bizi pek çok yere götürür Bütün bunlar zaman zaman günah ve yasak sınırını aşabilir

İşte abdest sırasında içimizden geçireceğimiz dualarla, söz konusu edilen olumsuz hareketlerin etkisinden kurtulmaya çalışabiliriz Abdest alacak kimse önce niyet eder Bu bir rûhî-mânevî hazırlıktır Hakk'ın huzuruna çıkmaya niyet etmek ve hazırlanmak demektir Sonra besmele çekerek ve Allah'ın yardımını dileyerek abdeste başlar

Ağıza ve buruna su verirken insan şöyle düşünür veya duâ edebilir: " Allah'ım, adını anmak ve senin kitabını okumak için bana yardımcı ol Cehennem kokusunu uzaklaştırıp bana cennetin kokusunu koklat"

Yüzünü yıkarken: " Mevlâm, senin dostlarının yüzleri ağaracağı gün yüzümü ağart, o sırada benim yüzümü kara çıkarma" der

Sağ kolunu yıkarken: " Allahım, beni defteri sağ taraftan verilenlerden eyle, hesabımı kolay kıl" Sol kolunu yıkarken " Allah'ım beni, defteri sol taraftan verilenlerden eyleme" der

Başını meshederken: " Ya İlâhî rahmetin beni bürüsün, üzerime feyzini ve bereketini indir, senden başka hiçbir kimsenin gölgesinin bulunmayacağı yerde beni Arş'ın gölgesinde gölgelendir" der

Kulaklarını meshederken: " Allah'ım, beni söz dinleyip sözün en güzeline uyanlardan kıl, iyilerle birlikte cennete çağıran sesi işitmemi nasip et" diye düşünür

Boynunu silerken: " Allahım beni cehennemden âzat et, boynuma mahcupluk zinciri geçirme" diye temennide bulunur

Ayaklarını yıkarken: " Rabbim, ayağımı doğru yolda, sâbit kıl, beni senin yolundan ayırma" der

Daha sonra kelime-i şehadet getirip şöyle niyazda bulunur: " Ya Rabbi, kötü işler yapmış olabilirim, insan gafildir, kendine zulmeder Ama ben pişmanlık duyuyorum, sana dönüyorum Affet beni, tövbemi kabul et, zira Sen tövbeleri kabul edensin Beni pişmanlık duyanlardan ve tertemiz olanlardan kıl, iyi kullarının arasına kat Beni çok çok şükreden, sabreden ve Seni ananlardan eyle"

Abdest alan insan samimî bir dille ve içten bir duyguyla, eksiklik ve hatalarını Hakk'ın huzurunda itiraf edip, bunları yumasını, yıkamasını ve silmesini kulluğa yakışan bir tavırla O'na arz eder, duasının kabulü için yalvarıp yakarır Böylece bilinci ve içtenliği ölçüsünde ruhen temizlenip arınmış bir halde huzura varmaya, namaza durmaya hazır hâle gelir

Prof Dr Mehmet Demirci

Alıntı Yaparak Cevapla