07-27-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sabah Ve Akşam Okunacak Diğer Dualar
215- îbni Abbas'dan (Radıyallahu Anhüma) rivayet edildiğine göre demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:
"Kim ki, sabahladığı ve akşamladığı vakit üçer kez şunları söylerse, o dilemiş olduğu şeyleri tamamlamak Allah üzerine gerekli olur:
"Allâhümme innîasbahtü minke fîni'metin ve afiyetin ve setrin, fee-timme ni'meteke aleyye ve âfiyeteke ve setreke fiddünya ve'1-ahireti "
(Allah'ım! Ben Senin nimetlerin içinde, afiyet ve örtün içinde sabah-ladım Dünya ve âhirette üzerime nimetlerini, afiyet ve örtünü tamamla)[url=ada99:009 htm#_ftn37] (insan gecelediği zaman bu duayı okurken "Asbahtü" yerine, "Emseytü" sözünü kullanır )
216- Zübeyr ibni Avvam'dan (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:
"Kulların sabahladığı hiç bir sabah yoktur ki, bir münadî (çağına) şöyle çağırmış olmasın:
' 'Sübhânelmelikül-kuddûsü"
(Noksanlıklardan münezzeh olup kemal sıfatlan ile vasıflanan Allah her şeye maliktir)
İbni Sünnî'nin rivayetinde ise şöyledir: "Bir çağına şöyle çağırır: "Eyyühelhalâiku, sebbihul-melikel-kuddüse"
(Ey yaratıklar! Her şeyin sahib ve idarecisi olan, her noksanlıktan mü-nezzeh bulunan varlığı teşbih edin , )"[url=ada99:009 htm#_ftn38]
217- Büreyde'den rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Resûlüllah Sal-lallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:
"Kim, sabah ve akşam şunları söyler de sonra ölürse, Cennete girer:
"Rabbiyellâhu tevekkeltü aleyhi, lâ ilahe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbü'l-arşi'l-azîmi, lâ ilahe illâllâhu'1-aliyyi'l-âzîm Mâşâ ellâ-hu kâne ve mâ lem yeşe'lem yekûn A 'îemu ennellâhe ala külli şey'in ka-dîr Ve ennellâhe kad ehâta bikülli şey'in ilmen "
(Rabb'ım Allah'dır O'na tevekkül ettim O'ndan başka İlâh yoktur O'na tevekkül ettim; O, büyük Arş'ın Rabbıdır Yüce ve büyük olan Al-lah'dan başka ilâh yoktur Allah'ın dilediği olur, dilemediği şey olmaz
Biliyorum ki, Allah her şeye kadirdir ve Allah ilmi île her şeyi kuşatmış-tır)"[url=ada99:009 htm#_ftn39]
218- Enes'den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, demiştir ki, resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Sizden herhangi biriniz, Ebû Zamzam gibi okumaktan aciz misiniz? Ashab sordu: Ey Al-lah'ın Resulü, Ebû Zamzam kimdir? Peygamber efendimiz buyurdu:
O adam, sabahlayınca şöyle derdi:
"Allâhümme innî kad vehebtü nefsî ve ırzîleke Felâ yeştümü men şe-temehû ve lâ yezlimu men zalemehu ve lâ yedribu men dambehû "
(Allah'ım! Gerçekten ben nefsimi ve şerefimi Sana hibe ettim Artık ona kötü söyleyen, kötü söylemiş olmaz (çünkü benim bir varlığım kalmamıştır) Ona zulmeden zulüm yapmış olmaz, onu d öğen de doğmuş olmaz "[url=ada99:009 htm#_ftn40]
|
|
|
|