Yalnız Mesajı Göster

Bizlere Her Zaman Rehber Olacak Rasulullah’İn Hayatından Dualar

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bizlere Her Zaman Rehber Olacak Rasulullah’İn Hayatından Dualar

Bizlere her zaman rehber olacak Rasulullah’ın hayatından dualar
Rasûlullah’ın Hayatından Dualar

Bu bölümdeki 4 ayet ve 29 hadis-i şeriften; dua edersek Rabbimizin kabul edeceğini aşırı gitmeksizin yalvarıp yakarıp dua etmemiz gerektiğini, Allah’ın bize çok yakın olup dualarımızı kabul edeceğini, darda kalanlara yardım edenin Allah olduğunu, duanın bir ibadet olduğunu, Rasulullah’ın özlü dua yaptığını ve dünya ahiret iyiliğini istediğini, ayrıca Allah’tan hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği istediğini, ilk müslüman olana namazdan sonra Rasulullah’ın öğrettiği duayı ve Rasulullah’ın hayatı boyunca kendi yaptığı ve ümmetine öğrettiği sakınma, korunma ve isteme modelli dualardan pek çoğunu öğreneceğiz [color="#4b0082"]
“Ama Rabbiniz buyuruyor ki, “Bana dua edin, duanızı kabul edeyim (Mü’min: 40/60)
“Rabbinize alçak gönüllü olarak ve yüreğinizin ta derinliklerinden için için yalvarıp gizlice sessizce dua edin, doğrusu Allah aşırı gidenleri sevmez“ (A’raf: 7/55)
“Eğer kullarım sana beni sorarlarsa, şüphesiz ki ben onlara çok yakınımDua edenin duasına her zaman karşılık veririmÖyleyse kullarım da benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki, doğru yolu bulabilsinler!” (Bakara: 2/186)
“Peki kimdir, darda kalıp dua ettiğinde dua edenin duasına olumlu cevap veren, üzüntü ve sıkıntıyı gideren ve sizi yeryüzünde, öncekilerin yerine geçirip söz sahibi kılan? Allah’la beraber başka ilah öyle mi? Ne kıt düşünü-yorsunuz?” (Neml: 27/62)
1468 Nu’mân İbni Beşîr radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre
Resûl–i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellemşöyle buyurdu:

“Dua ibadettir”[i]

1469 Hz Âişe şöyle dedi:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemözlü duaları sever, özlü olmayan duayı yapmazdı [color="#4b0082"]

1470 Enes radıyallahu anhşöyle dedi:
Resûl–i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem çoğu zaman şöyle dua ederdi:

“Allâhümme âtinâ fi’d–dünyâ hasene ve fi’l–âhireti hasene ve kınâ azâbe’n–nâr: Allahım! Bize dünyada da iyilik ver, âhirette de iyilik verBizi cehennem azâbından koru!”[i]
Müslim’in rivayetinde şu ilâve vardır:
Enes sadece bir dua okuyacağı zaman bunu okurdu Birkaç dua okuyacağı zaman onlar arasında bunu da okurdu [color="#4b0082"]

1471 İbni Mes’ûd radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûl–i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellemşöyle dua ederdi:
“Allâhümme innî es’elüke’l–hüdâ ve’t–tükâ ve’l–afâfe ve’l–gınâ: Allahım! Senden hidâyet, takvâ, iffet ve gönül zenginliği isterim[i]

1472 Târık İbni Eşyem radıyallahu anhşöyle dedi:
Bir kimse müslüman olduğu zaman Resûl–i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellemona namaz kılmayı öğretir, sonra da şöyle dua etmesini tavsiye ederdi:
Allâhümmağfirlî verhamnî vehdinî ve âfinî verzuknî: Allahım, beni bağışla, bana merhamet et, rızânı kazandıracak işler yaptır, bana âfiyet ve hayırlı rızık ver[i]
Yine Müslim’in Târık İbni Eşyem radıyallahu anh’den rivayet ettiğine göre, Târık Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’i dinlerken bir adam gelerek:
– Yâ Resûlallah! Rabbimden bir şey isteyeceğim zaman nasıl dua edeyim? diye sordu Resûl–i Ekrem de şöyle buyurdu:
“Allâhümmağfir lî verhamnî ve âfinî verzuknî: Allahım, beni bağışla, bana merhamet et, rızânı kazandıracak işler yaptır ve bana hayırlı rızık ver, deBu sözler senin hem dünya hem de âhiret için istemen gereken şeyleri ihtiva eder[i]

1473 Abdullah İbni Amr İbni Âs radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemşöyle dua etti:
“Allâhümme musarrife’l–kulûb! Sarrif kulûbenâ alâ tâatik: Ey kalpleri yönlendiren Allahım! Kalplerimizi sana itaate yönelt!”[i]

1474 Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûl–i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellemşöyle buyurdu:
“Dayanılamayacak dertten, insanı helâke götürecek tâlihsizlikten, başa gelecek fenalıktan ve düşmanı sevindirecek felâketten Allah’a sığınınız”[i]

1475 Yine Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemşöyle dua ederdi:
Allâhümme aslih lî dînillezî hüve ısmetü emrî, ve aslih lî dünyâyelletî fîhâ meâşî, ve aslih lî âhiretilletî fîhâ meâdî, vec‘ali’l–hayâte ziyâdeten lî fî külli hayr, vec‘ali’l–mevte râhaten lî min külli şer: Allahım! Bütün işlerimin başı olan dinim konusunda hataya düşmekten beni koru! Yaşadığım şu dünyadaki işlerimin yolunda gitmesini sağla! Dönüp varacağım âhiretimi kazanmama yardım et! Hayatım boyunca daha çok hayır yapmama imkân ver! Her türlü kötülükten kurtulmamı sağlayacak bir ölüm nasip et!”[i]

1476 Ali radıyallahu anhşöyle dedi:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellembana:
“Allâhümmehdinî ve seddidnî: Allahım! Beni doğru yola ilet ve o yolda başarılı kıl! de”buyurdu [color="#4b0082"]
Başka bir rivayete göre de şöyle buyurdu:
“Allâhümme innî es’elüke’l–hüdâ ve’s–sedâd:Allahım! Senden beni doğru yola iletmeni ve o yolda başarılı kılmanı niyâz ederim”[i]

1477 Enes radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemşöyle dua ederdi:
“Allâhümme innî eûzü bike mine’l–aczi ve’l–keseli ve’l–cübni ve’l–heremi ve’l–buhl, ve eûzü bike min azâbi’l–kabr, ve eûzü bike min fitneti’l–mahyâ ve’l–memât: Allahım! Âcizlikten, tembellikten, korkaklıktan, ihtiyarlayıp ele avuca düşmekten ve cimrilikten sana sığınırımKabir azâbından sana sığınırımHayat ve ölüm fitnesinden sana sığınırım[i]
Diğer bir rivayete göre,
“…ve dalai’d–deyni ve galebeti’r–ricâl: Borç altında ezilmekten ve zâlimlerin başa geçmesinden”buyurdu [color="#4b0082"]

Alıntı Yaparak Cevapla