Yalnız Mesajı Göster

Sünen-İ Nesai İçecekler

Eski 07-27-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Sünen-İ Nesai İçecekler

31- KABAK VE SIRLANMIŞ KAPLARDA MEŞRUBAT BEKLETMEK YASAKTIR
5532- Âişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) ziftlenmiş (sırlı) kaplarda ve kabaklarda meşrubat bekletmeyi yasakladı (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
5533- Ali (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) sırlanmış kaplarda ve kabaklarda meşrubat bekletmeyi yasakladı (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
5534- Abdurrahman b Ya’mer (ra)’den rivâyete göre, Peygamber (sav) sırlanmış kaplar ve kabaklarda meşrubat bekletmeyi yasakladı (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
5535- Enes b Malik (ra)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (sav) kabaklarda ve sırlanmış kaplarda meşrubat saklamayı yasakladı (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
5536- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) kabaklarda ve sırlanmış kaplarda meşrubat saklamayı yasakladı (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
5537- İbn Ömer (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) ziftlenmiş (sırlı) kaplarda ve kabaklarda meşrubat bekletmeyi yasakladı (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
32- KABAK TESTİ VE AĞAÇTAN OYULMUŞ KAPLAR
5538- İbn Ömer (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) kabak, testi ve oyulmuş ağaçlardan yapılan kaplarda meşrubat bekletmeyi yasakladı (Ebû Davud, Eşribe: 7; İbn Mâce, Eşribe: 15)
5539- Ebu Said el Hudrî (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) testilerde, kabaklarda ve ağaç fıçılarda bekletilmiş meşrubatı içmeyi yasakladı (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
33- KABAK TESTİ VE ZİFTLENMİŞ (SIRLI) KAPLAR
5540- Muharib (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Ömer’den işittim şöyle diyordu Rasûlullah (sav) kabak, testi ve sırlanmış kaplarda meşrubat bekletmeyi yasakladı (Ebû Davud, Eşribe: 7; İbn Mâce, Eşribe: 15)
5541- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) her türlü testide, kabaklarda ve ziftlenmiş (sırlanmış) kaplarda meşrubat bekletmeyi yasakladı (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
5542- Zeyneb binti Nasr ve Cümeyle binti Abbâd (ranhüma) ikisi birlikte Âişe’den duymuşlardır Âişe’de şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’den işittim testi, kabak ve ziftlenmiş kaplarda yağ ve sirkeden başka meşrubat bekletilmesini yasakladı (İbn Mâce, Eşribe: 15)
34- KABAK, AĞAÇ FIÇI, SIRLI KÜP VE TESTİLER
5543- Muhammed b Ziyad (ra) anlatıyor: Ebu Hureyre’den işittim şöyle diyordu Rasûlullah (sav) kabak, testi, ağaç fıçı ve ziftlenmiş (sırlı) kaplarda meşrubat bekletmeyi yasakladı (İbn Mâce, Eşribe: 13; Müslim, Eşribe: 6)
5544- Sümâme b Hazn el Kuşeyrî (ra) anlatıyor: Âişe ile karşılaştığımda ona içilecek şeylerden sormuştum, o da şöyle anlattı: Rasûlullah (sav)’in huzuruna Abdul Kays kabilesinden temsilcileri gelmişti, içecekleri şeyler hakkında sormuşlardı da; Rasûlullah (sav): “Kabak, fıçı, sırlı küpler ve testilerde meşrubat bekletmelerini yasakladı” (Ebû Davud, Eşribe: 7; Müslim, Eşribe: 6)
5545- Âişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Kabakta meşrubat bekletmek yasaktır (Ebû Davud, Eşribe: 7; Müslim, Eşribe: 6)
5546- Âişe (ranha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) ağaç fıçılarda, kabaklarda, sırlı küp ve testilerde meşrubat bekletmeyi yasakladı (Ebû Davud, Eşribe: 7; Müslim, Eşribe: 6)
5547- Şerik b Eban’ın kızı Hüneyde (ra) anlatıyor: Hureybe denilen yerde Âişe’ye rastladım sarhoşluk veren bir içki olan “Aker”’i sordum yasak olduğunu söyledi Akşam yaptığın meşrubatı sabahleyin iç kabın ağzını bağla, kabak, fıçı, ziftlenmiş kaplar ve testileri meşrubat bekletmekte kullanmamı yasak etti (Ebû Davud, Eşribe: 7; Müslim, Eşribe: 6)
35- ZİFTLENMİŞ KAPLAR
5548- Enes (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) tüm ziftlenmiş (sırlı) kaplarda meşrubat saklamayı yasakladı (Müslim, Eşribe: 6; Dârimi, Eşribe: 14)
36- PEYGAMBERİN YASAKLADIĞI TÜM BU KAPLAR KESİNLİKLE HARAMDIR
5549- İbn Ömer ve İbn Abbas (ranhüma) ikisi birden anlatıyorlar: Rasûlullah (sav)’in yanında idik, Rasûlullah (sav): “Kabak, testi, ziftlenmiş kaplar ve ağaç fıçılarda meşrubat bekletmeyi yasak etti” ve Haşr sûresi 7 ayetini okudu: “…Bu sebeple Peygamber (sav) size ne getirdiyse onu alın ne emrederse onu yapın ve sizi nelerden sakındırırsa ondan elinizi çekin…” (Buhârî, Eşribe: 7)
5550- Yezid’in kızı Esma amcası oğlu Enes’ten naklederek anlatıyor: İbn Abbas: “Allah şöyle buyurmadı mı?” dedi Haşr sûresi 7 ayetini okudu: “Bu sebeple Peygamber (sav) size ne getirdiyse onu alın ve ne emrederse onu yapın ve sizi nelerden sakındırırsa ondan da elinizi çekin…” Ben de: “Evet” dedim İbn Abbas tekrar “Allah şöyle buyurmadı mı?” diyerek, Ahzâb sûresi 36 ayetini okudu: “Allah ve elçisi bir konuda hüküm verdikten sonra artık inanmış bir erkek ve kadının kendi işlerinde tercih hakları yoktur” Ben de: “Evet” dedim Bunun üzerine İbn Abbas: “O halde Allah’ın Peygamberi şarap için kullanılan fıçıları, sırlı küpleri, kabakları ve testileri meşrubat bekletmekte kullanmayı yasaklamıştır” Ben buna şahitlik ederim dedi (Buhârî, Eşribe: 7; Müslim, Eşribe: 6)
37- İÇKİ YAPILAN KAPLARDA MEŞRUBAT SAKLANMAZ
5551- Amr b Mürre (ra) anlatıyor: Zazan’dan işittim şöyle diyordu: “Abdullah b Ömer’e içki yapılan kaplar hakkında Rasûlullah (sav)’den işittiğin şeyleri bana anlat ve izah et” dedim O da şöyle dedi: Rasûlullah (sav) testi adını verdiğiniz dübba, hurma kütüğünden oyularak yapılan fıçı, ziftlenmiş (sırlanmış) her türlü kaplara meşrubat koyulmasını yasakladı (Buhârî, Eşribe: 7; Müslim, Eşribe: 6)
38- MEŞRUBAT KONULMASINA İZİN VERİLEN KAPLAR
5552- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav), Abdi Kays oğullarından gelen heyete: “Kabak, ağaçtan oyulmuş fıçı, ziftlenmiş kaplar ve ağzı kesilmiş dağarcıkları meşrubat saklamakta yasak kılmıştır ve meşrubatı su kabında yap ağzını iyi bağla ekşimeden tatlı iken iç” buyurdular Heyettekilerden bir kısmı Ey Allah'ın Rasûlü bu tür kaplarda meşrubat yapmama bana izin ver dediğinde Rasûlullah (sav) öyleyse bu tarif ettiğim gibi yaparsın dedi ve eliyle işaret etti (Ebû Davud, Eşribe: 7; Müslim, Eşribe: 6)
5553- Ebu’z Zübeyr (ra) diyor ki: Câbir’den işittim şöyle diyordu Rasûlullah (sav) testi, ziftlenmiş kaplar, kabak ve ağaç fıçılarında meşrubat yapmayı ve saklamayı yasak etti Rasûlullah (sav) için şerbet yapılacak bir kap bulunamaz ise taştan oyulmuş büyükçe bir kapta yapılırdı (Müslim, Eşribe: 6; Dârimi, Eşribe: 13)
5554- Câbir (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’e meşrubat su kaplarında yapılırdı Su kabı bulunamaz ise taştan bir kap içersinde yapılırdı Câbir diyor ki: Rasûlullah (sav) kabak, ağaç fıçı ve ziftlenmiş kaplarda meşrubat muhafazasını yasakladı (Müslim, Eşribe: 6; Dârimi, Eşribe: 13)
5555- Câbir (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) kabak, ağaç fıçı, testi ve ziftlenmiş kaplarda meşrubat yapılmasını ve saklanmasını yasakladı (Müslim, Eşribe: 6; Dârimi, Eşribe: 13)
39- TESTİDE MEŞRUBAT YAPIMINA İZİN VERİLMİŞTİR
5556- Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, Peygamber (sav) ziftlenmemiş (sır yapılmamış) testi de meşrubat yapılmasına izin verdi (Buhârî, Eşribe: 7; Tirmizî, Eşribe: 6)
40- BAZI ŞEYLERE YASAKLANMADAN SONRA İZİN VERİLMESİ
5557- Büreyde (ra) babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Kurban etlerini saklamanızı yasaklamıştım şimdi onlardan yiyin ve ayırıp saklayın, (Kabirleri ziyaret etmeyi de yasaklamıştım) kim kabirleri ziyaret etmek isterse ziyaret etsin çünkü o ahireti hatırlatır Her şeyi içiniz fakat sarhoşluk veren şeylerden kaçınınız” (Müslim, Edahî: 5; Tirmizî, Edahî: 17)
5558- Abdullah b Büreyde (ra) babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Önceleri size kabirleri ziyaret etmekten alıkoymuştum şimdi ziyaret edebilirsiniz Üç günden fazla kurban etini saklamanızı yasaklamıştım kendinize dilediğiniz kadar ayırabilirsiniz Su kaplarından başka kaplarda meşrubat yapmanızı yasaklamıştım Her türlü kaptan ve içkiden için sarhoşluk verenlere yaklaşmayın!” (Müslim, Edahî: 5; Tirmizî, Edahî: 17)
5559- İbn Büreyde (ra) babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Sizi üç şeyden yasaklamıştım Kabir ziyareti ki şimdi ziyaret edebilirsiniz Kabirleri ziyaret etmek hayrınızı artırır Kurban etlerini üç günden fazla saklamanızı yasaklamıştım dilediğiniz kadar yiyip saklayabilirsiniz Bazı kaplarda meşrubat yapıp saklamanızı yasaklamıştım şimdi istediğiniz kaplarda meşrubat yapıp içebilirsiniz sadece sarhoşluk veren şeyleri içmeyiniz” (Müslim, Edahî: 5; Tirmizî, Edahî: 17)
5560- Abdullah b Büreyde babasından rivâyetle şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Bazı kaplardan meşrubat yapıp içmenizi yasaklamıştım bundan sonra istediğiniz kaplarda meşrubat yapıp içebilirsiniz fakat sarhoşluk veren meşrubattan sakınınız” (Müslim, Edahî: 5; Tirmizî, Edahî: 17)
5561- Abdullah b Büreyde babasından naklederek şöyle diyor: Bir ara Rasûlullah (sav) aramızda dolaşıyordu Bir topluluğa yaklaşıp gürültülerini duyunca “Nedir bu gürültü?” dedi Onlar da: “Ey Allah'ın Rasûlü! Onların içecek meşrubatları var onu içiyorlar” dediler Rasûlullah (sav) adam gönderip onları çağırttı ve: “İçtiğiniz şeyleri hangi kaplarda yapıyorsunuz?” buyurdu Onlar da: “Oyulmuş ağaç fıçılarda ve kabaklarda yapıyoruz başka kaplarımız yoktur” dediler Bunun üzerine Rasûlullah (sav): “Ağzını bağladığınız kapların dışında meşrubat yapmayın” buyurdu: Bir süre geçtikten sonra Rasûlullah (sav) onların yanına uğradığında onları veba hastalığına yakalanmış ve yüzleri sapsarı kesildiğini gördü ve onlara: “Neden böyle hasta oldunuz” dedi Onlarda: “Ey Allah'ın Peygamberi! Ülkemizde veba salgını var ağzını bağladığımız kaplar dışında tüm kapları da yasak ettin” dediler Rasûlullah (sav): “Her kaptan ve her içkiden için sadece sarhoşluk veren içkilerden sakının Çünkü sarhoşluk veren her içki haramdır” buyurdu (Buhârî, Edahî: 15; Müslim, Edahî: 5)
5562- Câbir (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şarap konulan kapların kullanılmasını yasaklayınca Ensar şikayet ederek Ey Allah'ın Rasûlü! başka kullanacak kaplarımız yoktur dediler Bunun üzerine Rasûlullah (sav) “Öyle ise onları da kullanabilirsiniz” buyurdu (Buhârî, Edahî: 7; Tirmizî, Eşribe: 6)
41- ŞARAP MI? YOKSA SÜT MÜ?
5563- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’e: Miraç gecesi iki bardak meşrubat getirildi birinde şarap diğerinde süt vardı Rasûlullah (sav) onların ikisine de baktı ve sütü aldı Bunun üzerine Cibril: “Seni insan tabiatına uygun olanı almana hidayet eden Allah’a hamdolsun eğer şarap alsaydın ümmetin azgınlaşır ve helak olup giderdi” (Buhârî, Edahî: 3)
5564- Muhayriz (ra) Rasûlullah (sav)’in ashabından birinden nakleder: Peygamber (sav) şöyle buyurdu: “Ümmetimden bir kısmı şarap içerler ve onlara değişik isimler verirler” (Buhârî, Edahî: 3)
42- ŞARAP İÇMENİN HARAMLIĞINA DAİR DEĞİŞİK RİVAYETLER
5565- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Zina eden kimse zina ettiği anda Mü’min değildir İçki içen kimse de Mü’min olarak içki içmez Hırsızlık yapan da Mü’min olarak hırsızlık yapmaz İnsanların gözü önünde başkalarının mallarına göz dikenler Mü’min oldukları halde başkalarının malını alamazlar” (Tirmizî, İman: 11; Buhârî, İman: 18)
5566- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Peygamber (sav) şöyle buyurdu: “Zina eden kimse Mü’min olarak zina etmez Hırsızlık yapan Mü’min olarak hırsızlık yapamaz İçki içen Mü’min olduğu halde içki içemez İnsanların gözü önünde başkalarının değerli mallarına göz dikenler Mü’min olarak o malları alıp gasb edemezler” (Tirmizî, İman: 11; Buhârî, İman: 18)
5567- İbn Ömer ve Ashab’tan bir gurup (ranhüm) rivâyet ederler: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Bir kimse içki içerse onu ceza olarak değnekleyin sonra yine içerse yine değnekleyin daha sonra yine içerse yine değnekleyin sonra içerse onu öldürün” (Tirmizi, Hudud: 15; Ebû Davud, Hudud: 37)
5568- Ebu Hüreyre (ra)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Bir kimse içki içer ve sarhoş olursa onu ceza olarak değnekleyin, sonra yine içerse tekrar değnekleyin yine içerse tekrar değnekleyin dördüncü sefer içerse boynunu vurun” (Tirmizi, Hudud: 15; Ebû Davud, Hudud: 37)
5569- Ebu Bürde b Ebu Musa (ra)’nın babasından rivâyete göre, şöyle derdi: “Allah’ı bırakıp ta şu direğe tapmam ile içki içmem arasında hiçbir fark yoktur” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)

Alıntı Yaparak Cevapla