Prof. Dr. Sinsi
|
Sünen-İ Nesai İçecekler
52- ÜZÜM KİME SATILMALI?
5617- Mus’ab b Sa’d (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Sa’d’ın bağları ve çok üzümleri vardı, işlerini gören güvendiği bir kimsesi vardı Bir yıl üzümleri çok olmuştu bu sebeple o güvendiği kimse Sa’d’a mektup yazarak; “Bu yıl üzümlerin boşa gideceğinden korkuyordum Uygun görürsen içki yapan kimselerse verip öylece değerlendireyim” dedi Bunun üzerine Sa’d bir mektup yazarak: “Mektup’un sana ulaşır ulaşmaz işimden el çek, Allah’a yemin olsun ki bundan sonra hiçbir konuda sana güvenim kalmamıştır” dedi ve adamı işinden uzaklaştırdı (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5618- İbn Sirin (r a) şöyle demiştir: “Üzümü pekmez yapana sat içki yapana satma ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
53- ÜZÜM SUYU NE KADAR KAYNATILIRSA PEKMEZ OLUR?
5619- Süveyd b Gafele (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ömer b Hattab bazı valilerine şöyle yazdı: “Müslümanlar üzüm suyunun üçte biri kalıp ikisi buhar olarak üçüncüye kadar kaynatılarak meydana getirilmiş pekmezden içmelerine ve yemelerine izin veriniz ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5620- Amir b Abdullah (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Ömer’in Ebu Musa’ya yazdığı şu mektubu okumuştum Şimdi yanıma Şamdan bir kafile geldi yüklerinde, deveye sürülen katran gibi siyah ve katı şerbet (pekmez) var Kendilerine bunu ne kadar kaynattıklarını sordum Bana üçte biri kalıp üçte ikisi buharlaşıncaya kadar kaynattıklarını haber verdiler, üzüm suyu kaynatılırken üçte biri kayboluncaya kadar kaynatılırsa sarhoşluk veren durumu diğer üçte biri kayboluncaya kadar kaynatılırsa da şarap kokusu yok olurmuş, bu sebeple oradaki insanlara emret üzüm suyu üçte biri kalıncaya kadar kaynatılan pekmezden içsinler (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5621- Abdullah b Yezid el Hatmî (r a) anlatıyor: Ömer bize şu mektubu yazmıştı şimdi içtiklerinizin üçte ikisi olan şeytanın payı buharlaşıncaya kadar kaynatın; o içeceklerinizden ikisi şeytanın payıdır biri de sizin payınızdır (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5622- Şa’bî (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ali insanlara katılaşıncaya kadar kaynatılan şıranın yenmesini emrederdi Bir sinek o kaynatılan pekmezin içersine düşerse, katılığından dolayı pekmezden çıkamıyordu (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5623- Davud (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Said’e Ömer’in hangi tür pekmezi helâl saydığını sordum Üçte ikisi buharlaşıp biri kalıncaya kadar kaynatılan pekmezleri dedi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5624- Said b Müseyyeb (r a)’ten rivâyete göre, Ebu’d Derda şıralardan üçte biri kalıp üçte ikisi buharlaşıncaya kadar kaynatılanları içerdi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5625- Ebu Musa el Eş’arî (r a)’den rivâyete göre, üzüm suyunun kaynatılıp üçte ikisi buharlaşıp üçte biri kalıncaya kadar kaynatılanından içerdi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5626- Ya’la b Ata (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Said b Müseyyeb’ten işitmiştim bir bedevi yarısı buharlaşıncaya kadar kaynatılan şıra (Pekmez) içilir mi? diye sormuştu O da: “Hayır üçte biri kalıncaya kadar kaynatılmalıdır” dedi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5627- Said b Müseyyeb (r a) şöyle derdi: “Üzüm suyu üçte biri kalıncaya kadar kaynatılırsa onun yenilip içilmesinde bir sakınca yoktur ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5628- Ebu Reca (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Hasan-ı Basriye: “Üzüm suyu yarısı buharlaşıncaya kadar kaynatılırsa içilir mi?” diye sordum “Hayır onu içme” dedi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5629- Beşir b el Muhacir (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Hasan-ı Basriye: “Meyve sularının kaynatılmalarının hükmünü sordum Üçte biri kalıncaya kadar kaynatılmalıdır” dedi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5630- Enes b Sirin (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Enes b Malik (r a)’ten işittim söyle diyordu: Nuh (a s) ile şeytan üzüm ağacının meyvesi konusunda münakaşa ettiler Nuh (a s): “Benimdir; insanlar helâl gıda olarak yiyecekler” dedi Şeytan da: “Benimdir içki olarak içecekler” dedi Üçte biri Nuh (a s)’a yani helâl olarak yiyeceklere üçte ikisi de içki olarak kullanacaklara kalmak üzere anlaştılar (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5631- Abdülmelik b Tufeyl el Cezerî (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ömer b Abdülaziz bize şunu yazmıştı: “Üzüm suyunu üçte biri kalıncaya kadar kaynatılmadan içmeyiniz Tüm sarhoşluk veren şeyler haramdır ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5632- Mekhül (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Her sarhoşluk veren haramdır (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
54- MEYVE SULARI HANGİ DURUMLARDA İÇİLİR?
5633- Ebu Sabit es Sa’lebi (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Abbas’ın yanındaydım bir adam geldi ve meyve sularının hükmünü sordu İbn Abbas: “Taze ise iç” dedi Adam kaynattım fakat kalbimde şüphe var dedi İbn Abbas: “Peki onu kaynatmadan önce içer miydin?” dedi Adam: “Hayır” deyince, İbn Abbas: “Öyleyse ateş (Kaynatmak) haram olan bir şeyi helâl kılmaz” dedi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5634- İbn Abbas (r a)’tan işittim şöyle diyordu: Vallahi ateş bir şeyi ne helâl kılar ne de haramlaştırır İbn Abbas bu sözünü içki kaynatılınca helâl olur sözü üzerine açıklama şeklinde söylemiştir (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
55- MEYVE SUYU NE KADAR SÜRE İLE İÇİLİR?
5635- Said b Müseyyeb (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: “Meyve sularını köpüklenmeden iç ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5636- Hişam b Âiz el Esedî (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbrahim’e meyve sularının hükmünü sordum Köpürmediği tadı ve keskinliği normal olduğu sürece iç dedi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5637- Ata’dan rivâyete göre, meyve suları hakkında şöyle demiştir: “Köpürünceye kadar iç ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5638- Şa’bî (r a)’den rivâyete göre, (meyve suları hakkında) “Köpürüp ekşimemişse üç gün süreyle iç” dedi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
56- MEYVE SULARI HANGİ DURUMLARDA İÇİLMEZ
5639- Feyrûz (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’in yanına giderek şöyle dedim: “Ey Allah'ın Rasûlü! Bağlarım var, Allah da içkiyi haram kıldı üzümlerimi ne yapmalıyım?” Rasûlullah (s a v): “Kurutursun” buyurdu “Kurusunu ne yapacağım?” deyince “Akşam ıslatır suyunu sabah içersiniz sabah ıslatıp akşam içersiniz” buyurdu “Keskinleşinceye (eşiyinceye) kadar bekletebilir miyiz?” diye sordum Şöyle buyurdu: “Testilere koymayın tulumlara koyun, tuluklarda bekleyince sirke olur” buyurdu (Ebû Davud, Eşribe: 10; Dârimi, Eşribe: 13)
5640- İbn-üd Deylemî babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: Ey Allah'ın Rasûlü dedik Bizim üzümlerimiz var onları nasıl değerlendirelim? “Kurutursunuz Akşam ıslatırsınız sabah içersiniz sabah ıslatıp akşam içersiniz, şerbeti tulumlarda yapınız testilerde yapmayınız tulumlarda bekleyince sirke olur” buyurdu (Ebû Davud, Eşribe: 10; Dârimi, Eşribe: 13)
5641- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’e şerbet yapılırdı Yapılan şerbeti o gün ertesi gün ve üçüncü gün akşamına kadar içerdi kapta kalan şerbet dökülürdü (Müslim, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 10)
5642- İbn Abbas (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v)’e üzüm şerbeti yapılırdı onu o gün ertesi gün ertesi gün ve daha sonraki gün içerdi (Müslim, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 10)
5643- İbn Abbas (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’e kuru üzümden şerbet yapılırdı ve bir kaba koyulurdu ve o gün ertesi gün ve ondan sonraki gün o şerbetten içerdi, üçüncü günün sonunda ya kendisi içer veya başkasına içirirdi yine bir şeyler kalırsa dökülürdü (Müslim, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 10)
5544- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, kendisine kuru üzümden bir kapta şerbet yapılır o günün akşamına içerdi Akşamleyin yapılanı da gündüz içerdi ve o kapları tertemiz yıkar ve içersinde tortu bırakmazdı Biz de bu kaplarda yapılan şerbeti bal gibi içerdik (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5645- Bessam (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Ebu Cafer’e şerbetin hükmünü sormuştum, o da: Ali b Hüseyin’e akşamdan şerbet yapılır sabahleyin içer sabahleyin yapılanı da akşam içerdi dedi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5646- Abdullah (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Süfyan’a şerbetten soruldu O da şöyle dedi: “Akşam yap sabah iç” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5647- Ebu Osman (Nehdi değil)’dan rivâyete göre, Ümmül Fadl Enes b Malik’e bir adam göndererek testide yapılan şerbetin hükmünü sordu Enes’te oğlu Nadr’ın testide şerbet yaptığını ve sabah yapılan şerbeti akşam içtiğini söyledi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5648- Said b Müseyyeb (r a)’ten rivâyete göre, şerbetin tortusunu keskinleşmesi ekşiyip şarap haline gelmesinden dolayı yeni şerbete katılmasını hoş görmezdi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5649- Said b Müseyyeb (r a) şöyle demiştir: “Şerbetin tortusu onun şarabıdır ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5650- Said b Müseyyeb (r a)’ten rivâyete göre, içkiye aklı giderip bulanık hale getirdiği için “Hamr” denilmiştir Said b Müseyyeb her şeyin tortusu üzerine yenisini ilave ederek şerbet yapmayı hoş görmezdi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
57- BU KONUDA DEĞİŞİK RİVÂYETLER
5651- İbrahim (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir kimse bir şey içer de sarhoş olursa onu bir daha içmemesi gerekir (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5652- Ebu Ma’şer (r a)’den rivâyete göre, İbrahim şöyle demiştir: “Kaynatılmış şerbet içmekte bir sakınca yoktur ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5653- Ebu Miskin (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbrahim’e şöyle sordum: Biz üzüm suyunun tortusunu temizliyoruz sonra kuru üzüm koyup üç sefer tortusunu süzüyoruz sonra da onu ekşiyinceye kadar bekletip içiyoruz O da şöyle dedi: Mekruh olur (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5654- İbn Şübrüme (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbrahim’e Allah rahmet etsin meşrubat konusunda insanlar işi zorlaştırdı İbrahim ise ruhsat verip kolaylaştırdı (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5655- Ebu Usâme (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn-ül Mübarek’ten işittim şöyle diyordu: Sarhoşluk veren şeyler hakkında kolaylık gösteren İbrahim’den rivâyet olunan hadislerden başka hiç sahih hadis görmedim (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5656- Abdullah b Said (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Ebu Usâme (r a)’den işittim şöyle diyordu: Şam, Mısır, Yemen ve Hicaz bölgesinde ilme düşkün Abdullah b Mübarekten başka kimse görmedim (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
58- MÜBAH OLAN İÇECEKLER
5657- Enes (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Ümmü Süleym’in ağaçtan oyularak yapılmış bir bardağı vardı Ümmü Süleym (r anha) der ki: Rasûlullah (s a v)’e her türlü meşrubatı, suyu, bal şerbetini, süt ve şerbeti onunla verirdim (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5658- Said b Abdurrahman b Ebza (r a)’nin babasından rivâyete göre, şöyle demiştir: Ubey b Ka’b’a içilecek şeylerden sordum, o da şöyle söyledi Bal şerbeti iç, su iç, sevik iç ve küçükken alışıp içtiğin sütü iç Ben: “Şarap hakkında ne dersin?” deyince: “Şarap mı istiyorsun? Şarap mı istiyorsun?” dedi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5659- İbn Mes’ud (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: İnsanlar mahiyetini bilmediğim pek çok isimler vererek bir çok meşrubat ortaya koydular Yirmi yıldan beri -Bir rivâyette kırk yıldan beri- su ve sevikten başka bir şey içmiyorum dedi ve meyve sularını zikretmedi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5660- Ubeyde (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: İnsanlar ne olduğunu bilmediğim içecekler ortaya koydular yirmi yıldır bal şerbeti, su ve sütten başka bir şey içmiyorum (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5661- İbn Şübrüme (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Talha, Küfelilere: Ekşimiş meyve suları fitnedir aldatıcıdır Küçükleri besler büyütür yaşlıları da daha çabuk ihtiyarlatır dedi ve sözünü şöyle sürdürdü Talha ve Zübeyd Küfelilerin düğünlerinde süt ve bal şerbeti dağıtırlardı Talha’ya denildi ki: “Onlara şerbet dağıtmıyor musun?” O da şöyle dedi: “Benim sebebimle bir Müslümanın sarhoş olmasını istemem ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5662- Cerir (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Şübrüme su ve sütten başka bir şey içmezdi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
|